Business-overblik: Dansker vil sælge medievirksomhed for 19 milliarder

Her er de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Dansk superiværksætter, der tidligere har haft en chefstilling i underholdningsgiganten Disney, er på vej til at sælge medievirksomhed for 19 milliarder kroner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til torsdagens Business-overblik.

Som altid klæder vi dig på med dagens erhvervshistorier fra morgenstunden. I dag skal det blandt andet handle om et nyt flyselskab i København, om frygt for højere inflationen, og om at staten flittigt køber dieselbiler, selvom regeringen ellers vil fremme elbiler. Men først til en dansker, der kan være på vej mod et stort salg.

Dansk superiværksætter vil sælge medievirksomhed for 19 milliarder

René Rechtman, dansk medstifter af børneunderholdningsvirksomheden Moonbug Entertainment, kan være på vej til at sælge eller børsnotere selskabet til en pris på omkring 19 milliarder kroner.

Det skriver den amerikanske erhvervsavis The Wall Street Journal.

I en e-mail til Børsen hverken be- eller afkræfter René Rechtman oplysningerne.

»WSJ-artiklen er kun rygter og spekulationer,« skriver han.

The Wall Street Journal skriver, at der er flere bejlere til et opkøb af Moonbug Entertainment, der blandt andet står bag megasuccesen Cocomelon. Heriblandt den amerikanske investeringsfond Blackstone, der er en af verdens største kapitalfonde.

Det er kun tre år siden, at René Rechtman med en chefstilling i underholdningsgiganten Disney og flere salg af virksomheder bag sig besluttede sig for at stifte Moonbug Entertainment med ambitionen om at skabe verdens største børne-tv-kanal.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Danskerne kan for alvor blive ramt af inflation

Nu kan danskerne for alvor komme til at mærke det stigende inflationspres, skriver Finans.

Inflationen har ellers bortset fra prisen på benzin, elektricitet og naturgas ikke for alvor ramt Danmark, men flere økonomer mener, at det hurtigt kan ændre sig.

Mange virksomheder har skærmet kunderne for udviklingen i priser på råvarer, transport, arbejdskraft og komponenter, som er steget støt hele året.

Men nu mener blandt andre Nordea, SMVdanmark og Dansk Industri, at forbrugerpriserne må være på vej op.

»Det hele afhænger af, om forbrugerne vil betale de højere priser, og det ser vi for første gang i mange år, at de vil. Der er sket et mere permanent skift hos forbrugerne, som gør, at virksomhederne kan løfte priser, hvor de ikke kunne før,« siger Jan Størup Nielsen, chefanalytiker i Nordea.

Regeringen elsker grønne biler – men staten selv shopper diesel som ingen andre

Regeringen vil fremme grønne biler. Men staten selv har stort set ingen i porteføljen, halter milevidt efter både kommuner, regioner og det private erhvervsliv, og har under Mette Frederiksen købt 15 gange flere dieselbiler. Dybt useriøst, håbløst, grotesk og absurd, lyder kritikken.

Det skriver Berlingske.

Danskerne generelt er ellers er gået shop-amok i grønne biler i et omfang, så næsten hver anden solgte bil i dag enten er en elbil eller plug-in-hybridbil.

Men når det handler om nye personbiler til alt fra ministerier og styrelser til politi og forsvar er sagen en helt anden.

Et større dataudtræk, som Danmarks Statistik har lavet for Berlingske, vidner ikke om »et markant grønt gearskift«, men tegner i højere grad et billede af en statslig administration i krybegear med CO2 væltende ud af udstødningen – selv på spritnye biler.

»Det er en mindre skandale, at staten på ingen måde formår selv at gå forrest i den grønne omstilling på transportområdet, men bliver ved med at købe fossilbiler og at være fodslæbende. Det offentlige Danmark har brug for at gå forrest i den grønne omstilling,« siger Jeppe Juul, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.

Også på Christiansborg vækker statens indkøbspolitik forargelse.

Formand for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg, Rasmus Helveg Petersen, der samtidig er energi-, klima- og transportordfører for De Radikale, vil finde ud af, hvilken minister der har ansvaret for statens indkøb og kalde vedkommende i samråd.

