Business-overblik: Vestas vil ikke stoppe ved 100 milliarder kroner

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Markedet for havvindmøller vokser og vokser og kan blive rigtigt stort for den danske vindmøllegigant Vestas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens første overblik over de vigtigste erhvervsnyheder.

Læs blandt andet om, hvordan bøffer ifølge topchefen for Danmarks og Europas største slagterikoncern fremover vil blive en luksus på linje med champagne, hvordan Karsten Ree trods milliardtab ikke vil sælge sine techaktier, hvordan Rusland er klar til at levere mere naturgas til Europa, hvis blot EU lige ændrer ordvalg, og hvordan Vestas nu går efter at blive Danmarks næststørste virksomhed.

Men først til fodbold:

Snart kan gæsterne i Parken forvente en anden og bedre service, når de skal til fodbold og koncert

Allan Agerholm, Parkens nye formand, erkender, at servicen på Danmarks nationalstadion langt fra er fulgt med udviklingen i resten af samfundet.

Andelen af kvindelige tilskuere er steget dramatisk til FC Københavns kampe. Det betyder, at Parken meget snart begynder at ændre de tilbud, som gæsterne kan få til kampene.

Det skriver Berlingske.

»Det er sket efter sommerferien, og vi kan på nuværende tidspunkt ikke give en forklaring. Det kan have noget med corona at gøre eller med succesen under EM-slutrunden, men reelt ved vi det ikke endnu. Men det åbner for spørgsmål, om der skal være mere hvidvin og færre fadøl. Eller synes kvinderne, at fadøl er helt fint? Det er noget af det, vi skal ud at finde ud af,« siger Allan Agerholm.

Derudover kan der ifølge formanden blive tale om varmt vand i hanerne og internet, som rent faktisk virker.

Vil du have dagens vigtigste historier direkte i ørerne, så lyt til Morgenposten – Berlingskes nyhedsoverblik:

Følg Morgenposten på mobil

Efter milliardtab på techaktier vil Karsten Ree ikke sælge ud: »Jeg tror sgu på det«

Erhvervsmanden Karsten Ree har fået barberet et milliardbeløb af sin aktieportefølje, som inkluderer flere store techaktier, herunder kinesiske Alibaba og Tencent samt Facebook og Amazon.

Størst eksponeret er han i Alibaba, som det seneste år er faldet 46 procent. På et enkelt år er værdien af hans Alibaba-aktier således faldet fra tre milliarder kroner til omkring det halve.

Det skriver Finans.

Alligevel mener den 76-årige forretningsmand, at det er tid til at sidde på pengekassen og lade aktiekurserne gå sin gang.

»Hvis jeg skal købe op i noget, skal det gøres for lånte midler, og jeg har ikke lyst til at løbe endnu større risici. Det er et spørgsmål, om man vil have ro i livet eller rende rundt og ligne et forvirret fjols. Der vælger jeg ro,« siger han.

Vindmøllegigant vil ikke stoppe ved 100 milliarder kroner

Den danske vindmøllegigant Vestas, som netop har rundet 100 milliarder kroner i omsætning, satser på fortsat medvind og går efter pladsen som Danmarks næststørste virksomhed efter Mærsk.

Det skriver Børsen.

»Vi er en virksomhed, der slet ikke skal stoppe ved 100 milliarder kroner, og lige nu er verden i en energitransformation, der kommer til at strække sig over tre årtier,« siger Vestas’ administrerende direktør siden august 2019, Henrik Andersen.

Blandt andet vil markedet for havvindmøller, som i dag udgør omkring en tiendedel af markedet for landvindmøller, blive langt vigtigere. Henrik Andersen mener, at det sagtens kan ændre sig til at udgøre halvdelen i 2030.

»Det, jeg siger lidt mellem linjerne, er, at vi faktisk sidder med en mulighed for at bygge et halvt nyt Vestas oven på det eksisterende Vestas gennem havvindaktiviteterne alene,« siger Vestas-topchefen til avisen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Rusland: God opførsel giver Europa gas

Hvis europæerne opfører sig ordentligt over for Rusland, kommer der gas i rørene, så de himmelhøje priser kan afblæses.

