Business-Overblik: Nets »blev nærmest mishandlet på børsen«

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Aktiemarkedet så slet ikke potentialet i Nets dengang selskabet var noteret. Det mener Alm. Brands chefaktieanalytiker Michael Friis Jørgensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

God morgen og velkommen til  tirsdagens første hurtige overblik over de vigtigste erhvervsnyheder.

Vi skal blandt andet forbi en beroligende medling fra den førende amerikanske virusekspert.

Nye firmahandler ser dagens lys

Da coronakrisen ramte i foråret betød det samtidig en total opbremsning i antallet af firmahandler. Nu er markedet ved at vågne igen, men ejerne af virksomhederne er blevet langt mere kreative, når de forsøger at få en ny medejer ind i kredsen. Det skriver finans.dk

Mange firmaer er begyndt kun at sætte dele af virksomheden til salg. Enten af nød eller af lyst. Ejerne har måske ikke lyst til at sælge hele virksomheden, men de kan være nødt til at gøre noget, fordi virksomheden måske har en høj gæld. Men nogle aktiver i virksomheden kan sagtens være af god kvalitet.

Anders Fæste, managing partner i konsulentkoncernen Boston Consulting Group, BCG kaldet det »distressed assets«. Det er aktiver, som virksomheden enten forsøger at sælge eller at finde partnere til.

»En tendens i de senere år, som er blevet forstærket i 2020, er, at mange foretrækker alternative handler frem for egentlige overtagelser. Man vil altså hellere eje en minoritetsandel eller indgå et joint venture eller en alliance,« siger Anders Fæste til finans.dk.

Førende virusekspert: Hjælpen er på vej

Coronavirus hærger verden, men der er ingen grud til at give op. Hjælpen er på vej. Sådan lyder det fra USAs førende virusekspert, som har tjent under hele seks forskellige præsidenter. Det er Anthony Fauci. Det skriver Berlingske.

Den 79-årige Anthony Fauci har siden 1984 været øverste chef for afdelingen for smitsomme sygdomme hos National Institutes of Health (NIN), der hører under det amerikanske sundhedsministerium. Han havde forudset, at også Modernas vaccinekandidat mod coronavirus ville ramme skiven, men han advarer om, at man nu begynder at sænke paraderne rundt om i samfundet.

»For mig bør incitamentet lyde: Giv ikke op. Fortvivl ikke, afslutningen er i sigte, i modsætning til: Hey, alt er godt, du skal ikke længere bekymre dig om noget,« siger Anthony Fauci ifølge erhvervsmediet CNBC.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Aktiemarkedet undervurderede Nets

Værdien af den danske betalingsgigant Nets er gået fra 17 mia. kr. til 79 mia. kr. på bare seks år. Det efterlader spørgsmålet, om det danske aktiemarked undervurderede Nets, dengang selskabet var en del af C25-indekset. Det mener Alm. Brands chefaktieanalytiker Michael Friis Jørgensen i forlængelse af Nets’ fusion med italienske Nexi. Det skriver finans.dk.

Michael Friis Jørgensen fremhæver, at Nets er blevet solgt over flere gange de senere år. Derved kan man gøre op, at virksomheden er steget ganske meget i værdi. Kapitalfonden Hellman & Friedman tilbød i efteråret 2017 41 mia. kr. inklusive gæld for at afnotere Nets.

Amerikanske Mastercard købte en tredjedel af Nets i 2019, og med  fusionen med Nexi bliver de sidste to tredjedele af Nets solgt for 58 mia. kr.  Samlet set er Nets gået fra en værdi på de 17 mia. kr. til 79 mia. kr.

»Selskabet blev nærmest mishandlet på børsen. Jeg tror ikke helt, at aktionærerne forstod potentialet,« konstaterer Michael Friis Jørgensen over for finans.dk

Som beskrevet i Berlingske betød fusionen med Nexi en ganske betydelig gevinst til medarbejderne i Nets. Ikke mindst topchefen Bo Nilsson, der samlet set står til at blive milliardær for tiden i Nets.

Kina køber langt færre varer i USA

Kian og USA indgik i januar en aftale om, at kineserne til at købe amerikanske varer for 200 mia. dollar i 2020 og 2021. men sådan er det bestemt ikke gået. Det skriver Børsen.

Kineserne køber kun 53 pct. af de varer, som de har lovet den amerikanske præsident Donald Trump, og stik mod hans intentioner er USAs eksport til Kina i dag mindre, end da handelskrigen startede.

»Det er en fiasko. Man kan ikke kaldet det andet,« siger Andreas Steno Larsen, global chefstrategi i Nordea til Børsen.

Det er Chad P. Bown, der er seniorforsker ved tænketanken Peterson Institute, der har lavet en ny opgørelse. Den viser, at kineserne i løbet af årets første tre kvartaler kun har købt 53 pct. af de amerikanske varer, som de ellers skulle have gjort ifølge aftalen.

Kinas import fra USA ligger i dag 16 pct. lavere, end da handelskrigen brød ud i 2017. Det kinensiske handelsoverskud over for USA er ligeledes steget i 2020.

Tre forhold investorerne skal holde øje med:

Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, har blandt andet kig på Tesla i dag:

· S&P meddelte i går, at Tesla fra og med 21.12 vil blive indlemmet i S&P 500 indekset. Aktien steg med 13 pct. i eftermarkedet og nåede dermed en samlet markedsværdi på 436 mia. Kan nyheden om Tesla være med til at trække aktierne udenfor USA med op?

· De seneste måneder har den grønne omstilling været meget mærkbar og tydelig på aktiebørserne. Et af de selskaber, som er kørt i slipstrømmen på Tesla, er kinesiske Nio, hvis aktiekurs er tidoblet siden årets start. Mange danske investorer er kørt med. Kan Nio levere et regnskab og ikke mindst forventninger, som kan leve op til den massive kursudvikling og en markedsværdi på 62 mia. USD?

· Når talen falder på Covid-19 vacciner, har de største danske selskaber det ikke for nemt på børsen. Således også i går, hvor life science selskaber blev solgt fra og byttet ud med mere konjunkturfølsomme investeringer. Fortsætter det i dag?

Det sker på markederne:

USA – lukkekurser mandag:

Dow Jones: +1,60 pct.

S&P 500: +1,16 pct.

Nasdaq: +0,80 pct.

Asien – indeks tirsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei: +0,38 pct.

Hongkong Hang Seng: +0,13 pct.

Kina CSI: -0,29 pct.