Guldregn over Nets-medarbejdere – topchef bliver milliardær

Nets-topchef Bo Nilsson nærmer sig listen over Danmarks 100 rigeste efter endnu en spektakulær handel med betalingsservicevirksomheden.

Bo Nilsson er den måske bedst aflønnede danske direktør nogensinde. Hans særlige aflønningsprogram er da også blevet kritiseret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er sandsynligvis ekstra mange smil mandag morgen blandt medarbejdere hos Nets i Ballerup. Virksomheden blev søndag aften solgt for 45 mia. kroner, og nu vælter pengene ned over medarbejderne.

Nets oplyser til Berlingske, at omkring 100 medarbejdere står til at dele godt en mia. kroner. Derudover har topchef Bo Nilsson tjent yderligere 600 mio. kroner, og sammen med den gevinst, han fik for børsnoteringen af virksomheden i 2016, har han nu samlet fået et afkast på godt én mia. kroner.

Beløbet gør Bo Nilsson til den sandsynligvis bedst lønnede danske direktør nogensinde og placerer ham samtidig tæt på listen over Danmarks rigeste personer.

Søndag aften oplyste den italienske betalingsformidler Nexi, at selskabet vil overtage danske Nets for 45 mia. kroner, eller hvad der svarer til 57 mia. kroner, hvis gælden bliver regnet med. Handlen betyder, at de nuværende Nets-ejere vil komme til at sidde på ca. 31 pct. af Nexi, der er børsnoteret i Milano. Nexi-aktierne vil kun delvist kunne sælges over de næste to år.

Den store handel markerer afslutningen på en yderst succesfuld udvikling, siden Nets i 2014 blev købt af de amerikanske kapitalfonde Advent og Bain. Dengang var Nets en let støvet virksomhed, der i mange år havde været ejet af Nationalbanken og flere danske og norske banker.

Blot to år efter blev Nets børsnoteret til 30 mia. kroner eller 13 mia. kroner mere, end de to kapitalfonde havde betalt i 2014. Bo Nilsson var samtidig blevet ny topchef, og i forbindelse med noteringen blev han tildelt en for danske forhold yderst lukrativ aflønningsordning. Samtidig investerede han selv 30 mio. kroner, og det skulle siden vise sig, at Nilsson samlet tjente ca. 600 mio. kroner.

Rekordaflønningen

Dengang var ca. 70 andre medarbejdere også en del af programmet, herunder den tidligere kommunikationschef Karsten Anker Nielsen, der modtog et beløb på omkring 35 mio. kroner. De høje aflønninger blev siden heftigt debatteret i offentligheden – en kritik, Bo Nilsson selv afviste.

Allerede i 2017 – et år efter noteringen – var der igen bud efter Nets. Denne gang var det Hellman & Friedman – en ny amerikansk kapitalfond – som købte Nets af børsen for ca. 33 mia. kroner. Den handel faldt endeligt på plads i begyndelsen af 2018. Bo Nilsson valgte at investere 200 mio. kroner i virksomheden – en investering, som nu er blevet til 600 mio. kroner.

Sammen med gevinsten fra børsnoteringen har Nilsson umiddelbart tjent godt en mia. kroner, oplyser Nets. Derudover har Nilsson også fået sin faste månedsløn.

Men det er ikke bare Bo Nilsson, som har grund til at være glad. Også i alt godt 100 medarbejdere har tjent på handlen. De har ifølge Nets opnået et afkast på 3,5 gange og har opnået en fortjeneste på ca. 700 mio. kroner. Nets oplyser ikke, hvilke medarbejdere der er tale om, men det drejer sig sandsynligvis blandt andet om Bo Nilssons næstkommanderende, finansdirektør Klaus Pedersen.

Robert Spliid, lektor ved CBS

»Der er skabt værdi, men spørgsmålet er, hvor stor en del topchefen er ansvarlig for, og var den skabt uden det her.«


CBS-lektor Robert Spliid har tidligere kritiseret det store aflønningsprogram i Nets. Han har især hæftet sig ved, at Bo Nilsson har opnået den store fortjeneste på en relativt begrænset investering i begyndelsen af perioden og siden løbende investeret det afkast, han har fået.

»Programmet har været værdiskabende i den forstand, at de øvrige aktionærer også har fået en gevinst, men man kan diskutere, om det var nødvendigt med det her program. Det er voldsomt lidt, at Bo Nilsson begyndte med, og programmet må siges at have været voldsomt ambitiøst,« siger Robert Spliid.

Han peger på, at Bo Nilssons rolle for værdiskabelsen er svær at præcisere.

»Vi har sjældent set den her type programmer i Danmark. Man kan sige, at der er skabt værdi, men spørgsmålet er, hvor stor en del topchefen er ansvarlig for, og var den skabt uden det her. Det kan man sætte spørgsmålstegn ved,« siger Spliid.

Sidste år solgte Nets forretningsområdet Corporate Services til Mastercard for 21 mia. kroner. Handlen er stadig ved at blive endeligt gennemført efter at være blevet undersøgt af konkurrencemyndighederne, men Nets oplyser, at handlen er indregnet i beregningerne for, hvor meget medarbejderne tjener.