Business-overblik: Skandalesag kan skabe mistillid til fondsbørsen

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Velkommen til torsdagens Business-overblik, hvor du blandt andet kan læse, at en skandalesag på First-North kan skabe mistillid til Fondsbørsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bryan Thomas/Getty Images/AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens Business-overblik.

Som altid klæder vi dig på med dagens erhvervshistorier – god læselyst.

Mærsk vil udfordre Alibaba og Amazon

Med opkøbet af portugisiske Huub, sætter A.P. Møller Mærsk sig selv på banen i kampen mod de store onlinegiganter som Alibaba og Amazon. Det skriver Finans.

Opkøbet af Huub er det tredje opkøb af en internethandel indenfor for få måneder, og det betyder at Mærsk snart kan tilbyde deres kunder hurtig levering uden om de store online markedspladser, siger chef for internethandellogistik i Mærsk Christoph Storck til Finans.

»Huub er i bund og grund limen mellem opkøbene, så vi fremadrettet kan skabe logistikprodukter, der gør det muligt for vores kunder at servicere forbrugerne på et niveau, der svarer til de store markedspladsers,« siger han.

I august købte Mærsk firmaerne Visible CSM og Europe B2C, og det er dem, Huub skal spille sammen med. Huub har udviklet en patenteret software, der forbinder varehuses og slagskanalers systemer, så færrest mulige hænder skal ind over processen. I første omgang er den hurtige levering rettet mod forbrugerne i USA og Europa, men Mærsk arbejder på at udbrede systemet over hele verden, skriver Finans.

Følg Morgenposten på mobil

Skandalesag kan skabe mistillid til fondsbørsen

Selskabet Green Impact Ventures bliver fredag smidt af fondsbørsen. Det sker, efter at selskabet har opgivet at klage til Finanstilsynet over Nasdaqs beslutning om at tvangsafnotere selskabet fra First-North-børsen. Det skriver Dagbladet Børsen.

Green Impact Ventures, der tidligere har været kendt under navnet Waturu, gik på børsen i 2019, og siden har den stået på en lang række skandalesager.

Tvangsfjernelsen af selskabet illustrerer, at selskabet ikke har været børsmodnet, og sådan en sag kan skade tilliden til hele First-North markedet, fortæller associeret professor ved CBS, Caspar Rose til Børsen.

»At sådan et selskab formår at komme gennem nåleøjet og blive børsnoteret, giver ridser i lakken for hele First North-børsen. Når først investorerne har brændt nallerne, som de tydeligvis har gjort her, så holder man sig væk en anden gang og sætter spørgsmålstegn ved, om de selskaber, der noteres på First North, nu også har orden i penalhuset.«

Aktiehandlen med Green Impact Ventures har været suspenderet siden 23. december 2020.

Eksperter tror ikke på at Danmark har 300.000 daglejere

En række eksperter sår nu tvivl om resultatet af en rapport fra tænketanken Cevea. Rapportens konklusioner om, at der i Danmark er 300.000 arbejdere på nul timers kontrakter, fik blandt andet megen omtale af Politiken. Men en række eksperter er nu ude i Berlingske og forklare, at rapporten slet ikke kan bære så hårde konklusioner.

»Jeg tager ikke blot rapporten med et gran salt. Jeg tager den med et halvt kilo salt. Der er så mange uklarheder i de metodiske aspekter, at jeg ikke tror på tallene. Det er et problem, når rapporten har haft så kæmpestor gennemslagskraft derude,« siger Henning Jørgensen, professor emeritus ved Aalborg Universitet til Berlingske.

Rapporten er blevet brugt som indspil i den verserende samfundsdebat om mangel på arbejdskraft og nye ansættelsesformer. Et område som regeringen i deres reformudspil fra sidste uge var ude efter, da man varslede et opgør mod de såkaldt falske selvstændige.

Du kan læse hele Berlingskes historie og Ceveas svar på kritikken her.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea, har den gærende usikkerhed på markederne øverst på blokken i dag:

1. Finansmarkederne er fortsat præget af usikkerhed i disse dage, og  gårsdagens data fra Kina, som kom ud svagere end ventet, hjalp heller ikke på investorstemningen fra morgenstunden. Fortsat usikkerhed om Kinas anden største ejendomsudvikler tynger også humøret blandt investorerne. Og det er fortsat værd at holde øje med eventuelle nyheder derfra i dagens løb. Vi forventer, at Evergrande bliver anset af den kinesiske regering til at være ”for stor til at gå fallit”.

En konkurs vil ikke kun skade investorerne og långiverne men også boligkøbere og flere leverandører, hvilket vil få uhensigtsmæssige konsekvenser for flere hundredetusinde kinesere. Forvent derfor en form for redningspakke fra den kinesiske regering.

2. De data, vi fik i går fra den udviklede del af verdensøkonomien, kom generelt stærkere ud end ventet af analytikerne og signalerer fortsatte stærke tendenser for industrisektoren. I dag kan man igen tage bestik af data, der kommer ind fra særligt USA, hvor detailsalget for august måned bliver offentliggjort.

Efter meget kraftige stigninger i detailsalget tidligere på året ved genåbningen af amerikansk økonomi, er det ikke usandsynligt, at tallene falder moderat i august måned. Selvom forbruget stadig er stærkt understøttet af solide husholdninger, kan spredningen af deltavarianten tynge tallene mere, end analytikerne forventer på nuværende tidspunkt.

3. På datafronten er det også værd at holde øje med tallet for nye dagpengesøgende i USA, som er blandt de mest frekvente temperaturmålinger, vi får af det amerikanske arbejdsmarked. Og så er vi så småt begyndt at få de første data fra september i form af de ”bløde” økonomiske indikatorer, hvor man f.eks. spørger virksomhederne om, hvordan det går, eller hvordan de ser på fremtiden. Der får vi indikationer fra Philadelphia Fed, som er en af flere regionale målinger, der samlet set kan give et hint om, hvordan septembers data kommer til at se ud.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: +0,68 procent
  • S&P 500: +0,85 procent
  • Nasdaq: +0,82 procent

Asien – indeks torsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: -0,79 procent
  • Hongkong Hang Seng: -1,97 procent
  • Kina CSI: -0,68 procent