Business-overblik: Statsselskab sender kæmperegning til hårdt ramte gaskunder

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

De i forvejen hårdt trængte, danske gaskunder kan nu se frem til endnu en ekstraregning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til ugens andet overblik over de vigtigste erhvervshistorier.

Læs om en ny kæmperegning, der nu er på vej ud til de hårdt trængte, danske gaskunder. Vi skal også høre om den schweiziske storbank Credit Suisse, der er blevet dømt for at hvidvaske kokaingevinster, og du kan læse om nye problemer for SAS. Men vi starter med en professor, der mener, at aktienedturen har givet de private investorer nogle dyre, men givtige lærepenge.

Godt at aktienedtur skræmmer private væk

De private har haft travlt med aktiehandlerne, men nu er der skruet kraftigt ned for de investeringer. Krisen på aktiemarkedet har fået de private til at handle langt mindre med aktier. Det er en god ting, mener Kasper Meisner Nielsen, der er professor ved Institut for Finansiering på CBS, skriver dagbladet Børsen.

Kasper Meisner Nielsen forsker i investeringsadfærd:

»Det er egentlig positivt, at de private investorer skruer ned for antallet af handler, fordi vi ved, at private investorer taber penge på at handle for meget. Det koster penge at være aktiv investor, fordi man har omkostninger ved hyppige handler, og man har en tendens til at reagere for sent,« siger han.

Det er de negative renter, coronakrise og stigende aktiekurser, der har lokket mange nye privatinvestorer til at investere i aktier i de seneste år. Aktiechef Esben Saxbeck Larsen fra Danica Pension håber, at de nye investorer bruger nedturen til at lære, at aktieinvestering bør være en langsigtet affære.

Han krydser fingre for, at de ny kortsigtede investorer har en længere vej til aktiemarkedet næste gang.

Kunderne flygter fra SAS

Tiden rinder ud for SAS, og snart kan en strejke bryde ud. Det kan kunderne bestemt ikke lide. Flere og flere kunder søger væk fra SAS for at undgå at få spoleret deres sommerferie. Det skriver Berlingske.

Inden onsdag skal en ny overenskomst være indgået, ellers bryder en storstrejke ud – med mindre den svenske forligsmand ser så meget håb om en løsning, at uret bliver »sat i stå«, så afgørelsen udskydes. Men den truende strejke får nu kunder til at søge væk fra SAS og over i andre luftfartsselskaber. Det fortæller Ole Stouby, der er direktør i Travelmarket, hvor kunder kan sammenligne flyrejser.

»Når vi står to dage før, strejken eventuelt bryder ud, er det helt klart, at folk holder sig fra SAS-afgange og booker hos andre. Vi kan se, at der generelt er gang i søgninger, og at folk søger forskellige alternativer til SAS,« siger Ole Stouby med henvisning til bagagemedarbejdernes strejke midt i vinterferien.

Han understreger, at man har set noget lignende de andre gange, hvor der har været strejkevarsler, og da strejken kom sidste gang,

Ikke mindst tidligere strejker, der har ramt SAS i ferierne, påvirker billetkøbernes loyalitet over for det skandinaviske selskab negativt, fortæller Ole Stouby.

Statsselskab sender kæmperegning til hårdt ramte gaskunder

Endnu en lussing er på vej til 420.000 danske gaskunder.

Regningen for at drive det overordnede gasnet vokser nemlig med mere end en milliard kroner, og de penge hentes ved at skrue op for gaskundernes betaling til det statsejede Energinet, som står for nettet. Det skriver Finans.

1. oktober stiger prisen derfor markant. Den årlige regning bliver 1,6 milliarder kroner dyrere – altså mere end 200 procent.

»Der er tale om en ganske kraftig stigning, der rammer danske gasforbrugere, som i forvejen er ramt af store prisstigninger på gas,« erkender Jeppe Danø, vicedirektør i Energinet med ansvar for el- og gasmarkedet.

Af de 420.000 gaskunder er de 380.000 private husstande med eget gasfyr og omkring 40.000 erhvervskunder, varmeværker og offentlige institutioner.

En typisk privatkunde skal forvente, at regningen stiger med 115 kroner.

