Business-overblik: Ukendt topchef står til trecifret millionbelønning

Her følger de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på onsdagen. Vi har læst erhvervsnyhederne og tjekket aktiekurserne, før du stod op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Lene Skole har som topchef for Lundbeckfonden været med til at sige god for den lønpakke, der nu står til at give direktøren for et af de danske biotekselskaber, som Lundbeckfonden er medejer af, en særdeles guldrandet bonus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til tirsdagens businessoverblik.

Mens novembermorgenens tunge skyer letter, guider vi dig på en tur rundt i dagens erhvervsnyheder. Vi kommer forbi det danske biotekselskab Veloxis, der blev solgt for næsten ni milliarder kroner. Et salg, der vil kaste en klækkelig sum af sig til topchefen, Craig Collard. Vi kommer også forbi Ørsted, hvor Henrik Poulsen fortsat vil gå offensivt ind på markedet, men vi begynder hos A.P. Møller - Mærsk.

1
Mærsk mister endnu en ledende figur

Det er blot en uge siden, det kom frem, at Mærsks operationelle direktør, Søren Toft, har takket ja til jobbet som topchef hos konkurrenten MSC, og mandag beskrev Berlingske, at endnu en ledende figur har lagt sin opsigelse på Mærsk-chef Søren Skous skrivebord.

Carolina Dybeck Happe, koncernens svenske finansdirektør, har sagt ja til jobbet som finansdirektør i det amerikanske industrikonglomerat General Electric, der med en omsætning på mere end 800 mia. kroner i 2018 er en af verdens største virksomheder. Gennem sin tid for enden af bordet i Mærsk, har Søren Skou sagt farvel til adskillige kolleger

Mens Søren Skou kun har rosende ord om Carolina Dybeck Happes jobskifte, lægger han ikke skjul på, at Mærsk står over for en udfordring med mange tomme stole omkring bordet. En investor udtrykker da også bekymring for, hvordan det vil påvirke rederiet, at det inden for ganske kort tid har mistet to centrale personer på ledelsesgangen, mens Per Hansen, investeringsdirektør i Nordnet, mener, at det vil være et godt tidspunkt at skifte hele ledelsen ud netop nu.

»Mærsk vil kunne hævde, at andre selskabers strandhugst på ledelsestalenter er et kvalitetsstempel og en naturlig udvikling. Samtidig kan det næppe undgås, at nogen kommer til at tænke på, om det er tid til at sætte et helt nyt ledelseshold med en ny anfører, efter at to tredjedele af topledelsen inden for meget kort tid har meddelt deres afgang,« siger Per Hansen.

Du kan læse mere her.

2
Topchef får trecifret millionbelønning

Dansk biotek stråler sig i succes, og endnu en gang er der noget at fejre. Veloxis er blevet solgt til japanske Asahi Kasei for 8,9 milliarder kroner. Det skriver vores kolleger på Finans.dk

Salget af Veloxis får rosende ord med på vejen af Thomas Bowers, der er analytiker i Danske Bank – han kalder salgsprisen »rigtig flot«.

»Man må have stor respekt for, at selskabet har overrasket positivt de seneste år og virkelig har leveret varen,« siger Thomas Bowers.

Mens salget i den helt store milliardklasse sikkert skaber glæde hos Lundbeckfonden, der sammen med Novo Holdings sidder på 72 procent af selskabet, er det formentligt topchefen, Craig Collard, der har allersværest ved at få armene ned. Collard kan i kraft af et ganske særligt og yderst lukrativt bonusprogram tjene op mod en halv milliard kroner på salget, mener Lene Skole, der er administrerende direktør i Lundbeckfonden.

Der er dog også andre, der kan tjene gode penge på japanernes interesse for det danske biotekselskab. Ud over de to fonde, kan andre aktionærer også nyde godt af Veloxis' succes, idet deres aktier kan sælges for op til seks kroner stykket.

Du kan læse mere her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Black Friday møder kritik

Vi bliver lidt hos vores kolleger på Finans, for der er ikke længe til årets helt store handelsdag – Black Friday er lige om hjørnet.

