Business-overblik: Warnøe-fond i nyt stormvejr – har »klokkeklart« brudt hvidvaskregler

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Peter Warnøe (th.) og Lars Tvede (tv.) var begge med til at stifte Nordic Eye. Efter Børsen sidste år afslørede, at Peter Warnøe i årevis har optaget ulovlige aktionærlån, blev han suspenderet som adm. direktør. Han har siden gjort comeback i en regulær magtkamp, hvor Lars Tvede i stedet er blevet smidt ud og vil gå rettens vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl og Asger Ladefoged

Godmorgen og velkommen til ugens næstsidste business-overblik.

Det kommer efter en onsdag, hvor diskussionen om, hvornår de enorme hjælpepakker til det hårdt ramte danske erhvervsliv skal udfases, for alvor blussede op igen og tog dagsordenen. Det skete efter en rapport fra en økonomisk ekspertgruppe, nedsat af regeringen, og den diskussion skal vi naturligvis omkring her til morgen, da samtlige erhvervsmedier behandler den.

Men inden da begynder vi med en dyb indånding og en historie, der til en afveksling slet ikke handler om coronapandemien.

1
Eks­per­ter: Nor­dic Eye har brudt hvidva­skreg­ler­ne

Det er efterhånden et par måneder siden, vi sidst hørte noget til det højspændte drama i venturefonden Nordic Eye, der bl.a. er stiftet af Peter Warnøe og Lars Tvede, og hvor der udspiller sig lidt af en magtkamp.

Men nu har journalisterne på Børsen igen sat fokus på selskabet med historien om, at eksperter vurderer, at fonden har brudt hvidvaskreglerne.

Venturefonden, der har rejst omkring 375 mio. kr. fra investorer i ind- og udland, har nemlig hentet penge uden at have styr på en række lovpligtige oplysninger, der skal bruges til at dokumentere præcis, hvor og fra hvem investeringen kommer.

Det vurderer to hvidvaskeksperter på baggrund af et brev fra Nordic Eye, som Børsen er i besiddelse af, hvor fonden sidste år beder sine investorer om bl.a. at udfylde nogle skemaer og fremsende kopier af identifikationspapirer. Lars Krull, der er seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, mener, der er tale om et »klokkeklart brud på hvidvasklovgivningen«.

»I travlheden er vi blevet opmærksomme på, at vi ikke har modtaget dokumentation fra dig i tråd med, hvad banker og andre finansielle institutter anmoder om af dokumentation fra deres kunder/investorer,« skriver Nordic Eye, der er under tilsyn af Finanstilsynet.

Fra fondens finansdirektør lyder det, at der er rettet op på det nu, og så kan du ellers læse hele Børsens historie her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Politisk krav om plan for at kickstarte økonomien

Vi hopper nemlig videre til den helt store hjælpepakkediskussion om, hvornår og hvordan de forskellige ordninger fra lønkompensation til dækning af faste udgifter osv. skal udfases, og dansk erhvervsliv dermed igen skal stå på 100 pct. egne ben efter den historiske coronakrise, der har udviklet sig til en økonomisk krise af historiske dimensioner.

Men måske er diskussionen i virkeligheden skæv?

En bred vifte af partier i Folketinget kræver nemlig en klar plan for, hvordan dansk økonomi i det hele taget skal kickstartes, før hjælpepakkerne udfases. Vi er nødt til at få lavet en plan for, hvordan vi får skabt nye job først, lyder det fra blandt andet Venstre og de Radikale på forsiden af Berlingskes Business-sektion torsdag.

Meldingen kommer, efter at den økonomiske ekspertgruppe, nedsat af regeringen, bestående af de tre professorer Torben M. Andersen, Michael Svarer og Philipp Schröder onsdag anbefalede, at de store hjælpepakker bør ophøre 8. juli, hvor de indtil videre løber til.

Rapporten skal danne grundlag for de videre forhandlinger om udfasningen af hjælpepakkerne, og den konkluderer bl.a., at hjælpepakkerne har virket, men at de i sidste ende vil gøre mere skade end gavn, fordi man risikerer at holde usunde virksomheder i live.

