Business-overblik: Drøje hug til dansk virksomhed med flere hundredtusind ansatte

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Jeff Gravenhorst, administrerende direktør i ISS, har lyttet til markedet, siger han. Arkivfoto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Godmorgen.

46 dage er der til juleaften på denne kolde novembermorgen. Men måske luner det lidt med et par interessante erhvervsnyheder. Vi skal blandt høre om, at investorerne på aktiemarkedet er ved at være godt trætte af ISS, men at de til gengæld er vilde med DSV. Men vi begynder med en tidligere milliardær, som er træt af den behandling, han fik under finanskrisen.

1
Falleret ejendomsmatador ærgrer sig over tvangssalg

Peter Forchhammer ærgrer sig. Erhvervsmanden, der blandt andet er kendt fra Milliardærklubben, blev tvunget til at sælge ud af sine aktiver under finanskrisen. I dag er de hundreder af millioner kroner værd, skriver Berlingske.

Den tidligere milliardær Peter Forchhammer blev under finanskrisen tvunget til at begære sit investeringsselskab Synerco konkurs. Konkursboet solgte efterfølgende mange af hans aktiver til en billig penge, og flere af investeringerne har siden vist sig at være særdeles lukrative.

Peter Forchhammer var en del af Milliardærklubben, en gruppe kulørte og risikovillige erhvervsfolk, som tjente styrtende med penge frem til finanskrisen. I 2008, mens finanskrisen var vildest, blev han erklæret konkurs, men først nu, 11 år senere, er hans konkursbo ved at være opgjort.

»I 2008 vidste ingen, at aktiemarkederne ville rette sig igen forholdsvis hurtigt. På et tidspunkt trak alle mine banker i mig for at få endnu flere penge, selv om jeg lige havde solgt Chili Group og leveret 80 mio. kr. Derfor kontaktede jeg kurator Troels Tuxen,« siger Peter Forchhammer, som i realiteten begærede sig selv konkurs.

Ifølge Forchhammer var hans hovedbanker uenige om strategien over for Synerco. Luxembourgske Dexia var indstillet på at sælge aktiverne på en kontrolleret måde for at skaffe så mange penge i kassen som muligt. Men Sydbank forlangte alle værdier realiseret, og sådan blev det.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
ISS retter ind efter drøje hug fra investorerne

Den store danske servicevirksomhed har taget konsekvensen af, at flere investorer har kritiseret selskabets regnskabspraksis, skriver Finans.dk.

Virksomheden har tidligere brugt en metode, der går ud på at deltage i kundernes finansieringsprogrammer, så ISS betaler et mindre beløb for at få pengene for udført arbejde hurtigere i hånden end normalt. Det booster pengestrømmene fra driften og sænker nettogælden, selv om selskabet egentlig ikke grundlæggende har forbedret forretningen.

Jeff Gravenhorst, adm. direktør i ISS, siger til mediet, at selskabet har »forhørt sig i markedet« og derfor ændrer praksis.

»Investorerne har talt til os. Der er nogle, der er ligeglade, og der er nogle, der hader factoring (metodens navn, red.) Så vi har besluttet at gøre det meget klart og gennemsigtigt, hvor vi bruger factoring henne,« siger han.

»Vi var hørt dem, og vi har sagt: Lad os gøre det meget klart, hvornår det er. Så kan alle forholde sig til det. Men det er stadig et godt kommercielt værktøj for en forretning som vores,« siger Jeff Gravenhorst.

ISS vil fremover nu kun bruge metoden, når en kunde skal have mere end 45 dage til at betale regningen, og aftalen skal indebære favorable finansieringsvilkår. Ellers siger selskabet nej til aftalen.

Finans.dk skriver også, at tilliden til servicekæmpen er ved at være slidt op for aktionærerne, der barberede næsten 20 pct. af ISS' aktiekurs efter onsdagens nedjustering.

ISS nedjusterede natten til onsdag. Det tog markedet ilde op og sendte onsdag aktien 20 pct. ned.

»Markedet er ved at være godt træt af de negative overraskelser,« siger Per Fogh, analytiker i Sydbank.

Om samme virksomhed skriver Børsen, at topchef Jeff Gravenhorst nu erkender, at ISS ikke kan eksekvere så hurtigt som ønsket på strategiplan. Derfor bliver planen nu forsinket. ISS lancerede for 11 måneder siden en ny strategi, hvor en del af forretningen skal sælges fra. I stedet vil virksomheden satse på selskabets større og langt mere profitable nøglekunder.

3
Aktiemarkedet jubler over DSV

Der er et stort potentiale i DSV Panalpina-aktien, skriver Børsen.

Det mener et flertal af aktieanalytikerne, hvor flere af dem har hævet deres anbefalinger efter DSV fremlagde regnskab i sidste uge.

Af de 23 finanshuse, der ifølge Bloomberg følger DSV Panalpina, har seks løftet kursmålet på værdipapiret. Det gælder Danske Bank, Handelsbanken, Jefferies, Morgan Stanley og SEB Equities, der hver især har lagt mellem 10-70 kr. oven i det såkaldte target price på aktien.

Samtidig har ingen analytikere sænket kursmålet på DSV Panalpina, ligesom anbefalingerne over hele linjen er forblevet uændret. Det betyder, at 17 har en købsanbefaling, tre er neutrale, og tre anbefaler deres kunder at skille sig af med aktien.

Her er tre ting, investorerne skal holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet udpeger her tre ting, som han holder øje med torsdag:

  • Der er igen i dag nok regnskabsmæssigt at fokusere på, når GN og Vestas aflægger deres tredje kvartalsregnskaber
  • ISS fik sig en ordentlig kursøretæve, da de i går fremrykkede deres tredje kvartalsregnskab, hvor tre problemområder i Frankrig, Hongkong og Danmark betød, at den forventede indtjeningsmargin ligger væsentlig under det forventede. Har investorerne fået raset ud efter en 20 procents kursnedsabling?
  • FLSmidth afholdt i går deres kapitalmarkedsdag, hvor vækst- og indtjeningsambitioner samt målet om at blive en »nul-udleder« CO2-mæssigt var opløftende. Investorerne er dog indtjeningsmæssigt skeptiske til udsigterne for FLS og takserede kun målsætningerne til en mindre stigning på 0,5 pct. Kommer der et bedre andendagsgilde kursmæssigt?

Det sker på markederne

Udvikling i procent:

Nikkei 225: -0,06

Hongkongs Hang Seng: -0.39

China Shanghai Composite: -0,24

China CSI 300: -0,07

Sydkoreas Kospi: 0,00

Indiens BSE Sensex: +0,19

Singapores STI: +0,12

Sydney ASX 200: +1,00

Indeksværdi klokken 6.30/Ritzau Finans