Schweizisk storbank dømt i kokainsag

Den schweiziske storbank Credit Suisse er dømt i en helt anderledes sag om hvidvask. Mere præcist er banken dømt for at hvidvaske en bulgarsk bandes kokaingevinster. Det skriver finans.dk.

Finans skriver, at det ifølge nyhedsbureauet Reuters er den første straffesag i Schweiz mod en af landets store banker. Banken vil appellere dommen.

Den handler om en tidligere medarbejder, der ikke gjorde nok for at forhindre en bulgarsk bande i at hvidvaske en fortjeneste på millioner af euro fra kokainhandel i perioden 2004 til 2008.

Retten mener, at der var mangler i Credit Suisses håndtering af den kriminelle bulgarske organisation pengesager. Derudover konkluderede retsformanden, at banken havde været for passiv.

Med dommen risikerer banken at få en bøde på 15 millioner kroner, skriver finans.dk og henviser til Reuters. Herudover har retten beordret konfiskation af aktiver for 88 millioner kroner. Det er penge, som den bulgarske bande havde stående på konti i Credit Suisse.

Sagen bliver regnet som en slags prøvesag for anklagemyndigheden i bestræbelserne på at slå ind på en hårdere kurs over for landets banker. Den har derfor været fulgt tæt i Schweiz.

Credit Suisse afviser, at pengene stammer fra ulovligheder. Banken fremhæver, at der har været tale om legitime forretninger inden for byggeri, leasing og hoteller.

Den tidligere medarbejder er blevet idømt 20 måneders betinget fængsel og en bøde. Hun er blevet anklaget for at skjule kriminelles aktiviteter gennem transaktioner for 1,1 milliarder kroner Sagen omfatter desuden kontanter for 315 millioner kroner. Nogle af dem var gemt i kufferter.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad chefstrateg Andreas Østerheden fra Nordea holder øje med tirsdag:

  • Renterne steg, og globale aktier sluttede dagen på et højere niveau, end de startede. Det er undtaget de amerikanske, som ikke helt kunne følge med efter virkelig flotte stigninger handelsdagen før. Hold øje med eventuelle udmeldinger fra NATO i dagens løb, hvor man holder møde i Madrid, hvor statsoverhoveder fra de 30 medlemslande deltager. Det er særligt udmeldinger om Rusland og Kina i lyset af krigen i Ukraine, der har interesse, sammen med nyt om Finlands og Sveriges medlemskab. Det vil næppe have indvirkning på markederne på kort sigt, men kan blive relevant for den geopolitiske situation, og dermed finansmarkederne, på længere sigt.
  • I løbet af morgenen kommer den tyske forbrugertillidsundersøgelse GfK ud. Aktuelt er de tyske forbrugere endnu mere pessimistiske end det værste niveau under pandemien i 2020. Forventningen er, at det de seneste forbrugertillidstal vil vise, at forbrugerne ser endnu mere sort på deres situation end i sidste måned. Årsagerne bag de lave målinger er høj inflation og ikke mindst krigen i Ukraine. Og på centralbankfronten vil der være en række talere fra både Fed og ECB.
  • I USA kommer der også tal for forbrugertilliden. Det afhænger meget af, hvad man spørger forbrugerne om, herunder om man for eksempel ser på University of Michigan- eller på Conference Board-undersøgelserne. Forskellen i disse undersøgelser ligger groft sagt i, om man spørger til arbejdsmarkedet eller er mere fokuseret på de nuværende køreforhold. Seneste måling fra University of Michigan kom ud på meget lave niveauer, mens målingen senere i dag fra Conference Board endnu ikke har vist betydelig svaghed. Forventningen senere i dag er, at tallene kommer ud lavere end sidst, men et kollaps er ikke forventet. Trods målingernes begrænsninger er disse indikationer vigtige for vores forståelse af, hvor godt den vigtige amerikanske forbruger har det i tider med mange modvinde.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser mandag:

  • Dow Jones: -0,20 procent
  • S&P 500: -0,30 procent
  • Nasdaq: -0,72 procent

Asien – indeks tirsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: +0,20 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0,86 procent
  • Kina CSI: -0,06 procent

Tak, fordi du læste med!