Business-overblik: Milliarder fosser ud af elbilaktier – og det er slet ikke slut endnu

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Det gik godt for elbilinvestorerne i 2020 – det har det ikke gjort i 2021, hvor for eksempel amerikanske Tesla har mistet 525 milliarder kroner i værdi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og vel mødt til torsdagens vigtigste business-nyheder.

Coronakrisen kan blive gennembrud for flere kvindelige chefer

Interesseorganisationen Lederne forudser, at flere kvinder vil sætte kursen mod en chefstilling, fordi pandemien har vist vejen til et mere fleksibelt arbejdsliv, skriver Finans.

Det er erfaringerne med hjemmearbejde, der kan sætte fut i kvindernes karrierer, vurderer Lederne, som bakkes op af blandt andet forsikringskoncernen Codan.

Blandt kvinder og børnefamilier er begejstringen for hjemmearbejde stor, lyder det fra Ledernes direktør, Bodil Nordestgaard, som vurderer, at accepten af hjemmearbejde i virksomhederne kan accelerere kvindernes indtog i chefkontorerne.

»I min optik kan den øgede fleksibilitet blive en løftestang på ledelsesniveau,« siger hun.

Ingen tør tale om, hvad der sker, når ECB hæver renten

Dø­ren skal være luk­ket grun­digt, før no­gen tør tale om, hvad der sker, når ECB stop­per mil­li­ardop­køb: En lil­le fejl kan få fi­nans­mar­ke­der og øko­no­mi­en til at bra­se sammen. Sådan advarer formanden for  Det Europæiske Finanspolitiske Råd, Niels Thygesen, over for Børsen.

Renten er i bund, opkøbene kører på højtryk, statsbudgetterne viser blodrøde underskud, og gælden er rekordhøj. Coronakrisen har spændt den økonomiske politik til bristepunktet.

Men nu kan enden på pandemien anes et sted i horisonten og med det afslutningen på den ekstraordinære og hidtil uset lempelige økonomiske politik, der har hjulpet økonomierne gennem det seneste år.

Men intet sted bliver det sværere at trappe ud af den smertestillende medicin end i Europa. Det mener altså Niels Thygesen, der er økonomiprofessor emeritus på Københavns Universitet og formand for Det Europæiske Finanspolitiske Råd, der fungerer som EU-Kommissionens vismænd.

»Selvfølgelig er det et problem. Det bliver ikke nemt at komme ud af,« siger han.

Milliarder fosser ud af elbilaktier – og det er slet ikke slut endnu

2021 har været et dyrt år for dem, der har investeret i elbilaktier. Der er nemlig barberet store milliardbeløb af aktiekurserne, og det er slet ikke slut endnu.

Amerikanske Teslas værdi er faldet med 14 procent svarende til et tab på 525 milliarder kroner, mens den kinesiske udfordrer Nio har mistet 26 procent eller 107 milliarder kroner. Danske Fisker er blevet 15 procent mindre værd i år, skriver Børsen.

»Vi har endnu ikke set det værste,« siger Peter Garnry, chefstrateg i Saxo Bank, til avisen.

Han bakkes op af Niclas Faurby, stifter af Faurby Capital, som hæfter sig ved, at bilbranchens markedsværdi fordobledes i 2020.

»Det hænger ikke sammen med realiteterne, at bilmarkedet skulle blive dobbelt så stort på et år. Overordnet set udskifter vi bare benzinbiler med elbiler. Det er jo ikke, fordi vi pludselig skal have dobbelt så mange biler,« siger han til Børsen.

Topøkonom Nina Smith overrasker med hårde reformkrav

Formanden for regeringens reformkommission, økonomiprofessor Nina Smith, kommer med en klar advarsel til regeringen. Vi skal op i gear med reformerne, ellers hænger den danske velfærdsmodel ikke sammen rent økonomisk, advarer hun i et interview med Berlingske.

Hun fremhæver, at selv efter årtiers reformer med blandt andet kraftig beskæring af efterlønnen og en stigende pensionsalder, så er det slet ikke nok. For i Danmark har vi en samfundsmodel med en meget stor offentlig sektor, og det stiller et ufravigeligt krav om behovet for nye reformer.

