Business-overblik: Støttepartier vil fjerne skattefordele ved forældrekøb

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

(Arkivfoto) 1. august er højsæson for flytninger. Især mange unge flytter, fordi de skal begynde på et nyt studie. Det har fået Det Radikale Venstre til at genoplive sit forslag om afskaffe fordelene ved forældrekøb. Foto: Mathias Bojesen / Scanpix Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til dagens Business-overblik.

Mens nyheden, om at USAs præsident Donald Trump kommer på officielt besøg i København om en måned, fylder godt i landskabet, har den amerikanske centralbank i går aftes givet efter for pres fra samme præsident og sænket renten. USAs præsident forsøger også at få medicinpriserne under kontrol, og det kan komme til at ramme Novo Nordisk. I den mere underholdende ende af skalaen har det danske Counter Strike-hold Astralis fået nye ejere. Og så vil slagterigiganten Danish Crown til at sælge planteburgere.

Men vi begynder et helt andet sted, nemlig med forældrekøb.

1
Støttepartier vil fjerne skattefordele ved forældrekøb

Det er højsæson for forældrekøb, og i den anledning melder Radikale Venstre sig på banen med et udspil, skriver Finans.

Skattefordelene ved forældrekøb skal fjernes, foreslår partiet, der skønner, at ændringerne vil indbringe statskassen 285 millioner kroner årligt. Radikale Venstre vil i stedet kanalisere provenuet over i en fond, som skal gøre det billigere for kommuner at opføre 20.000 nye ungdomsboliger.

»Vi vil sørge for, at flest mulige får tag over hovedet. Og et stabilt tag over hovedet til en leje, som er til at betale,« siger Katrine Robsøe, som er fungerende politisk ordfører i Radikale Venstre, til Finans.

SF og Enhedslisten bakker op om forslaget, mens den socialdemokratiske boligminister, Kaare Dybvad, endnu ikke vil forholde sig til det konkrete forslag.

Ifølge Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea Kredit, har der været perioder, hvor forældrekøb har udgjort mere end 25 pct. af det samlede lejlighedssalg i storbyerne.

»Så det vil selvfølgelig få betydning for, hvordan markedet vil udvikle sig. Priserne vil falde, fordi det vil tage noget af efterspørgslen ud af markedet,« siger hun.

I reale tal var der godt otte procent færre forældrekøb i 2018 sammenlignet med året før, viser en opgørelse fra ejendomsmæglerkæden Home.

2
Så kom første rentenedsættelse i USA siden finanskrisen

For første gang siden 2008 besluttede den amerikanske forbundsbank, Federal Reserve, onsdag at sætte renten ned. Det sker på trods af, at den amerikanske økonomi samlet set har det fint.

Helt som ventet sænkede Federal Reserve styringsrenten med 0,25 procentpoint til 2,00-2,25 procent. Samtidig besluttede den amerikanske centralbank at indstille projektet med at suge penge ud af de finansielle markeder – det såkaldte quantitative tightening - to måneder før planlagt.

En gruppe investorer havde før rentemødet sat næsen op efter en dobbelt så stor rentesænkning, og på aktiefronten faldt det brede S&P 500-indeks med 1,1 procent, mens Dow Jones-indekset gik tilbage med 1,2 procent.

Det er svaghed i omverdenen, der er den væsentligste årsag til rentenedsættelsen. Præsident Trump og aktiemarkedet ønsker flere rentenedsættelser, og presset på centralbanken er enormt.

Læs Berlingske økonomiredaktør, Ulrik Bies, udlægning af gårsdagens rentesænkning her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

3
Astralis er solgt til ny ejerkreds

I den mere underholdende del af erhvervslivet er det danske Counter Strike-hold Astralis blevet overtaget af en gruppe investorer med direktøren hos holdets nu tidligere ejer, RFRSH Entertainment og medstifter af holdet, Jakob Lund Kristensen, i spidsen. Det skriver DR.dk.

De øvrige investorer er en gruppe bestående primært af danske erhvervs- og sportsfolk.

Astralis har indtil nu været ejet af RFRSH Entertainment, som står bag turneringsformatet Blast Pro Series, der blandt andet har trukket fulde huse i Royal Arena i København de seneste to år, og som har udviklet sig til en international turnering.

Astralis, der efter en lang periode som nummer 1 på verdensranglisten de seneste måneder er faldet ned til en tredjeplads, er løbende blevet kritiseret i Counter Strike-kredse for at prioritere at spille Blast Pro Series over andre turneringer.

Derfor kom det i sidste måned frem, at RFRSH Entertainment havde sat Astralis til salg, så der ville være en tydelig opsplitning af selskabets interesserer.

Salget betyder, at RFRSH skal have ny direktør, for Nikolaj Nyholm stopper og bliver i stedet direktør i Astralis Group, som også kommer til at omfatte søsterholdet Origen, der spiller League of Legends.

»Jeg er rigtig stolt af det, som vi har opnået, men på et tidspunkt må man også tage et valg, og mit hjerte ligger tæt op af Astralis og Origen. Vi gør det også for at kunne separere ejerskabet mellem RFRSH og holdene, så der ikke er noget i klemme,« siger Nikolaj Nyholm til DR.

Han ønsker ikke at oplyse prisen for at købe Astralis, men oplyser, at en stor del af salgsprisen er hans egne samt Jakob Lund Kristensens aktier i RFRSH.

Den tidligere landsholdsmålmand og nuværende sportsdirektør i RFRSH, Kasper Hvidt følger med over i Astralis Group sammen med RFRSHs kommunikationsdirektør, Steen Laursen. Begge bliver medlem af direktionen.

