Business-Overblik: »Vi vil vokse« - Danmarks sjetterigeste indleder aggressivt opkøbstogt

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Danmarks sjetterigeste, Torben Østergaard-Nielsen, indleder nu et indleder aggressivt opkøbstogt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til tirsdagens Business-Overblik.

Efter en lang valgkamp går amerikanerne i dag til valgurnerne for at vælge, hvem der skal stå i spidsen for landet i de næste fire år. Derfor slipper vi ikke udenom et par historier om det amerikanske præsidentvalg.

Vi starter dog med at se nærmere på en nyhed, der kaster lys over, hvad Henrik Poulsen skal bruge noget af sin tid på, når han ved årsskiftet forlader hjørnekontoret i energigiganten Ørsted.

Ørsted-boss kaster sig over moderigtigt cykeltøj

Den nu afgående topchef i Ørsted, Henrik Poulsen, bliver en del af ejerkredsen bag virksomheden Pas Normal Studios, der producerer og sælger moderigtigt cykeltøj.

Det skriver Børsen.

Henrik Poulsen går ind i Pas Normal Studios sammen med Morten Hummelmose, der er partner i kapitalfonden EQT.

»Vi synes, det er et fantastisk produkt og en virksomhed med et godt potentiale, men selvfølgelig spiller det også ind, at vi er cykelentusiaster. Der er klart et element af con amore i investeringen, og vi får ikke svært ved at dele PNS-teamets passion for brandet og den cykelverden, det lever i,« siger Henrik Poulsen til Børsen.

Det oplyses ikke, hvor meget de to erhvervsprofiler investerer i Pas Normal Studios, men det står klart, at de hver især køber en ejerandel på 10 procent og fremover skal hjælpe med at videreudvikle selskabet, skriver Børsen.

I februar 2021 indtræder Henrik Poulsen også i en ny rolle som seniorrådgiver for A.P. Møller Holding.

Milliardær indleder opkøbstogt

Shippingvirksomheden SDK, som er ejet af oliemilliardæren Torben Østergaard Nielsen, overtager konkurrenten Freja Transport & Logistics, der sidste år havde en omsætning på 3,3 milliarder kroner.

Det skriver Børsen, som samtidig kan fortælle, at handlen er indledningen på det, som avisen betegner som »en aggressiv opkøbsstrategi« i Torben Østergaard Nielsens store konglomerat, United Shipping & Trading Company (USTC).

»Vi er netop færdige med et større strategiforløb med Boston Consulting, og den røde tråd er, at vi vil vokse. Både organisk, men absolut også via tilkøb, og det gælder faktisk hele vejen rundt. Vi har kig på alle områder, vi opererer i,« siger Torben Østergaard Nielsen til Børsen.

Torben Østergaard Nielsen formue er grundlagt på handel med bunkerolie, men i dag omfatter hans forretningsimperium også shipping, logistik, IT, investeringsaktiviteter, bilaktiviteter og tankskibsrederi.

Ifølge Berlingskes seneste opgørelse har Torben Østergaard Nielsen en formue på 22,2 milliarder kroner, hvilket gør ham til Danmarks sjetterigeste.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Dansk vindmøllegigant hepper på Biden

Vindmøllesproducenten Vestas håber, at de amerikanske vælgere sætter deres ved kryds ved Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden.

Det skriver Berlingske.

Mens den siddende præsident, Donald Trump, mener, at vindmøller er grimme, fugledræbende og måske endda kræftfremkaldende, så har Joe Biden sagt, at han vil gennemføre en klimaplan til to billioner dollar, gradvist udfase fossile brændstoffer og få USA til at genindtræde i internationale klimaaftaler.

»Selvfølgelig vil vi langt hellere have en præsident i USA, som taler vind op end én, der taler vind ned. Det giver sig selv. Og der er bare en meget markant forskel, samtidig med at Biden har nogle meget aggressive målsætninger for vedvarende energi, som gør en Biden-sejr ekstra interessant for os,« siger kommunikationsdirektør i Vestas Morten Dyrholm.

Biden-sejr kan give massivt løft til grøn milliardeksport

I samme boldgade kan Finans berette, at den danske cleantech-industri med blandt andet Vestas og Ørsted i front kan få et kolossalt boost, hvis Demokraterne lykkedes med at generobre magten i amerikansk politik.

Det handler dog ikke kun om at vinde præsidentposten. Demokraterne får også brug for et markant flertal i Senatet, hvis Joe Biden skal gennemføre sin klimaplan på 2.000 milliarder dollar, påpeger Dansk Industris USA-chef Louis Funder.

»Der er langt fra idéer og ambitioner, til at der rent faktisk sker noget. Han (Joe Biden, red.) har ikke mindst behov for et markant flertal i Senatet for at kunne føre sine planer ud i livet. Det sagt sender Joe Biden et meget klart signal om at sætte gang i den langsigtede omstilling i USA, og det er vigtigt,« siger Louis Funder til Finans.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med i dag

Der er selvfølgelig valget i USA, men der er også en række danske regnskaber, som Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, holder øje med:

· Pandora, FLSmidth, Lundbeck, Coloplast, Jyske Bank og Parken vil fremlægge deres tal for tredje kvartal. Kan Pandora leve op til den markante stigning i aktiekursen, har FLSmidth genfundet investeringsmelodien, eller ser tingene så vanskelige ud, som aktiekursen afspejler, og kommer der nyt om den trængte cementdivision? Parkens økonomi er presset af mange årsager. Der kommer næppe endnu en nedjustering, men måske vil underskuddet og den deraf stigende gæld på et tidspunkt tvinge selskabet til at få mere egenkapital ombord i form af en aktiekapitaludvidelse?

· Dagens helt store begivenhed – også for investorerne – er det amerikanske valg. Vinder Joe Biden, og får demokraterne flertal i begge kamre, eller bliver det stik imod forventningerne og meningsmålingernetil fire år mere med Donald Trump?

· En betydelig del af Europa har vedtaget omfattende restriktioner og flere nedlukninger. I sidste uge blev investorerne nervøse over det og sendte aktiekurserne markant ned. Kommer der flere af den slags negative hændelser for investorerne?

Det sker på markederne

USA, lukkekurser mandag:

  • Dow Jones +1,60 pct.
  • S&P 500 +1,23 pct.
  • Nasdaq +0,42 pct.

Indeks, tirsdag kl. 6.30:

  • Japan Nikkei +1,39 pct.
  • Hongkong Hang Seng +2,08 pct.
  • Kina CSI +1,10 pct.