»Vi må ikke hvile på laurbærrene. Vi er nødt til at holde reformtempoet. Vi har lavet en velfærdsmodel, der har klaret sig godt trods vores høj skattetryk. Men når vi ser 10-20 år ud i fremtiden, vil der være et konstant stort pres på de offentlig finanser. Vi har en meget stor offentlig sektor, og vi har valgt, at eksempelvis børnepasning ikke kan foregå privat. Det gør, at der vil være meget stort pres på skatterne fremover,« siger Nina Smith.

Du kan også høre Morgenposten – Berlingskes nyhedsoverblik – her:

Norwegian-bosser: Nu er vi reddet og klar til kamp

Efter mere end et års dyb krise og en nærdødsoplevelse er lavprisselskabet Norwegian nu definitivt reddet. Det fastslår topledelsen, anført af koncernchef Jacob Schram og finansdirektør Geir Karlsen, skriver Børsen.

Med ny kapital på omkring syv milliarder norske kroner, stort set ingen reel gæld, 60.000 aktionærer – heraf en række kendte rigmænd som de største – og en reduceret flyflåde, der antages at blive på omkring 72 fly, erklærer topchefen samtidig, at det nye Norwegian er klar til at fortsætte den intense konkurrence om Nordens flypassagerer, der altid har været lavprisselskabets dna.

Med andre ord: Hverken SAS eller nogle af de nye rivaler – selskaber som Flyr, Norse Atlantic Airways eller ungarske Wizz Air, der alle har haft et sultent kig på et stort norsk marked – slipper altså af med en hård konkurrent.

»Vi er født til konkurrence. Vi er en stamme, der har været i krig, men vi har benyttet dvalen maksimalt. Selskabet er nærmest startet på et blankt ark igen. Vi har knaldstærke markedspositioner og det stærkeste brand,« erklærer Jacob Schram.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er, hvad chefstrateg Andreas Østerheden fra Nordea holder øje med torsdag:

  • Gårsdagens aktiehandel sluttede i plus, men det var langt fra alle markeder, der sluttede dagen i plus. Fokus var stadig fortsat på de taler, som centralbankcheferne i USA afholdt. I går var det Randal Quarles, som sagde, at hvis hans forventninger til vækst og inflation holdt, så er det vigtigt, at den amerikanske centralbank Fed begynder at diskutere planerne for at justere tempoet for opkøbsprogrammet ved de kommende møder. Desuden, at man vil være nødt til at kommunikere mere om, hvilken økonomisk fremgang man gerne vil se, før en strammere pengepolitik kommer på tale. Der er ikke nogen talere fra den amerikanske centralbank på tapetet i dag, så der skal man kigge mod Bank of England, hvis man vil høre en tale. Dagens store samtaleemne blandt investorerne bliver derimod de ugentlige tal for nye dagpengesøgende i USA. Interessen i denne uge er ekstra stor, efter at tallene i sidste uge droppede til det laveste niveau efter coronakrisen. Det bekræfter, at månedens svagere end ventede arbejdsmarkedsrapport ikke var et udtryk for en generelt svagere tendens på arbejdsmarkedet, men blot en kombination af udbudsmæssige faktorer (flere holder sig fortsat hjemme af forskellige årsager samt kan leve af den ekstraordinære arbejdsløshedsunderstøttelse) og sæsonkorrektion i tallet.
  • I Europa får vi også tal for forbrugertilliden i både Italien og Tyskland, og det bliver spændende at se, hvordan forbrugerne ser fremtiden, nu hvor sommeren banker på døren, og begrænsningerne under covid-19 bliver ophævet flere og flere steder. Og ikke mindst det andet BNP-estimat fra 1. kvartal i USA (hvor lidt flere data er tilgængelige) og ordrer for varige forbrugsgoder, som kan give en indikation af investeringsaktiviteten i USA.
  • Endelig slår regnskabssæsonen sit sidste svirp med halen, når vi i dag får tal fra HP, Royal Bank of Canada og Dell Technologies. Og så kan investorerne vist ikke vride ret meget mere ud af den regnskabssæson.

Det sker på markederne

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: +0,03 pct.
  • S&P 500: +0,19 pct.
  • Nasdaq: +0,59  pct.

Asien – indeks torsdag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: -0,51 pct.
  • Hongkong Hang Seng: -0,30 pct.
  • Kina CSI: +0,18  pct.