Business-update: Apples nye iPhone er lige på trapperne - og der spekuleres allerede i 5G

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder, der handler om økonomi og virksomheder.

Det forventes, at der i morgen præsenteres nogle af de mest markante teknologiske spring siden 2014, når Apple præsenterer, hvad der formentlig bliver til iPhone 12, som vil kunne købes i fire modeller. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE SEGAR/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God eftermiddag, og velkommen til dagens Business-update.

Selv om efterårsferien er over os, følger her en dugfrisk opdatering på dagens vigtigste erhvervshistorier.

God læselyst.

Lufthavn vil have lynhurtige coronatest

Københavns Lufthavn vil have lyncoronatest. Med en svartid på 15 minutter er det muligt at tjekke alle passagerer ind og ud af lande. Sådanne test findes allerede, men de er ikke officielt godkendt. Det skriver Børsen.

»Vi så virkeligt gerne, at den danske regering gik forrest med en mere udtalt opbakning til lyntest. Det vil efter min vurdering få støtte fra både EU og mange af de store turismenationer. Vi har tidligere set, at luftfarten i foråret var i stand til ganske hurtigt at enes om fælles standarder med eksempelvis mundbind og afstandskrav,« siger Københavns Lufthavns topchef, Thomas Woldbye.

Han vurderer, at hvis ikke snart luftfarten genrejses, vil der ske »strukturelle skader« på rejsebranchen, hoteller, restaurationer og lufthavnens butikker.

Circle K investerer massivt i grøn infrastruktur

Circle K-kæden lancerer en ny elektrisk strategi, der skal understøtte ambitionen om flere elbiler i Danmark. Det sker gennem fokus på ladestandere og infrastruktur, som Circle K mener er en nødvendig forudsætning for, at flere danskere tager springet ud i en elbil. Det skriver Finans.

»Vi tror på, at den bedste måde at udbrede en elbilkultur er, at der skal være tilgængelighed. Vi vil gerne være drivkraften i den grønne omstilling, og når man tænker Circle K, er det ikke kun brændstof i traditionel forstand, men det er også elladestandere til elbiler. Vi ønsker at støtte hele den udvikling,« siger Dennis Bylov Dalgaard, kommunikationschef hos Circle K, til mediet.

Derfor påbegynder Circle K i år opsætningen af 20 ladestandere, ligesom det er ambitionen at understøtte andre former for drivmidler til transportsektoren. Samlet vil kæden investere et trecifret millionbeløb i den grønne omstilling.

Spekulationer om 5G forud for Apple-annoncering

Tirsdag træder Apple-topchef Tim Cook på scenen til et virtuelt event, hvor Apples kommende produkter lanceres. Det forventes, at der i morgen præsenteres nogle af de mest markante teknologiske spring siden 2014, når Apple præsenterer, hvad der formentlig bliver til iPhone 12, som vil kunne købes i fire modeller.

Det skriver Financial Times.

Mediet beretter, at forventningen fra både analytikere og investorer er, at den nye generation af smartphones vil være udstyret med 5G, og dermed kan udløse en bølge af opgraderinger for de næsten en milliard iPhone-brugere verden over.

»Vi forventer, at efterårets lancering bliver den væsentligste i mange år,« har forventningen blandt andet lydt fra Morgen Stanley-analytiker Katy Huberty.

Lanceringen har været udskudt siden foråret som følge af coronakrisen. Forventningen fra flere analytikere er, at mange iPhone-brugere har ventet med at udskifte sin telefon, og derfor bliver modtagelsen af nye iPhones afgørende for Apple:

»Denne cyklus vil være en supercyklus,« siger den uafhængige analytiker Wayne Liam til Financial Times, med henvisning til den cyklus, hvor forbrugerne beslutter at udskifte deres telefon med en ny model:

»Der er folk, som har holdt fast i deres devices, især gennem pandemien, så lanceringen får kæmpe betydning for dem og for industrien.«

Det amerikanske finanshus Bernstein estimerer, at 18,5 procent af iPhone-brugerne, svarende til omkring 180 millioner brugere, planlægger at opgradere deres iPhone inden for de næste 12 måneder, hvorfor morgendagens lancering kan blive afgørende.

Her er fem skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Lyssky e-mail får eksperter til at spærre øjnene op: Carlsberg-chefen »ved godt, at det er forkert«

Der var blot tale om en »upassende vittighed«, da en højtplaceret Carlsberg-chef bad medarbejderne om at holde metode bag svindelnummer hemmelig, lyder det danske bryggeris udlægning i svindelsag. En tvivlsom forklaring, vurderer eksperter. Det skriver Henrik Jensen, Jakob Chor og Michael Lund.

Læs historien her.

2. Fire gange så mange fyringer i 2020: »Arbejdsløsheden kan blive endnu højere«

2020 har indtil videre budt på mere end fire gange så mange fyringer som 2019. Tallet kan blive endnu højere, hvis coronakrisen fortsætter, vurderer cheføkonom. Det skriver Kalle Kehlet.

Læs historien her.

3. Krav om mundbind og tidlig nedlukning: »De her restriktioner har ødelagt det hele«

I midten af september indførte regeringen krav til blandt andet restauranter om mundbind, ligesom man indskrænkede åbningstiden til klokken 22. Især den korte åbningstid har »ødelagt« restauranterne, og forlænges restriktionerne, vil det få enorme konsekvenser, mener flere restauratører. Det skriver Signe Terp.

Læs historien her.

4. Detailgigant giver medarbejdere rekordstor bonus: Elev får 95.000 kr.

Sengetøjsgiganten Jysk er kommet særdeles godt ud af coronakrisen og giver nu medarbejderne en rekordstor bonus. Det skriver Mette Dalgaard.

Læs historien her.

5. Så dyrt bliver det at se TV i 2021

Det bliver ikke kun en million YouSee-kunder, der må betale mere for at se TV næste år. TV-leverandørerne regner iskoldt på, hvor mange kunder de kan tillade sig at miste, siger analytiker. Se her, hvor meget du betaler for dit TV-abonnement. Det skriver Berlingskes Thomas Breinstrup.

Læs historien her.