Adskillige forretninger er allerede i gang, og selv om det måske vækker glæde blandt tilbudsglade hjerter, er det ikke alle, der er lige begejstrede over forbrugsfesten – den presser jordens ressourcer og de små butikker, mener kritikerne.

Finans har blandt andet talt med Martha Pedersen, direktør i Folkesparekassen. Hun mener, at konceptet »animerer til forbrug«:

»Hvis man bruger dagen til at købe de julegaver, man alligevel skulle købe, er det okay. Men nogen har sat Black Friday i verden for at få os til at købe endnu mere, og det er med til at skubbe til det overforbrug, som presser Jordens ressourcer.«

Du kan læse mere om kritikken af Black Friday her.

4
Ørsted vil fortsat være en pioner

Inden vi runder dagens overblik af, skal vi lige forbi Børsens store historie i dag – Ørsteds udvikling fra europæisk fænomen til global spiller på den helt store scene.

Ørsted har vundet ikke bare ét, men hele to slag mod to af verdens største oliegiganter – britisk-hollandske Shell og norske Equinor – i New Jersey og New York. Dette bringer for alvor den danske virksomhed ind på det amerikanske marked for havvind.

»Vi ville utrolig gerne have noget i New Jersey og i New York. Vi havde nok ikke turde håbe på at vinde så meget begge steder, men så meget desto mere glædeligt,« siger Henrik Poulsen, topchef i Ørsted.

Mens en sejr i den kaliber sikkert kan få de fleste til at fare rundt i eufori, holder Henrik Poulsen hovedet koldt. Nu gælder det om at se fremad, mener han. Deltagelsen på den helt store scene kan betyde, at det er slut med at være »den frække dreng i klassen«. Og dog.

»Det er meget, meget vigtigt, at vi bevarer pionerånden. Vi må ikke lade os presse over i en mere forsigtig logik, hvor vi bliver for optagede af bare at bevare det, vi har skabt. Jeg tror, at vejen til virkelig at komme under pres er at falde over i en tankegang om at bevare sin position,« siger Henrik Poulsen.

Du kan læse mere om sagen her.

Tre forhold, investorerne bør holde øje med

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden fremhæver tre forhold, som investorerne bør holde øje med tirsdag:

  • Mens stemningen var god i løbet af gårsdagens handelsdag, forventes dagen i dag at blive mere afdæmpet. Når investorerne møder ind på pinden i dag, vil det dagens første ærinde være at se, hvorvidt der er kommet nye signaler fra den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, under hans tale i nat dansk tid. Ved første øjekast ser det ud til at Powell gentog mange af de samme budskaber fra tidligere, og at pengepolitikken virker til at være det sted, som centralbanken gerne vil have den. Altså bliver der ikke som ventet lagt op til de store ændringer i retningen ved decembers møde. I dagens løb vil der være flere taler fra centralbankerne Fed og ECB, som tæller blandt andet Brainard og Coeure.
  • Nøgletallene i dagens løb vil ikke rykke ved markedet, men fortsat kunne give investorerne en ide om økonomiens tilstand. Vi starter dagen ud med forbrugertilliden fra Tyskland og senere på dagen forbrugertillid fra USA ved Conference Board. Begge steder ligger forbrugertilliden fortsat på pæne niveauer og indikerer et sundt privatforbrug fremadrettet.
  • Et andet vigtigt område for forbrugerne er boligmarkedet, hvor vi også får prisudviklingen for eksisterende enkelt-familiehuse i USA. Yderligere vil vi også få data for antal boliger solgt. Vi mener, at de lavere renter i år vil gavne boligmarkedet yderligere fremadrettet, og som et af de mere rentefølsomme områder i økonomien ser vi fortsatte tegn på bedring.

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i pct.

Aktier USA

S&P 500: +0,8
Nasdaq: +1,3
Dow Jones: +0,7

Aktier Asien

Nikkei 225: +0,5
Hongkongs Hang Seng: 0,0
China Shanghai Composite: +0,1
Sydkoreas Kospi: +0,7