Den russiske EU-ambassadør, Vladimir Chizov, siger ifølge den britiske finansavis Financial Times, at det statslige energiselskab Gazprom, som i dag leverer 35 procent af naturgassen til Europa, vil være klar til at skrue op for hanerne, sådan som præsident Vladimir Putin lovede i sidste uge.

Han afviser, at Rusland har medskyld for de stigende naturgaspriser, men påpeger, at Europas beslutning om at behandle Rusland som en geopolitisk »modstander« ikke har hjulpet.

»Sagens kerne er blot et spørgsmål om udtryksmåde. Ændr modstander til partner, og tingene vil blive løst lettere. Når EU finder tilstrækkelig med politisk vilje til at gøre dette, vil de vide, hvor de kan finde os,« siger ambassadøren.

Slagteriboss: Bøffer bliver luksus ligesom champagne

Den grønne omstilling rammer de røde bøffer, fastslår topchefen for Danmarks og Europas største slagterikoncern, Danish Crown.

»Den måde, vi tænker og forbruger kød på, vil ændre sig markant i de kommende år,« siger topchef Jais Valeur til Berlingske.

Han tror, at der kan gøres noget ved svinekødets klimaaftryk.

»Men oksekød kommer ikke til at være super klimavenligt. Det bliver lidt ligesom champagne, nemlig et luksusprodukt,« siger Jais Valeur.

Han har en klar mission: Der skal leveres fødevarer uden at belaste klimaet nær så meget.

»Ellers skal vi ikke være så store,« konstaterer han.

Kampagneleder for fødevarer og skov i miljøorganisationen Greenpeace, Kristine Clement, kalder det »fantastisk, at Jais Valeur siger, at oksekød er et champagneprodukt«.

»Jeg er helt enig. Men jeg mener altså også, at svinekød skal være et champagneprodukt,« siger hun til Berlingske.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, har blandt andet fokus på nationalbankernes udmeldinger i dag.

  • Denne uge bliver nok en tand mindre hæsblæsende end de forrige uger og med færre vigtige økonomiske nøgletal. Det betyder dog ikke, at den bliver uinteressant! Der er både planlagt talere fra centralbankerne, IMF/Verdensbanken holder deres årlige møder, og så starter den amerikanske regnskabssæson for alvor med mange af de store finanshuses regnskaber. Investorerne vil starte mandag morgen med at fordøje fredagens arbejdsmarkedsrapport, som endnu en gang kom ud svagere end ventet. Ikke desto mindre steg renterne på dagen løftet af højere inflationsforventninger, da svagheden i arbejdsmarkedet fortsat ser ud til at skyldes manglende udbud af arbejde snarere end manglende efterspørgsel. Flaskehalse har på det seneste bidraget til investorernes frygt for stagflation – altså lav vækst og høj inflation. Selvom vækst og inflationsforholdet på det seneste er blevet forværret, vurderer vi ikke, at dette scenario kommer til at udspille sig i sin værste form, som vi for eksempel så i løbet af 1970erne.
  • Dagen i dag byder på mange talere fra centralbankerne både den europæiske centralbank ECB og den amerikanske centralbank Fed. Her vil investorerne særligt lytte efter kommentarer om den økonomiske genopretning og eventuelle signaler om den fremadrettede pengepolitiske linje. På onsdag får vi mere information, når den amerikanske centralbank løfter sløret for referatet af sit seneste rentemøde.
  • Sidst men ikke mindst vil investorerne granske de seneste data for japanske ordrer af værktøj til maskineri. Det giver en indikation af retningen for investeringsaktiviteten i Japan og andre steder i verden. Vi forventer, at investeringsaktiviteten i både private og offentlige investeringer vil være med til at løfte væksten i 2022.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: -0,03 procent
  • S&P 500: -0,19 procent
  • Nasdaq: -0,51 procent

Asien – indeks mandag kl. 06.50:

  • Japan Nikkei: +1,59 procent
  • Hongkong Hang Seng: +2,23 procent
  • Kina CSI: +0,38 procent