Business-overblik: Carlsberg lider grumme nederlag til europæiske rivaler

Her er de vigtigste business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Carlsberg kan ikke følge med de to ærkerivaler, hollandske Heineken og amerikanske Anheuser-Busch InBev, når det kommer til at få solgt øl i detailhandlen i Storbritannien, Frankrig og Italien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Denne onsdag morgens overflyvning af det danske erhvervsliv bringer os forbi europæiske salgskvaler for ølgiganten Carlsberg, ligesom vi også skal høre om en britisk toppolitiker, der i en årrække rådgav den hovedmistænkte Sanjay Shah i den store udbytteskandale. Men vi starter i »Løvens Hule«. Eller rettere sagt med det eskalerende bilagsrod hos Peter Warnøe og striden med forretningspartneren Lars Tvede.

1
Bilagsrod hos Warnøe sætter 750 mio. kroners indsprøjtning på pause

Den ellers lovende venturefond Nordic Eye ser ud til at være blevet vingeskudt i kølvandet på al balladen mellem de to stiftere, Peter Warnøe og Lars Tvede.

Venturefonden var i sensommeren langt med planer om at hente 750 millioner kroner hos institutionelle investorer, herunder Dansk Vækstkapital, da sagen om bilagsrod i fondens administrationsselskab, Nordic Eye Management, eksploderede. Nu er planerne om en ny stor kapitalindsprøjtning ifølge Berlingske sat på pause.

Tvede og Warnøe har i årevis været venner og forretningspartnere. De har stået på ski sammen og var indtil for nylig i gang med at skrive en samtalebog. Men det er slut nu. Lars Tvede beskylder nemlig Peter Warnøe for at have udbetalt udbytte til sig selv for næsen af Tvede i deres fælles investeringsselskab Nordic Eye Invest.

Samtidig er Warnøe under anklage for blandt andet at lade fonden Nordic Eyes administrationsselskab, Nordic Eye Management, betale for private restaurationsbesøg, ferier, tøjindkøb. Det er kommet frem, efter at selskabets nu afgående bestyrelsesformand Hans Henrik Klovborg har iværksat en undersøgelse af forholdene.

2
Carlsberg får baghjul af rivaler på kernemarkeder

De to ærkerivaler, hollandske Heineken og amerikanske Anheuser-Busch InBev, har sammenlignet med Carlsberg over det seneste år ifølge Finans formået at lange flere øl over butiksdiske i en række europæiske lande. På kernemarkederne Storbritannien, Frankrig og Italien har de to konkurrenter taget markedsandele fra danske Carlsberg.

En analyse fra Citigroup baseret på data fra markedsanalysebureauet Nielsen, som regelmæssigt indhenter salgsdata fra supermarkeder og andre detailforhandlere, viser, at Carlsberg har mistet knap 17 procent af sit volumensalg i detailhandlen i Storbritannien, mens koncernens franske salg er mindsket med mere end fire procent. Endelig er salget af ølmængderne i de italienske supermarkeder og butikker faldet med 21 procent.

»Det er aldrig godt at tabe markedsandele, men det er også et spørgsmål om, hvilke markedsandele man taber. Om det er profitable eller mindre profitable markedsandele, og der har Carlsberg en strategi om at fokusere mere på værdi end på volumen,« siger Jonas Guldborg Hansen, analytiker hos Danske Bank.

Noget kunne tyde på, at Carlsberg trods alt har haft held med at have fokus på profitten, idet selskabet har tabt mindre værdi end volumen på det britiske og franske marked. Bryggerikoncernen vil ikke kommentere analysen, men fortæller, at konkurrencen er hård i landene. Specielt i Storbritannien.

3
Britisk toppolitiker rådgav Sanjay Shah

En allieret i den store sag om formodet udbyttesvindel for 12,7 milliarder kroner mod Danmark har indtil for nylig rådgivet den hovedmistænkte i den selv samme sag. Det skriver DR og Børsen.

Der er tale om den britiske rigsadvokat og medlem af parlamentet i Storbritannien for Det Konservative Parti, Geoffrey Cox, som ifølge medierne har spillet en nøglerolle i den hovedmistænkte Sanjay Shahs forsvarsteam, hvor Cox har ledt efter huller og svagheder i anklagerne mod Shah.

Research udført af DR i samarbejde med Børsen og den engelske avis The Guardian, der blandt andet er baseret på retsdokumenter, fortrolige oplysninger og indberetninger til det britiske parlament, viser, at Geoffrey Cox blev betalt mere end tre millioner kroner for sit arbejde for Shah i årene 2015-2017. I 2018 blev Cox så udnævnt til rigsadvokat med ansvar for blandt andet anklagemyndigheden i Storbritannien.

