Business-Overblik: Boligejere kan se frem til et tilskud på op til 37.000 kr. ved installering af varmepumpe

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Et politisk flertal presser på for, at regeringen skal frigive alle fem ugers indefrosne feriepenge til danskere, men det er i virkeligheden ikke en god idé, mener Nationalbankens direktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Godmorgen!

Det er torsdag – og weekenden titter frem i det fjerne.

I denne udgave af Business-Overblik skal vi forbi boligejere, der har udsigt til store tilskud, hvis de går den klimavenlige vej og udskifter olie- eller gasfyr med en mere klimavenlig varmepumpe. Derudover runder vi endnu et kapitel i sagen om, hvordan en dansk plan for elbiler kan komme til at se ud, mens vi også skal forbi en større streamingkrig, der for alvor er landet i Danmark.

Vi starter dog med varmepumper.

Få op til 37.000 kr. i tilskud ved installering af varmepumpe

Fremtidens tilskud til blandt andet varmepumper kommer til at blive beregnet ud fra boligens størrelse. Det skriver Finans.dk.

Danske boligejere kan se frem til et tilskud på op til 37.000 kr., hvis de vælger at få installeret en energieffektiv luft til vand-varmepumpe i deres hjem.

På et gennemsnitshus på op til 150 kvadratmeter kan man få 28.000 kr. i tilskud. En varmepumpe til et hus på denne størrelse koster knap 100.000 kr.

Sådan lyder det i et høringsudkast til en ny bekendtgørelse fra Energistyrelsen.

Nationalbanken: Ikke flere feriepenge til danskerne

Et massivt politisk flertal på Christiansborg presser lige nu hårdt på for, at regeringen skal sende flere indefrosne feriepenge i danskernes retning. Det skriver Børsen.

Det er allerede blevet aftalt, at tre af de fem ugers indefrosne feriepenge skal udbetales i løbet af efteråret, men det er altså ikke nok, mener et flertal, som vil have regeringen til at slippe yderligere to ugers feriepenge løs.

Men det er ikke en specielt god idé, lyder det fra Nationalbankens direktør, Lars Rohde.

»Som tingene ser ud lige nu, vil jeg foretrække, at man holder krudtet tørt. Hvis man udbetaler det hele nu, så har man ikke noget at udbetale senere. Det vil være mit råd,« siger Lars Rohde til Børsen.

Dermed lyder den klare opfordring fra Nationalbanken, at regeringen altså ikke skal lytte til det politiske flertal på Christiansborg.

Samme opfordring kommer fra Philipp Schröder, økonomiprofessor på Aarhus Universitet, som har været med til at rådgive regeringen i økonomiske spørgsmål under coronakrisen, skriver Børsen.

Streamingkrigen raser i Danmark

Det pibler frem med nye tilbud og muligheder til danskere, der godt kan lide at se en god film eller savner underholdning, når det er tid til at slappe af i sofaen.

Med andre ord: Streamingkrigen raser i Danmark. Senest er Disney+ kommet til landet, mens både YouSee og TV 2 Play også har skruet op for offensiven. Det skriver Finans.

Det betyder med andre ord, at en ny æra domineret af streamingtjenester er over os.

»Det er vidt forskellige, men supervigtige ting, der er sket i denne uge. Streamingkrigen er for alvor landet i Danmark sammen med verdens største underholdningskoncern, mens det største teleselskab herhjemme nu tager et opgør med 30 års kabel-TV. På en måde markerer det et paradigmeskifte,« siger medierådgiveren Keld Reinicke, der tidligere har været med til at etablere DR2, TV 2 Zulu og TV 2 Charlie, til Finans.

Keld Reinicke forudser samtidig, at der i fremtiden vil komme mange flere tjenester til et købestærkt skandinavisk publikum.

Kritikken hagler ned over regeringens elbilplan – inden den er præsenteret

På tværs af Christiansborg forventer et flertal, at regeringen torsdag kommer til at gå efter 500.000 grønne biler på vejene i 2030. Det vil kun medføre en minimal CO2-reduktion i 2030 og være lig med 100.000 flere grønne biler, end hvis politikerne intet gør.

Den udsigt skaber ikke den store begejstring hos de politiske partier på Christiansborg. Det skriver Berlingske.

Forud for at forhandlingerne mellem den socialdemokratiske regering og resten af partierne skydes i gang torsdag aften, forventer et stort flertal på tværs af Christiansborg, at regeringen ikke har det store med i posen.

»Regeringen turnerer jo nærmest land og rige rundt med en fortælling om, at vi skal passe på med at gøre for meget. Så mine forventninger til deres udspil er desværre uhyggeligt lave, og så bliver vores rolle at se at få skruet ambitionsniveauet op,« siger klimaordfører for Enhedslisten Mai Villadsen.

Kathrine Olldag, skatteordfører for Radikale Venstre, siger, at hun er nervøs for, at regeringen er mere interesseret i at beskytte sin vælgergruppe end for alvor at tage fat på klimaudfordringen.

»Jeg tror, regeringen sidder og tygger på, hvordan de får os andre med på noget mindre ambitiøst. Men at skulle nå stort set hele 70-procentsreduktionsmålet med ny teknologi tæt på 2030 er fugle på taget. Med elbilerne har vi en konkret fugl i hånden, der kan leveres på,« siger Kathrine Olldag.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

Per Hansen, investeringsøkonom fra Nordnet, giver her sine bud på, hvad man som investor bør være opmærksom på i dag.

I Tyskland bliver der offentliggjort den økonomiske indikator IFO kl. 10. Det er den bredeste og mest fulgte indikator for økonomien.

De amerikanske aktier tog sig en ordentlig tur i fryseren i går. Hvor meget af den nedtur kommer vi til at mærke i Europa og Danmark?

Under overfladen er der en klar nervøsitet hos investorerne. Nok er forskellige aktieindeks ikke faldet »rigtig meget«, men billedet snyder lidt, idet diverse indeks fortsat stimuleres en del af enkelte aktier. Kulminerer nervøsitet med udgangen af september?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser onsdag:

Dow Jones: -1,92 pct.

S&P 500: -2,37 pct.

Nasdaq:  -2,73 pct.

Asien – indeks onsdag kl. 06.15:

Japan Nikkei: -0,75 pct.

Hongkong Hang Seng: -1,78 pct.

Kina CSI: -1,46 pct.