»Krisen er dyb, og skal vi undgå, at den bliver lang, så skal vi have en ny grøn start på økonomien. Det går meget trægt for regeringen med at komme med et bud på en sådan. Det, håber jeg, sker meget snart,« siger Sofie Carsten Nielsen fra de Radikale.

Det bakkes op af både Venstres Troels Lund Poulsen og Liberal Alliances Alex Vanopslagh.

3
»Så vil der blive fyret i titusindvis. Det kan jeg love dig«

Og så lad os da også lige vende selve diskussionen om, hvornår de milliarddyre hjælpepakker rent faktisk skal udfases. Mens den økonomiske ekspertgruppe onsdag sagde 8. juli, lagde finansminister Nicolai Wammen på en pressebriefing efterfølgende op til, at nogle af hjælpepakkerne kan blive forlænget til august.

»Lønkompensationen står til at stoppe midt i sommerferien, og det er måske ikke det mest hensigtsmæssige tidspunkt at lade den slutte. Derfor er regeringen indstillet på at forlænge den ind i august. Så kan der også være andre dele af hjælpepakkerne, som det vil give mening at kigge på,« sagde Nicolai Wammen.

Og der er bestemt også andre, som mildest talt ikke er tilfredse med udsigten til en udfasning 8. juli. Efter at Dansk Metal onsdag udsendte en harmdirrende pressemeddelse, har Børsen taget en opfølgende snak med Metal-formand Claus Jensen. Han kalder ekspertgruppens exitplan for »tudetosset«.

»Så vil der blive fyret i titusindvis. Det kan jeg love dig for. Markederne omkring os er ikke kommet i gang endnu,« siger Claus Jensen til Børsen og fortsætter:

Også organisationer som Dansk Industri og Dansk Erhverv er skeptiske overfor ekspertgruppens anbefalinger – det kan du bl.a. læse mere om her.

Men hvad var det præcis, de tre økonomer anbefalede – udover en generel udfasning fra 8. juli? Det kan du få overblikket over her.

Tre forhold at holde øje med onsdag:

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, udpeger her tre forhold, som investorerne bør holde øje med:

  • Aktiehumøret var endnu en dag godt på trods af et koldt miljø mellem USA og Kina, hvor USA nu officielt ikke anerkender Hongkongs uafhængige status. En konflikt, vi næppe har hørt det sidste til. Yderligere har vi løbende fået mere information om den genoprettelsesfond, som Europa-Kommissionen har foreslået. Indtil videre ser forslaget ud til at være større end ventet, men pakken er heller ikke godkendt af samtlige 27 EU-lande endnu. Vi får en række bløde indikatorer fra den europæiske økonomi i dag, som investorerne vil nærstudere for at få et hint om retningen på den europæiske økonomi i maj. Vi får blandt andet forbrugertillidstal for Italien, Sverige og Euroområdet, og blandt økonomer er det ventet, at tallene vil vise en moderat forbedret stemning blandt forbrugerne.
  • Blandt de mere hårde data får vi inflationstal for Tyskland, og her vil investorerne også kigge efter et hint til, hvordan prisudviklingen ser ud i Euroområdet.
  • Men dagens højdepunkt kommer fra USA, hvor vi vil få arbejdsløshedstallene – både for førstegangsarbejdsløse og dem, der allerede står i arbejdsløshedskøen. Tallene er især interessante i disse krisetider i den amerikanske økonomi, og vi har de seneste syv uger set et faldende antal førstegangsarbejdsløse, selv om tallene fortsat er langt værre, end vi tidligere har set, inden coronakrisen satte ind. Endelig får vi også BNP-tal for første kvartal i USA.

Markederne i dag

USA, lukkekurser onsdag:

Dow Jones +2,21 pct.
S&P 500 +1,48 pct.
Nasdaq +0,77 pct

Asien, indeks torsdag kl. 06.15:

Japan Nikkei +1,08 pct.
Hongkong Hang Seng -1,81 pct.
Kina CSI -0,35 pct.