Shippinggigant bekræfter: Mærsk-direktør bliver ny topchef hos konkurrenten

Søren Toft, tidligere driftsdirektør og skibsreder i A.P. Møller - Mærsk, skal være topchef hos rederiets største konkurrent, MSC.

Søren Toft skal være topchef hos Mærsk-rivalen MSC. Skiftet sker efter 25 år hos det store danske rederi. PR-foto Fold sammen
Læs mere

Søren Toft har mere end 25 års erfaring hos A.P. Møller - Mærsk som driftsdirektør og skibsreder, men nu er det slut. Han skal nemlig være topchef for Mærsks største konkurrent, Mediterranean Shipping Company (MSC), der er verdens næststørste rederi.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra den italiensk-schweiziske gigant, der er ejet af Aponte-familien. Her fremgår det også, at Søren Toft, der har været medlem af direktionen hos Mærsk de sidste to år, og hans familie flytter til Genève, hvor MSC har hovedkvarter.

Med titlen følger ansvaret for container- og logistikaktiviteterne i MSC, og dermed bliver det den 45-årige dansker, der sidder med det største ansvar for koncernens vigtigste område. Søren Toft skal nemlig rapportere direkte til Diego Aponte og Gianluigi Aponte, der sammen udgør MSCs øverste top.

Det kom frem i sidste uge, at Søren Toft »søgte udfordringer uden for rederiet«, som han har været hos siden 1994, og han forlod således Mærsk mandag i sidste uge.

Helt præcist hvornår Søren Toft tiltræder hos MSC, er endnu ikke offentliggjort, men erhvervsmediet Finans beskrev mandag, at det først vil ske efter en 12 måneder lang karensperiode.

Rivaler arbejder sammen

Selv om Mærsk og MSC er rivaler, så har de to rederier faktisk arbejdet sammen gennem de sidste par år via den såkaldte 2M-alliance, hvor man benytter sig af hinandens rutenetværk og kapacitet.

Helt konkret betyder samarbejdet, at rederierne har mulighed for indbyrdes at bytte og købe den tid, som er afsat til rederierne i en bestemt havn. Sydkoreanske Hyundai Merchant Marine tog også del i et samarbejde med de to rederier i december 2016, men det lå uden for 2M-alliancen, selv om det indeholdt nogenlunde samme muligheder.

Aftalen mellem Mærsk og MSC er planlagt til at løbe fem år endnu. Ifølge Børsen skulle Søren Skou, administrerende direktør for Mærsk, have slået fast fredag på et pressemøde, at han er sikker på, at der også i fremtiden vil være et godt samarbejde mellem de to rederier, på trods af at Søren Toft jo altså bringer en del intern viden om Mærsk med fra sit kvarte århundrede i koncernen.

Selv om Søren Toft stiger i graderne med sin nye titel, er det stadig Mærsk, der sidder på tronen i containershippingindustrien. Dog skal det danske rederi ikke hvile på laurbærrene, for ifølge Børsen har analysehuset Alphaline vurderet, at MSC med en større ordrebog end det danske rederi i de kommende år vil hale gevaldigt ind på Mærsk.

Mærsk-topchef Søren Skou har midlertidigt overtaget Søren Tofts opgaver i Mærsk, indtil man har fundet en afløser.