Business-overblik: Minister åbner nu op for en klimaafgift på flyrejser

Her er de vigtigste business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) åbner op for klimaafgift på flyrejser. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen

God morgen på denne regnvåde torsdag.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) er i vælten torsdag morgen med et ulovligt taxikrav og en opblødning i forhold til at indføre flyafgifter, så længe de kommer klimaet til gavn. Og så valgte Fed-formand Jerome Powell ikke overraskende at fastholde renten, som ellers er blevet sat ned ved de seneste tre rentemøder. Men vi lægger ud med en historie om Benny Engelbrecht, som dog ikke relaterer sig til taxikrav, men derimod flyafgifter:

God læselyst.

Transportminister er åben for klimaafgift på flyrejser

Trods betænkeligheder ved flyafgifter bløder transportminister Benny Engelbrecht (S) nu op over for ideen om at indføre afgifter på flyrejser, så længe fokus er grøn omstilling.

Hvis forslaget kommer fra Luftfartens Klimapartnerskab, er regeringen klar til at se på det, fortæller Benny Engelbrecht i et interview med Børsen. Her kommer han med et konkret bud på, hvor borgere og virksomheder skal forvente at mærke omkostningerne ved den omstilling af det danske samfund, der venter de kommende år.

»Den retning, de bevæger sig i inden for luftfarten, er at sige, at skal man have en eller anden form for betaling fra passagerer, så skal det gå direkte til, at man udvikler et grønt brændstof. En passagerafgift i sig selv vil jo ikke have nogen væsentlig CO2-reduktion. En fløjet kilometer bliver ikke grønnere af, at man har betalt en passagerafgift. En fløjet kilometer kan blive grønnere af, at man udvikler et alternativt brændstof, som man kan putte i tanken. Det vil være interessant,« siger Benny Engelbrecht til Børsen.

Hidtil har Socialdemokratiet ellers været skeptisk over for flyafgifter, som efter partiets vurdering risikerer at »vende den tunge ende nedad«, ligesom der hersker tvivl om, hvorvidt afgifterne har en reel effekt på klimaet.

Departementschef godkendte ulovligt taxikrav

Et hemmeligt notat viser, at det var Transportministeriets departementschef, Jacob Heinsen, der godkendte, at en omstridt tolkning i taxiloven pludselig blev ændret. Det fik onsdag transportminister Benny Engelbrecht (S) til at erkende, at kravet var imod EU-retten, skriver Berlingske.

»Jeg noterer mig, at kravet er i strid med EU-retten. Derfor skal vi have ændret den gældende lov,« lød det kortfattet fra Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse.

Sidste år havde Triton købt det danske taxiselskab Dantaxi i en for branchen historisk handel, der kom i kølvandet på den omdiskuterede liberalisering af taxiloven. Kort efter at Benny Engelbrecht var tiltrådt, slog Færdselsstyrelsen fast, at det var tvivlsomt, om selskabet overhovedet kunne få lov til at drive taxiselskab i Danmark, fordi kapitalfonden har ejere uden for EU.

Myndighederne mente, at taxiloven forbød den konstruktion, fordi den ikke overholdt et særligt bopælskrav. Men nu er det kommet frem, at netop det krav strider mod EU-retten, og at det var den øverste ledelse i Transportministeriet, der godkendte den nye fortolkning af kravet.

En tolkning, der ikke kan læses som andet end et forsøg på at få Færdselsstyrelsen til at ændre konklusion. Styrelsen havde sendt Triton en vejledende godkendelse, forud for at fonden i 2018 købte Dantaxi. Nu lod ministeriet styrelsen forstå, at der her var tale om en misforstået tolkning.

»Alle ejere, der har investeret direkte eller indirekte i virksomheden, skal have bopæl inden for EU eller EØS,« lød det således i notatet.

USAs centralbank holder renteknappen i ro

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har ved onsdagens rentemøde valgt at fastholde renten på 1,5-1,75 pct. Det var ventet, at Fed-formand Jerome Powell ville holde renteknappen i ro i kølvandet på de tre rentenedsættelser i juli, september og oktober, skriver Berlingske.

