Business-overblik: Regeringen udskyder højere aktieskat

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Når finansminister Nicolai Wammen (S) onsdag i næste uge præsenterer regeringens forslag til finanslov for 2020, så vil en forhøjelse af aktieskatten og renteskatten ikke være med. De forslag er gemt til senere.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik fra Business. I dag med nyt om fagforeningen 3F, nyt om hackerangrebet hos høreapparatkoncernen William Demant og nyt om sagen med bestikkelse hos Carlsberg: Men vi starter på Christiansborg, hvor der er nyt om det kommende finanslovsforslag fra regeringen.

1
Finanslov uden stramning af aktieskatten

Den socialdemokratiske regering vil hæve skatterne på aktiegevinster og kapitalindkomster. Men når regeringen fremlægger sit udspil til finansloven for næste år onsdag i næste uge, vil de to forslag ikke være med.

Det skriver Dagbladet Børsen (kræver abonnement).

»Det er stadig regeringens politik (at hæve aktie- og kapitalskatterne, red.), men forslaget er reserveret til at finansiere vores forslag om tidlig folkepension til nedslidte,« skriver skatteminister Morten Bødskov (S) i en mail til avisen.

Socialdemokratiet har tidligere foreslået, at skatten på aktieindkomster over 50.000 kr. skal hæves fra 42 til 45 pct. Samtidig vil regeringen også skrue på det, som populært kaldes renteskatten. Mere præcist skal loftet over skatten på kapitalindkomst løftes fra 42 til 52 pct.

De to forslag kan ifølge Socialdemokraterne sende omkring 1 mia. kr. i statskassen. Men forslagene skal gemmes til at finansere pensionen for nedslidte. Et pensionsudspil, som det fortsat er meget usikkert, om regeringen kommer igennem med.

Hos SF og Enhedslisten ærger man sig over, at forslagene om den højere aktieskat og renteskat ikke kommer med i finansloven, mens de Radikale forholder sig mere neutralt. Partiet har tidligere afvist at hæve både aktieskatten og renteskatten.

2
Dansk politi overhørte advarsel i Calrsberg-sag

For mere end et år siden blev dansk politi og flere ministerier advaret om, at Carlsbergs indiske datterselskab var involveret i systematisk bestikkelse af lokale embedsmænd. Trods flere advarsler om bestikkelse blev anklagerne aldrig undersøgt nærmere.

Det viser en række dokumenter, som Berlingske har læst.

I juni 2018 modtog Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kendt som Bagmandspolitiet, en e-mail fra en tidligere Carlsberg-medarbejder.

I e-mailen blev der advaret om en række alvorlige forhold i Carlsbergs indiske datterselskab. Afsenderen ville »anmelde uetiske praksisser, herunder bestikkelse af indiske myndigheder for at opnå markedsandele og for at få en problemfri drift«. Desuden oplyste anmelderen, at vedkommende var i besiddelse af »håndgribelige beviser for bestikkelse«.

I dag beklager både Bagmandspolitiet og Justitsministeriet forløbet. Sagen kommer efter andre nylige eksempler, hvor Bagmandspolitiet har fået kritik.

Flere eksperter kritiserer nu, at SØIK end ikke undersøgte mistankerne om systematisk bestikkelse i Carlsberg.

3
DI: Vi skal være rigtig bange for hackerangreb

Cybertruslen hænger over hovedet på de danske virksomheder. Det blev tydeligt, da høreapparatkoncernen William Demant tidligere på måneden blev lagt ned af et ondsindet hackerangreb. Det angreb kommer til at koste 550 mio. kr. for William Demant ifølge koncernen selv. Dansk Industri understreger, at vi skal være rigtig bange for hackerangreb.

Det skriver Dagbladet Børsen.

»Vi skal være rigtigt bange. Det her er en af de alvorligste trusler, vi har mod vores virksomheder og offentlige infrastruktur,« siger Lars Frelle-Petersen, der er ansvarlig for digitalisering i Dansk Industri.

I sommeren 2017 blev A.P. Møller-Mærsk udsat for et hackerangreb, der kom til at koste koncernen to mia. kr. Angrebet betød, at havnedivisioner var fuldstændigt lagt ned af indtrængende it-kriminelle.

Ifølge chefen for Center for Cybersikkerhed, der ligger under Forsvarsministeriet, er cybertruslen på sit højeste niveau, og der har den ligget de sidste fire år.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

4
Pengekassen bugner hos fagforeningen 3F

En af landets største fagforeninger i form af 3F mister medlemmer i hastigt tempo, men pengekassen hos den store fagforening fejler ikke noget. 3F har nu en formue på 6,7 mia. kr.

Det skriver Berlingske.

Beløbet er også langt over sammenlignelige fagforeningers egenkapital, viser tal, som blev gennemgået i beretningen på den netop overståede 3F-kongres i Aalborg.

Kongressen blev afholdt kort efter, at en lydfil afslørede, hvordan 3F-medlemmer i SAS Ground Handling forsøgte at presse en kollega til at melde sig ud af ingeniørernes fagforening, IDA, og ind i 3F. Det er en sag, som 3F-toppen siden har beklaget.

Det sker på aktiemarkederne:

Futures for de store amerikanske aktieindeks ligger med fald på 0,1-0,2 pct.
Indeks kl. 5.50

  • Japan Nikkei  -1,3 pct.
  • Hongkong Hang Seng -0,3 pct.
  • Kina Shanghai Composite 0,0
  • Sydkorea Kospi -1,1 pct.
  • Singapore STI -0,3 pct.

Tre ting investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom hos Nordnet Per Hansen fremhæver tre ting, som investorerne skal holde øje med i dag:

  • Dansk konjunkturbarometer, EURzone tillidsindikatorer og amerikanske ordreindgangstal af varige goder er tre af de nøgletal, som investorerne vil se på for at finde ud af, hvordan det går med væksten.
  • Investorerne håber fortsat på en kinesisk-amerikansk handelsløsning, og kineserne gentager her til morgen, at de er parate til at købe flere amerikanske varer. Handelsaftalen handler dog ikke kun om at købe flere varer, men om en lang række andre forhold også. Håbet er som bekendt lysegrønt og på et tidspunkt kommer der vel en løsning.
  • Høreapparatvirksomheden Demant nedjusterede i går deres forventninger til årets resultat med tæt på 25 pct. som en konsekvens af et meget markant IT-hackerangreb. Aktien har i forvejen været blandt de dårligst udviklende danske aktier i 2019, og alene siden Demant meddelte, at de havde været udsat for et angreb (før de satte beløb på), er aktien faldet med 12 pct. I går blev nedturen på tre pct. Investorerne vil de kommende dage forsøge at sikre sig, at det ikke giver varige økonomiske lommesmerter.