Netop anklagemyndigheden i Storbritannien arbejder de danske myndigheder tæt sammen med i efterforskningen af netop Sanjay Shah.

»Der er i allerhøjeste grad et habilitetsproblem. Det er der slet ingen tvivl om. Den danske efterforskning af den her sag hviler jo på, hvad vi kan få ud af den engelske efterforskning. Det er jo ingen hemmelighed. Og hvis forholdet er det i England, at den øverste ansvarlige inden for efterforskningen reelt har været på lønningslisten for et millionbeløb hos den sigtede, så synes jeg, at der er et væsentligt problem,« siger Preben Bang Henriksen (V), formand for Folketingets Retsudvalg, til DR.

En talsmand for Geoffrey Cox afviser imidlertid over for DR, at rigsadvokaten skulle have påvirket efterforskningen i Danmark eller Storbritannien.

»Der findes et system i rigsadvokat-kontoret, der sikrer, at der ikke kan opstå habilitetsproblemer. Som tilfældet er med alle andre sager, han tidligere har optrådt i som advokat, vil han ikke tage del i beslutninger om Shah-sagen, hvis den skulle lande på hans bord.«

Tre ting, investorerne skal holde øje med

Seniorstrateg i Nordea Andreas Østerheden leverer her sit bud på, hvad investorerne skal holde øje med i dag:

 • Tirsdag gik der forlydender om, at deadlinen for, hvornår USA pålægger yderligere straftold på kinesiske varer (lige nu på søndag 15. december), vil blive udskudt. Det ser i skrivende stund dog ikke ud til at være bekræftet, og det vil fortsat have fokus blandt investorerne i dag. Indtil videre virker det dog til at være godt nok for aktiemarkederne, at forhandlingerne går i retning af en mindre konfrontatorisk linje, selv om der ikke nødvendigvis når at komme en våbenhvile på plads i år. Så blot det, at konflikten ikke eskalerer yderligere, holder en hånd under aktiemarkederne.
 • I løbet af i dag vil det helt store fokus være på den amerikanske centralbank Feds pressekonference og offentliggørelse af forventninger. Mens markederne ikke forventer yderligere rentenedsættelser fra centralbanken i denne omgang, forventes det, at chef Jerome Powell holder den annoncerede lempelige pengepolitiske linje. Fokus bliver i stedet på centralbankmedlemmernes fremadrettede forventninger. Det såkaldte dot plot. I disse forventninger indgår det enkelte medlems forventninger til arbejdsløshed, inflation, vækst og ikke mindst den fremtidige styringsrente. Fra et markedsperspektiv er det vigtigste, at centralbanken ikke ændrer på sin lempelige linje og fortsat signalerer, at man er klar til at reagere, hvis risikobilledet ændrer sig. Det til trods for at tærsklen er blevet højere.
 • Selv om det ikke vil få helt samme bevågenhed som mødet senere i dag, kommer der også interessante amerikanske data i form af inflationstal fra november. Generelt forventer vi ikke, at en stigende inflation næste år skal blive et problem for centralbankerne og give anledning til unødige stramninger fra Feds side. Men med det sagt, er det fortsat en risiko med et stramt amerikansk arbejdsmarked, hvor jobskabelsen har været meget solid de seneste mange år, så vil det i sidste ende føre til stigende lønpres og i sidste ende inflation.

Det sker på markederne

Indeks og udvikling i pct.

Aktier USA

 • S&P 500: -0,1 pct.
 • Nasdaq: -0,1 pct.
 • Dow Jones: -0,1 pct.

Aktier Asien

Handelshåb puffer kurserne højere: Tendensen på de asiatiske aktiemarkeder er svagt positiv onsdag, også i Kina, hvor investorerne har et forsigtigt håb om, at den ekstratold, der står til at blive indført fra USAs side på kinesiske varer 15. december, vil blive udsat.

Indeks og udvikling i pct.

 • Nikkei 225: -0,2 pct.
 • Topix: -0,4 pct.
 • Hongkongs Hang Seng: +0,4 pct.
 • China Shanghai Composite: +0,2 pct.
 • China CSI 300: +0,02 pct.
 • Taiwan Taiex: +0,4 pct.
 • Sydkoreas Kospi: +0,3 pct.
 • Indiens BSE Sensex: +0,2 pct.
 • Singapores STI: +0,3 pct.
 • Sydney ASX 200: +0,6 pct.

Indeksværdi klokken 06:29.

Ritzau Finans