USAs centralbank holder renteknappen i ro

Som ventet fastholder den amerikanske centralbank renten. Og der er ingen renteændringer i horisonten.

Formanden for Federal Reserve, Jerome Powell, valgte ved onsdagens rentemøde at fastholde renten på 1,5-1,75 pct. efter at have sat den ned på de seneste tre møder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eric Baradat/AFP/Ritzau Scanpix

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har ved onsdagens rentemøde valgt at fastholde renten på 1,5-1,75 pct. Det var ventet, at Fed-formand Jerome Powell ville holde renteknappen i ro i kølvandet på de tre rentenedsættelser i juli, september og oktober.

Jeppe Juul Borre, cheføkonom i Arbejdernes Landsbank, påpeger, at det er første gang siden 2008, at der har været rentenedsættelser i USA.

»Med rentebeslutningen retter den amerikanske centralbank blot op, efter at de med autopilot har været på lempelseskurs siden juli. Det er der absolut intet overraskende i. Og det er også det, som vi og markedet har forventet over en længere periode,« skriver han i en kommentar.

Før offentliggørelsen var der indpriset 95 pct. sandsynlighed for en uændret rente til onsdagens rentemøde.

»Passende pengepolitik«

Også senioranalytiker Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank påpeger, at det ikke er så overraskende, at den amerikanske centralbank nu afventer og ser tiden lidt an.

»De fleste komitémedlemmer har forud for mødet sagt, at de mener, at den nuværende pengepolitik er »passende«, hvilket nu er skrevet direkte ind i den medfølgende pressemeddelelse. Markedsreaktionen har derfor også været begrænset,« skriver han i en kommentar.

Allerede ved mødet i oktober meddelte Jerome Powell, at den økonomiske udvikling skulle afvige betydeligt fra centralbankens prognose om moderat vækst, før det kunne komme på tale at sætte renten ned. Med stabile nøgletal og en stort set uændret situation var udfaldet oplagt.

Det påpeger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

»Derfor var beskeden i Feds pressemeddelelse også næsten uændret. Fed ser stadig et stærkt arbejdsmarked og en moderat økonomisk vækst fremadrettet. Stort set eneste ændring er, at centralbanken nu ser mindre usikkerhed om det økonomiske outlook end hidtil,« skriver Frederik Engholm i en kommentar.

Han forventer ingen yderligere lempelser fra Federal Reserve lige med det samme.

»Det står dog klart, at en ny eskalering i handelskrigen eller en pludselig forværring af nøgletal hurtigt vil få Fed på banen igen. Og særligt risikoen forbundet til handelskrigen er stadig ganske reel. Trump har varslet ny toldforhøjelse på kinesisk import fra på søndag, men den venter vi og mange andre afblæst inden da. Men det er selvsagt usikkert,« påpeger Frederik Engholm.

Et flertal venter uændrede renter i 2020

Centralbankens såkaldte »prik-diagram«, der angiver de enkelte medlemmers forventninger til renten, viser, at 13 ud af 17 ser uændrede renter i 2020, men behov for nye stramninger i 2021.

»Der er ingen, der forventer, at der er behov for yderligere rentenedsættelser i deres hovedscenarie, mens fire komitémedlemmer mener, at renten nok skal et nøk opad til næste år,« skriver Mikael Olai Milhøj.

Om renten skal forblive uændret eller længere ned, afhænger af den faktiske økonomiske udvikling, understreger han.

»Selv om recessionsfrygten er aftaget, og vi ikke mener, at amerikansk økonomi er på vej i recession, så ser økonomien lidt mere skrøbelig ud i vores øjne, end hvad den amerikanske centralbank vurderer. Især synes vi, at det er svært at se, at der for alvor skal komme gang i erhvervsinvesteringerne igen, så længe der ikke er endelig afklaring på handelskrigen,« lyder det fra Mikael Olai Milhøj.

Nu retter blikket sig mod den europæiske centralbank (ECB), som holder et tilsvarende rentemøde torsdag kl. 13.45.

»Vores klare forventning er, at nytiltrådte Lagarde holder fingrene fra renteknappen. Her sænkede man blandt andet renten tilbage i september og genstartede opkøbsprogrammet fra begyndelsen af november, og den kurs bliver der ikke ændret på lige nu. Tager vi de hjemlige briller på, sætter disse dages rentebeslutninger og -udsigter en tyk streg under de lave boligrenter, som vi oplever herhjemme,« forklarer Jeppe Juul Borre.