4
Danish Crown vil sælge planteburgere

Danish Crown, der er et af verdens største slagteriselskaber, hopper nu med på den grønne bølge og sender i løbet af få måneder planteburgere ud i de danske supermarkeder. Det skriver Finans.dk.

Den første plantebaserede burger vil være i handlen inden året udgang.

Det nye sats kommer efter grundige overvejelser. Plantebaserede fødevarer er ifølge Finans lige nu et af de få områder i fødevareindustrien og detailhandlen, som udviser eksplosive vækstrater, og selv Burger King, McDonald's og Jensens Bøfhus har fået plantebaserede burgere på menuen. Herhjemme er danske Naturli' Foods en af leverandørerne, mens Beyond Meat og Impossible Foods har succes i USA.

Danish Crown, der i øvrigt er en af de danske virksomheder, der har sat et mål om at være CO2-neutral i 2050, mener selv, at de kan gøre det bedre end de nystartede plantefars-producenter.

»Vi har ultrakorte forsyningskæder ud til butikkerne i Danmark og er vant til at levere frisk, fersk kød. Dette system kan nu udnyttes til at levere helt friske plantebaserede produkter, der er uden de e-numre og tilsætningsstoffer, som leverandører fra andre lande måske har behov for at bruge. En del af de varer, der er i handlen nu, er baseret på soja. Vi vil gå en anden vej og lave burgere på basis af eksempelvis ærter og rødbeder, som vi mener falder danskerne mere naturligt at købe,« siger Finn Klostermann, der er adm. dir. i Danish Crown Beef, til Finans.dk.

Plantefarsen skal produceres på nogle af Danish Crowns eksisterende produktionslinjer, som vil blive behørigt rengjort, og selskabet afviser ikke, at det kommer til at ske i samarbejde med en ekstern partner.

5
Novos ærkerival frygter politisk stormvejr og prisknas i USA

Novos franske topkonkurrent, Sanofi, varsler en ende på mangeårig og central forretningsmodel på det vigtige amerikanske marked, hvor insulinproducenterne år efter år har sendt priserne i vejret. Novo vil med stor sandsynlighed også blive ramt, lyder det fra analytiker. Det skriver Berlingske.

Novos franske ærkerival, Sanofi, om, at massivt politisk pres og fremtidig lovgivning kan komme til at gøre ondt på selskabets amerikanske insulinforretning.

I en lille passus langt nede i det franske selskabs spritnye regnskab står der, at flere undersøgelser foranlediget af den amerikanske kongres vedrørende prisstigninger på insulin »kan stille medicinalselskabers forretningsaktiviteter i negativt lys« med den konsekvens, at det »kan påvirke vores evne til at prissætte vores lægemidler – især insulinprodukter – på det amerikanske marked.«

Novo Nordisk ønsker ikke at kommentere konkurrentens udmelding, men ifølge senioranalytiker i Sydbank Søren Løntoft Hansen, står Novo Nordisk med samme udfordring.

»Hvis Sanofi siger, at det bliver svært at gennemføre listeprisstigninger til trods for, at der er tilbagegang i nettopriserne, så tror jeg også, at det med stor sandsynlighed vil gå ud over et selskab som Novo Nordisk,« siger Søren Løntoft Hansen, til Berlingske.

Novo Nordisk kommer med halvårsregnskab 9. august.

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Andreas Østerheden, seniorstrateg i Nordea, har torsdag morgen udpeget tre ting, som investorer med fordel kan holde øje med:

  • Selvom det var en spændende dag i går med flere interessante data og ikke mindst ugens højdepunkt med den amerikanske centralbanks rentemøde, så vil der stadig være lidt at se til resten af ugen. Ikke mindst i dag, hvor den står på mere pengepolitik, og Bank Of Englands rentemøde med efterfølgende pressekonference ved centralbankchef Carney finder sted. Vi venter, at centralbanken forsøger at presse lidt tilbage på de nuværende markedsforventninger, som i rimelig grad venter, at centralbanken går i retning af en mere lempelig pengepolitik. Man vil formentlig forsøge at sende et neutralt signal og agere afventende i forhold til Brexit og udviklingen i den globale vækst.
  • Dagens andet højdepunkt bliver de endelige erhvervstillidstal for fremstillingssektoren i de store økonomier rundt omkring i verden (bl.a. USA, Japan, Kina, Euroområdet og flere europæiske lande). De foreløbige tal var svage over hele linjen – særligt i en økonomi som Tyskland. Det er også blandt disse tal, at vi finder bl.a. den amerikanske centralbanks bekymringer for udviklingen i fremstillingssektoren i Europa og Kina. Det vil yderligere blive interessant at følge det amerikanske ISM indeks, hvor vi indtil videre har fået blandede meldinger i løbet af måneden blandt de regionale centralbanker, senest i går ved Chicago, som er blandt de målinger, der typisk har bedst forklaringskraft på udviklingen i ISM. Denne måling kom svagere ud end ventet, så det er sandsynligt, at dagens tal også kommer ud til den svage side.
  • Pengepolitisk kan det blive interessant at følge udtalelser fra den japanske centralbank-guvernør Amamiya efter centralbankens rentemøde i mandags, hvor man signalerede, at man var klar til at lempe yderligere. Det kommer vel og mærke fra en centralbank, der i forvejen har skruet helt op for de ekstraordinære tiltag. Sidst, men ikke mindst, vil det være værd at holde fokus på regnskaberne, hvor de mest kendte er blandt de store virksomheder General Motors, Royal Dutch Shell, Barclays, Rio Tinto og Siemens.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med generelle kursfald torsdag.

Nikkei 225: -0,1 pct.
Hongkongs Hang Seng: -0,7 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,1 pct.
China Shanghai Composite: -0,8 pct.