»Jeg kan slet ikke forstå, at det her er indkøbsmønstret. Derfor har jeg tænkt mig at rejse sagen, så vi kan få det ændret. Tallene burde være omvendte. Det er fuldt teknisk muligt i dag at køre elbil til stort set alle behov. Staten bør som udgangspunkt købe elektriske biler, og så skal der være en forklaring i de tilfælde, man fraviger princippet,« siger Rasmus Helveg Petersen.

Følg Morgenposten på mobil

Nyt flyselskab på vej til Danmark

Tyrkiske Corendon Airlines gør sin entré i Københavns Lufthavn som et led i selskabets europæiske vækststrategi, skriver Børsen.

Planen er at flyve på destinationer til Tyrkiet, Spanien og de græske øer. Selskabet kommer fra sommeren 2022 til at betyde 30 ugentlige flyvninger fra Københavns Lufthavn.

Ifølge topchef i Corendon Airlines, Yildiray Karaer, taler ruteåbningerne ind i selskabets europæiske vækststrategi.

»Vi indtager det danske marked med den samme forretningsmodel, som vi allerede har brugt i Tyskland, Holland, Belgien, Polen og i England igennem flere år. Her har vi haft succes med samarbejdsrelationer med en række forskellige typer af virksomheder i rejsebranchen fra de helt små til de store – og det kommer vi også til at gøre i Danmark,« skriver Yildiray Karaer i en pressemeddelelse.

Tre forhold, som investorerne bør holde øje med

Her er tre ting, som seniorinvesteringsstrateg Simon Kristiansen fra Nordea holder øje med i dag:

  • Den europæiske centralbank ECB og den japanske BoJ kommer med deres seneste pengepolitiske udmelding i dag. I næste uge hører vi fra den amerikanske og britiske centralbank. Af de fire forventer investorerne intet nyt under solen i Europa og Japan. Det er dog værd at holde øje med ECB-centralbankchef Legardes udmeldinger – hun kunne meget vel forberede markedet på, at der på december mødet kommer en udmelding om PEPP. Som vi har set i USA, skal ændringer i pengepolitikken kommunikeres og signaleres godt i forvejen. Der vil også være fokus på, om Legarde italesætter den høje pris på naturgas.
  • I Japan forventer langt de fleste økonomer at centralbankspolitikken fortsætter uændret efter mødet. Japanske aktier har haft en lidt turbulent periode, primært grundet et skifte på den politiske scene. På centralbankchef Kurodas pressemøde er det værd at holde øje med ændrede udsigter for landets økonomiske vækst i 2021 og 2022, eventuelle kommentarer på olieprisen samt faldet i yenen siden det sidste møde.
  • Det kan være svært at holde trit med alle regnskabsudmeldingerne. Indtil videre har forsyningsproblemer og stigende inputpriser domineret retorikken. Det er nok også tilfældet i dag, hvor to af verdens største virksomheder, målt på markedsværdi, aflægger regnskab: Apple og Amazon. Analytikerne forventer, at begge virksomheder fortsætter deres positive trend fra tidligere kvartaler, om end Amazon har advaret investorer om, at virksomheden vil have svært ved at matche indtjeningen i tredje kvartal 2020, som var perioden, hvor alle røg i nedlukning og derfor handlede mere hjemmefra. I tillæg til de to giganter får vi regnskab fra en række andre prominente navne, såsom: Mastercard, Comcast, Merck, Royal Dutch Shell, Linde, Volkswagen, Starbucks, Sanofi, Caterpillar, Lloyds Banking Group og Samsung.

Det sker på markederne

Aktier – indeks og udvikling i procent

USA – lukkekurser onsdag:

  • Dow Jones: -0,74 procent
  • S&P 500: -0,51 procent
  • Nasdaq: 0,00 procent

Asien – indeks torsdag kl. 6.40:

  • Japan Nikkei: -0,92 procent
  • Hongkong Hang Seng: -0.09 procent
  • Kina CSI: -0,94 procent