Business-overblik: Store kursstigninger blandt børsdebutanter udløser frygt for aktieboble

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Foto: Brendan Mcdermid/Reuters/Ritzau Scanpix

Godmorgen! Så blev det mandag efter en weekend, hvor regeringen og et bredt flertal i Folketinget blev enige om en hjælpepakke på 300-400 millioner kroner sent søndag aften til landets restriktionsramte restauranter, barer og cafeer, en aftale som bliver kritiseret for ikke at være omfattende nok.

Men måske er der en grund til, at politikerne denne gang har været tilbageholdende med at give kompensation for coronarestriktioner. Coronakrisen betyder nemlig, at Danmark må trækkes med et »gabende hul« i statskassen de næste 25 år, skriver Børsen.

Vi skal også høre om nye afsløringer om den skandaleramte estiske Danske Bank-filials dybt kriminelle forbindelser, vi skal møde en vred Vestas-topchef, og så skal vi høre om en stigende frygt for en aktieboble blandt børsdebutanter.

Coronakrisen kan give gabende hul i statskassen de næste 25 år

Pengene er strømmet ud af statskassen, siden coronakrisen ramte Danmark i marts, skriver Børsen med henvisning til hjælpepakker for mere end 76 milliarder kroner og en krigskasse på 9 milliarder kroner, som finansministeren kan bruge løs af næste år.

Nu skal regningen betales, og Finansministeriet vurderer, at det vil få den danske statsgæld til at stige fra 33,3 procent af BNP i 2019 til 46,3 procent i år. Dertil kommer renteudgifterne på den markant øgede statsgæld, og det er dem, der kan slå hul i statkassen på længere sigt.

Faktisk har Danmark nu efter 2030 ifølge Finansministeriets vurdering udsigt til 25 år i træk med underskud, der er så store, at det bryder med både vores egen budgetlov og EUs finanspagt. Dermed er det såkaldte »hængekøjeproblem« tilbage i dansk økonomisk politik.

»Der opstår det paradoks, vi også levede med indtil for få år siden, hvor vi aflivede hængekøjen, at selvom finanspolitikken er holdbar, kan man have en periode med store underskud, der er i konflikt med de regler, vi er bundet af,« siger tidligere overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen til Børsen.

Danske Bank-kunder var forbundet til narkokarteller, terrorister og våbensmuglere

Den russiske mafia, våbensmuglere, narkokarteller og terrororganisationer. Selskaber med konti i Danske Banks skandaleramte estiske filial udvekslede i årevis store og mistænkelige beløb med organiserede kriminelle verden over, viser omfattende læk af tophemmelige data fra banker og myndigheder. Det skriver Berlingske sammen med en række medier i ind- og udland.

Helt nye oplysninger viser, at Danske Bank-kunder i den skadaleramte estiske filial i årevis udvekslede store og mistænkelige beløb med den russiske mafia, våbensmuglere, narkokarteller og terrororganisationer, skriver Berlingske sammen med Politiken og DR.

Filialen, der i årevis lod tusindvis af mistænkelige kunder sende milliarder af kroner gennem banken, og som efter Berlingskes afsløringer af forholdene i 2018 endte med at koste store dele af den tidligere ledelse, herunder topdirektør Thomas Borgen, jobbet.

Berlingske er sammen med Politiken og DR kommet i besiddelse af omfattende materiale gennem det Internationale Konsortium for Undersøgende Journalister (ICIJ) og det amerikanske medie BuzzFeed News.

Det fortrolige materiale omfatter blandt andet tophemmelige rapporter fra det amerikanske finansministeriums efterforskningsenhed, Fincen, og tusindvis af indberetninger af mistænkelige aktiviteter fra globale storbanker. Og materialet kaster nyt og opsigtsvækkende lys over Danske Banks skandaleramte og nu lukkede estiske filial, der i årevis servicerede tusindvis af mistænkelige kunder.

Læs hele historien her.

Vestas-formand: Stop den slags i Danmark

Næsten 40 investorer i den danske vindmøllegigant Vestas har trukket et erstatningskrav på 72,3 millioner kroner mod den tidligere Vestas-ledelse tilbage efter syv års slagsmål. Vestas' bestyrelsesformand, Bert Nordborg, klandrer nu det belgiske selskab, der har koordineret gruppesøgsmålet, for at have en fordækt forretningsmodel.

Det skriver Berlingske.

»Min opfattelse er, at der fra start har været tale om et gruppesøgsmål, som man ser det i USA, hvor hele casen er gået ud på at indgå et forlig forud for, at sagen ender i retten. Det ser man meget i USA, men jeg vil ikke se det i Europa, og jeg vil slet ikke se det i Danmark,« siger Bert Nordberg til Berlingske om det belgiske Deminors rolle.

Sagsøgerne har påstået, at den tidligere ledelse vildledte aktiemarkedet med for optimistiske forventninger.

Store kursstigninger blandt børsdebutanter udløser frygt for aktieboble

Kursstigninger på langt over 200 procent i små, nyetablerede selskaber, som endnu ikke genererer den store vækst, gør eksperter urolige for, om en aktieboble er på vej. Det skriver Finans.

Selskaber som FOM Technologies, Konsolidator og Monsenso er de seneste måneder blevet børsnoteret på den mindre First North-børs i København og har oplevet store kursstigninger, selv om mange af selskaberne først forventer at tjene penge om flere år.

»Det er jo fint at være med, men man skal passe på med ikke at lægge for mange æg i den spændende kurv. Som privat investor skal man nok lige stoppe op og tænke over, hvad man gør,« siger investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank til Finans.

Hans bekymring deles i Saxo Bank, Handelsbanken og Nordnet.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med

Per Hansen, investeringsøkonom fra Nordnet, giver her sine bud på, hvad man som investor bør være opmærksom på i dag.

  • Smittetallene for covid-19 er mange steder fortsat meget høje. Investorerne bevarer indtil videre roen og sætter deres lid til, at bedre viden om sygdommen og behandlingsmuligheder gør en gentagelse af marts/april nedlukning og kursfald mindre sandsynlighed. Der kan dog komme en reaktion fra investorerne på et tidspunkt, der som altid med de finansielle luner er ubekendt og kommer uvelkommen.
  • Der er måske ikke så mange, som har bemærket det, men i forhold til årets højeste kursniveauer er aktiekurser i højtflyvende selskaber som Amazon, Apple, Google og så videre faldet med 15 procent fra toppen. Den store korrektion har vi ikke set, men den mindre og sivende tendens har rent faktisk været i gang »i nogen tid«. Vil det brede marked reagere, når det kommer »til alles kundskab«, eller er det, som vi har set, den begyndende rotation ud af USAs teknologiaktier?
  • Efter Jacob Aarup Andersen tiltrådte i ISS var der god aktiestemning og stigende forventninger til, at han kan blive den redningsmand, som kan samle stumperne hos ISS. Investorernes hukommelse er dog ganske kort, og kursen er sunket mod bunden igen. Om lidt mere end en måned skal Jacob Aarup Andersen aflægge sit første regnskab, og investorerne venter i spænding på, om der kommer en operation »rent bord« strategi.

Det sker på markederne

USA - lukkekurser fredag:

Dow Jones -0,88 procent
S&P 500 -1,12 procent
Nasdaq -1,07 procent

Asien - Indeks mandag kl. 06.45:

Japan Nikkei +0,18 procent
Hongkong Hang Seng -0,95 procent
Kina CSI -0,41 procent