Business-Update: 37.000 danskere kommer tilbage på arbejde efter genåbning

Berlingskes businessredaktion guider dig til dagens vigtigste nyheder inden for økonomi og virksomheder.

På mandag 1. marts får butikker under 5.000 kvadratmeter lov til at åbne igen. Det blev offentliggjort i dag, da sløret blev løftet for regeringens genåbningsplan. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gita Femhøj/Ritzau Scanpix

God eftermiddag og velkommen til dagens Business-Update på en onsdag i coronaens tegn, hvor vi skal udfolde betydningen af genåbningen og se på produktionen af Henrik Fiskers nye elbil.

Genåbning sender 37.000 danskere tilbage på arbejde

Genåbningen af butikker under 5.000 kvadratmeter uden for storcentrene kommer til at sende 37.000 danskere tilbage på arbejde og løfte BNP med to mia. kroner om måneden, lyder vurdering fra Finansministeriet. Det skriver Finans.

»Vi genåbner således der, hvor der er størst effekt, men mindst risiko,« siger finansminister Nicolai Wammen i en pressemeddelelse.

Udover åbning af detailhandel i hele landet, genåbner fysisk undervisning for afgangselever i Nord- og Vestjylland og Bornholm.

Jan van de Win­kel klar med per­leræk­ke af sæl­ler­ter: For­ud­ser tredob­ling af ak­tie­kurs

Jan van de Winkel, administrerende direktør i Genmab, tror på en tredobling af selskabet værdi, når deres nye produkter kommer på markedet. Det skriver Børsen.

Otte produkter vil komme under udvikling i løbet af 2021, hvor selskabet ejer mindst 50 procent af de globale rettigheder. I år ventes allerede et af deres produkter på markedet.

Derfor beder Jan van de Winkel aktiemarkedet om at gå i positiv, selvom selskabet i 2021 øger investeringerne langt ud over det ventede, ligesom indtjeningsudsigten for året skuffer, da tvisten med partneren Janssen Pharmaceuticals kan koste op mod en mia. kroner i år. Tvisten er endt i voldgift, som enten afgøres i år eller næste år.

Selskabet øger investeringerne langt ud over det ventede i 2021 og indtjeningsudsigten for året skuffer, men alligevel beder Jan van de Winkel aktiemarkedet om, at aktien skal blive positiv.

Storaktionær i Nordea vil af med aktier

Sampo, en finsk finanskoncern, har i årevis været største aktionær og meget indflydelsesrig i Nordea. Men nu vil Sampo sælge ud af Nordea-aktierne. Det skriver Bloomberg.

Over de næste 18 måneder ønsker Sampo kraftigt at reducere sine aktier i den danske bank, som de lige nu ejer omkring 16 procent af. Topchef i Sampo, Torbjörn Magnusson, har sagt, at det betyder »klart mere end halvdelen«.

Sampos afgang har ligget i kortene siden november, hvor de solgte omkring fire procent af banken med et tab i forhold til markedsprisen. Den finske finanskoncern har oplevet pres til at sælge de resterende aktier. For nylig af investor, Eliott Management Corp.

Her er fire skarpe bud på historier fra journalisterne på Berlingske Business:

1. Erhvervsbosser reagerer på genåbningsplan: Et vigtigt skridt, »men vi kan ikke stoppe her«

De store brancheorganisationer reagerer på Regeringens genåbningsplan, der blev præsenteret ved et pressemøde klokken 11 i dag.

Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør for Dansk Industri, er glad for genåbning af detailhandlen fra på mandag, men understreger, at det er vigtigt, at man allerede nu lægger en plan for den kommende tid.

Også Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, er ikke udelukkende begejstret.

Læs historien her

2. Topøkonom: Forlænget nedlukning vil koste 20 milliarder kroner – »personligt forstår jeg ikke, at man ikke kan få lov til at gå til frisør«

Anbefalingerne fra regeringens Indsatsgruppe om åbningen kan blive en dyr omgang for den danske økonomi, vurderer Nordea. De forudser en tabt produktion på omkring 20 milliarder kroner.

»I og med virksomhederne ikke kan producere, så vil det udskyde, hvornår vi får en tilbagevending til en normal situation. Det vil tage længere tid,« tilføjer Bo Sandemann Ramussen, Professor i økonomi ved Aarhus Universitet.

Læs historien her

3. Dansk luksusbildesigner gearer op med kæmpe aftale

Henrik Fiskers nye elbil skal produceres i Kina af Faxconn, verdens største kæde af elektronikfabrikker. Produktionen skal starte i slutningen af 2023, hvor aftalen lyder på 250.000 biler om året.

Der er tale om luksus-SUV-modellen Ocean.

Foxconn har produceret store dele af Apples iPhone, men Foxconn har også fået opmærksomhed adskillige gange for ubehagelige arbejdsbetingelser for deres mange ansatte.

Læs historien her

4. Se listen: Her er de største talenter i dansk erhvervsliv 2021

For 17. gang har Berlingske udvalgt 100 lovende talenter under 36 år. Som en del af vores Talent 100-kåring har vi portrætteret de 100 unge mennesker og fortalt, hvad der gør dem talentfulde på hver deres særlige måde.

Se årets talenter her