»Med rentebeslutningen retter den amerikanske centralbank blot op, efter at de med autopilot har været på lempelseskurs siden juli. Det er der absolut intet overraskende i. Og det er også det, som vi og markedet har forventet over en længere periode,« lyder det fra Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

Han påpeger, at det med de tre rentenedsættelser er første gang siden 2008, at man har sat renten ned i USA.

Ifølge Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit, er der ingen udsigt til yderligere lempelser fra Federal Reserve lige med det første.

»Det står dog klart, at en ny eskalering i handelskrigen eller en pludselig forværring af nøgletal hurtigt vil få Fed på banen igen. Og særligt risikoen forbundet til handelskrigen er stadig ganske reel. Trump har varslet ny toldforhøjelse på kinesisk import fra på søndag, men den venter vi og mange andre afblæst inden da. Men det er selvsagt usikkert,« påpeger Frederik Engholm.

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden leverer her sit bud på, hvad investorerne skal holde øje med i dag:

 • Aktier handlede i plus i går efter et par stille og en smule negative dage i starten ugen. Den afventende stemning skyldes nemlig den amerikanske centralbanks rentemøde og efterfølgende pressekonference i går. Ud fra et investorsynspunkt var der heldigvis ikke de store ændringer i den amerikanske centralbanks linje, og selvom de nye forventninger fra de forskellige centralbankmedlemmer kunne se ud til, at man går i retning af at hæve renterne om noget tid, blev det gjort til skamme under den efterfølgende pressekonference. Om noget ser det ud til, at vi skal se frem mod et 2020, hvor renterne kommer til at forblive lave. I dag vil opmærksomheden på centralbankerne fortsætte, hvor vi i løbet af eftermiddagen vil kunne følge den europæiske centralbanks rentemøde og dermed også chef Christine Lagardes første pressekonference. Noget som investorerne med spænding har set frem til. Her ventes det heller ikke, at hun ændrer linjen markant fra, hvad den tidligere chef, Mario Draghi, har indikeret.
 • Det er også i dag det britiske parlamentsvalg løber af staben. Det er stadig den konservative premierminister Boris Johnson der står til at løbe af med sejren, men som det tidligere har vist sig, er der usikkerhed ved disse meningsmålinger. De første valgresultater vil først blive offentliggjort sent i aften dansk tid, så regner man med at følge det tæt, skal man regne med at være op længere end klokken 23.00 i aften, hvor valgstederne lukker. Ud fra et investeringsperspektiv vil markederne tage en sejr til Boris Johnson mest positivt op, da han indtil videre ser ud til at være den, der kan få en aftale igennem, hvorimod en mindretalsregering eller et splittet parlament vil betyde længere tids usikkerhed.
 • Selvom der vil være mange andre begivenheder i dag, vil man som investor også kunne følge inflationstal fra flere store økonomier i Euroområdet og ikke mindst industriproduktionen fra Eurozonen, samt en række andre nøgletal fra både USA og Japan

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i pct.

Aktier USA

S&P 500: +0,3 pct.
Nasdaq: +0,5 pct.
Dow Jones: +0,1 pct.

Aktier Asien

De asiatiske aktier ligger medmindre stigninger torsdag morgen, hvor investorerne byder en fortsat lempelig amerikansk pengepolitik velkommen.

 • Nikkei 225: +0,2 pct.
 • Topix: 0,0 pct.
 • Hongkongs Hang Seng: +1,3 pct.
 • China Shanghai Composite: -0,1 pct.
 • China CSI 300: -0,1 pct.
 • Taiwan Taiex: +1,3 pct.
 • Sydkoreas Kospi: +1,3 pct.
 • Indiens BSE Sensex: +0,4 pct.
 • Singapores STI: +0,9
 • Sydney ASX 200: -0,7

Indeksværdi klokken 5.35.

Ritzau Finans