Business-Overblik: Forsikringskæmper slår alarm: Hjemmearbejde kan skabe depression og angst

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og kontrollerer aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Hjemmearbejde er ikke kun lykken med sparet transporttid og fred og ro til arbejdet. Det er også stress, angst og depression, viser tal fra forsikringsselskaber. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen og velkommen til fredagens Business-Overblik.

Vi har samlet en række af de største historier fra erhvervsmedierne, så du kan begynde dagen ganske opdateret.

Danske virksomheder har travlt med at fylde krigskassen

Danske virksomheder er blevet betydeligt mere bekymrede for deres indtjening i fremtiden, og mange har derfor valgt at sikre sig adgang til likviditet til flere år ud i fremtiden.

Det skriver Finans.

Erhvervsmediet har blandt andet talt med Danske Bank, hvor man tydeligt oplever, at mange virksomheder nu er blevet betydeligt mere tryghedssøgende, end de var i de første hektiske måneder under coronakrisen.

»Nu handler dialogen med erhvervskunderne nok snarere om en periode, der rækker godt ind i 2021 og typisk kreditlinjer i to-tre år frem,« siger Niels Bang-Hansen, direktør med ansvar for de danske erhvervskunder, til Finans.

Ifølge bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, er virksomhedernes indestående i bankerne steget med 17 procent fra marts til september, svarende til en stigning på 64 milliarder kroner.

Forsikringskæmper slår alarm: Hjemmearbejde kan skabe depression og angst

Mange danskere har i år arbejdet langt mere hjemmefra end normalt. Det har ifølge tre forsikringskæmper ført til en kraftig stigning i sager om angst, stress, isolation, ensomhed og depression.

Det skriver Børsen, som har talt med Tryg, Gjensidige og PFA, der alle har oplevet et markant ændret mønster i trækket på sunhedsforsikringerne.

Eksempelvis fortæller fagchef for sundhed hos Gjensidige Louise Brix, at forsikringsselskabet i foråret oplevede et markant fald i dækning af kiropraktik, fysioterapi og psykologbistand. Samtidig blev lignende oplysninger i pressen udlagt som tegn på, at hjemmearbejdet gav større overskud, balance og nærvær.

»Nu kan vi se, at det ikke var en korrekt og rimelig konklusion. Stress, angst og depression fylder meget. Især angst har fyldt mere. Nedlukningen skabte en pukkel, og flere patientforløb har udviklet sig anderledes og nogle gange værre end normalt. Og nogle allerede igangsatte behandlinger blev forlænget. Krisen blotlægger behov hos kunderne, som vi aldrig har mødt før,« siger Louise Brix til Børsen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Finanstilsynet tvinger Danske Bank til at kulegrave gældssag

Bankernes vagthund, Finanstilsynet, meddelte torsdag aften, at man påbyder Danske Bank at lave en uvildig undersøgelse af gældsskandalen, skriver Berlingske.

Dermed skrider Finanstilsynet ind for anden gang i sagen om ulovlig inddrivelse, som TV2 og Berlingske har afsløret. Bankernes vagthund var for få måneder ude med skarp kritik og fire påbud.

I meddelelsen skriver Finanstilsynet, at banken skal »foretage og afholde udgifterne til en uvildig undersøgelse af de foranstaltninger, som banken har truffet og vil træffe for at rette op på fejlene i bankens gældsinddrivelse, og af bankens it-systemer for gældsinddrivelse.«

Alt ramler hos FC København

Bestyrelsesformanden for FCK, Bo Rygaard, har ikke meget at glæde sig over i øjeblikket. For virksomheden bag det normalt populære fodboldhold er ramt af modvind på flere fronter.

Det skriver Berlingske.

Virksomheden er blandt de hårdest ramte af de mange restriktioner, som ikke bare har påvirket FCK, men også selskabets andet store aktiv, badelandet Lalandia. Gælden er på vej op, mens indtægterne falder.

Samtidig bliver FCK ved med at tabe, og klubben ligger på en tiendeplads i superligaen – en chokerende placering for en klub, der normalt er skuffet over at være alt andet end nummer ét. Og reaktionerne på de sociale medier tyder på, at ledelsen er blevet upopulær blandt fansene efter beslutningen om at fyre Ståle Solbakken, der med otte mesterskaber ellers er blandt de absolut mest succesfulde trænere nogensinde i den danske superliga.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Simon Kristiansen, senior investeringsstrateg i Nordea, peger på tre forhold, som investorerne skal være opmærksomme på i dag:

Fredag bliver en relativ tynd dag på nyhedsfronten. Amerikanerne kommer tilbage fra Thanksgiving, og i deres fravær har futures-markedet for de amerikanske indeks handlet mere eller mindre sidelæns. Fredag har potentiale til at blive en stille dag på kontoret. Den antagelse kan dog hurtigt skride, hvis vi får nyheder på vaccinefronten eller om ny smittespredning i USA eller Europa.

Siden Pfizer-nyheden tilbage i start november har markedet handlet højere på forventningen om en snarlig fremtid uden pandemi og nedlukning. Optimismen har særligt kunne spores i værdiaktier, altså aktier som er relativt billige målt på multipler. De har siden den 9. november klaret sig bedre end deres modpol, vækstaktier.

De seneste tal viser, at pandemien igen gør livet hårdt for økonomien og samfundet. Det bliver derfor interessant, om rotationen kan fortsætte trods stigende smittetryk og langvarige restriktioner.

Vi får endelige tal for, hvor meget den franske økonomi voksede i tredje kvartal, og foreløbige tal for hvor høj inflationen er. Det er næppe noget, der rykker ved markedet, men derfor er det stadig interessant, hvordan en af EUs største økonomier, og en af de hårdest ramte af Covid-19, klarer sig.

Markederne i dag

USA – lukkekurser onsdag (markedet holdt torsdag pga. Thanksgiving):

  • Dow Jones -0,58 pct.
  • S&P 500 -0,16 pct.
  • Nasdaq +0,48 pct.

Asien – indeks fredag kl. 06.30:

  • Japan Nikkei: +0,48 pct.
  • Hongkong Hang Seng: -0,20 pct.
  • Kina CSI: -0,15 pct.