Globale aktier er på rekordkurs, mens danske aktier møder modvind

Det amerikanske aktiemarked steg kraftigt mandag, især drevet af techgiganterne på Nasdaq-børsen, der nåede det højeste niveau nogensinde. Eksperter vurderer, at IT-aktierne vil blive ved med at stige. Det danske marked faldt fra morgenstunden.

De amerikanske aktier er steget kraftigt anført af teknologiaktierne. Aktiemarkederne er tæt på rekordniveauer på trods af store smitteudbrud med coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Angela Weiss/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De amerikanske aktiemarkeder lukkede mandag med en stor stigning på trods af fortsat kraftige smitteudbrud af coronavirus i både USA og globalt. Særligt det techtunge indeks Nasdaq steg kraftigt og nåede det højeste niveau nogensinde. Indekset er steget med næsten 60 procent siden 23. marts, hvor det ramte bunden under coronakrisen, og steg i går med yderligere 1,5 procent.

Selskaber som Apple, Amazon, Facebook og Google, der alle i sidste uge kunne præsentere meget flotte regnskabstal, er særligt medvirkende til den grønne bølge på Nasdaq og resten af det amerikanske aktiemarked.

»Investorerne har vurderet over de seneste måneder, at IT-selskaberne er i stand til at tjene penge under de ekstreme markedsforhold, som vi har set i løbet af coronakrisen, hvilket vi nu har fået bekræftet af regnskaberne i sidste uge. Det er det, investorerne belønner,« siger Andreas Østerheden, der er chefstrateg i Nordea.

Strukturel tendens

Ifølge Nykredits chefstrateg, Frederik Engholm, er techgiganternes fortsatte fremstød en del af en større strukturel tendens.

»Flere af disse techselskaber kom med regnskabsresultater, der ikke bare overgik forventningerne, men var bedre end selv de mest optimistiske estimater fra analytikerne. Det er i virkeligheden et billede på den underliggende historie om, at selv i en meget dyb krise, har disse spillere en strukturel medvind, der gør, at de kan klare hvad som helst.«

Under coronakrisen har mange været tvunget til at arbejde og socialisere hjemmefra, hvilket ifølge Frederik Engholm har sat fart på en strukturel tendens, der allerede var på vej.

»Vi ser generelt et skifte mod et mere elektronisk og digitalt liv, og det er blevet forstærket under krisen. Jeg vurderer, det er det, der stadig understøtter markedet generelt.«

Også Nordeas Andreas Østerheden ser en positiv fremtid for IT-aktierne, der aldrig har været dyrere.

»Vi vurderer, at IT-aktierne også vil gøre det godt fremadrettet. De her selskaber er i stand til at tage nogle priser for deres produkter, så de tjener penge på dem, hvilket vi som investorer godt kan lide.«

Spredning i porteføljen

Selv om teknologiselskaberne buldrer derudaf, vurderer Frederik Engholm fra Nykredit, at der inden for de næste måneder vil ske en formindskning i prisforskellen mellem de hurtigt voksende IT-aktier, der har haft vind i ryggen gennem krisen, og de mere traditionelle selskabsaktier.

»Der er en grænse for, hvor stort gabet kan blive mellem de her vækstaktier og de traditionelle selskaber.«

Hos Nordea ser Andreas Østerheden også en fremtid med et roligere marked på den anden side af coronakrisen, men er mere forbeholden med at vurdere, hvornår vi når dertil.

»Det kommer til at afhænge meget af, om det økonomiske opsving bider sig fast, og hvordan smitten udvikler sig globalt set. Når økonomien lige så stille kommer på fode igen, vurderer jeg, at andre selskaber kommer til at klare sig bedre, men timingen bliver enormt svær. Derfor er det vigtigt, at man har noget spredning i sin portefølje, så man ikke kun har IT-aktier.«

Også det asiatiske marked havde i løbet af natten pæne stigninger, men de positive tendenser fra resten af verden er ikke smittet af på det danske aktiemarked. C25 åbnede tirsdag med et fald på 1,3 procent efter i går at have nærmet sig det højeste niveau nogensinde. Coloplast er faldet 4,6 procent, mens også Demant og Ambu er faldet med over tre procent siden i går. I den anden ende af skalaen har særligt ISS oplevet en stor stigning på 2,6 procent, mens Jyske Bank også har klaret sig godt med en stigning på 1,4.

De amerikanske futures peger mod en lidt lavere markedsåbning efter gårsdagens pæne stigninger.