Business-overblik: Bestseller-milliardær går sammen med tidligere Formel 1-boss

Her følger de vigtigste Business-nyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Den tidligere Formel 1-chef Ron Dennis fra McLaren investerer sammen med den danske Bestseller-milliardær Anders Holch Povlsen millioner i et nyt tøjmærke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Damien Meyer/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God morgen og velkommen til tirsdagens business-overblik.

I dag med husejere, som får øget gæld på grund af stigende grundskyld, om Jyske Bank, der advarer mod obligationsfonde, og om at vi snart skal til at flyve grønt. Men vi indleder med en nyhed om Anders Holch Povlsen.

1
Bestseller-milliardær går sammen med tidligere Formel 1-boss

Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen går sammen med Ron Dennis, den tidligere chef for Formel 1-holdet McLaren, og investerer millioner i en virksomhed, der laver tøj til aktive kvinder. Det drejer sig om selskabet Varley.

Det skriver Dagbladet Børsen.

Det er via sit investeringsselskab Heartland, at Anders Holch Povlsen har lavet investeringen sammen med Ron Dennis. Investeringen er på i alt fire millioner pund, hvilket svarer til knap 35 mio. kr.

Varley blev stiftet i London i 2014 af parret Ben og Lara Mead, og brandet sælges i dag på adskillige markeder. Det har kontorer i både London og Los Angeles.

Det er tilsyneladende Ron Dennis, der har henvendt sig til Anders Holch Povlsen og overbevist ham om, at hans investeringsselskab skulle sætte penge i Varley.

»Vi har i Ben og Lara mødt to arbejdsomme, kvalitetsbevidste og målrettede unge mennesker, som vi gerne vil støtte i deres rejse,« skriver Lise Kaae, adm. direktør i Heartland i en e-mail til Børsen.

2
Udskudt boligskat giver ekstra gæld til boligejerne

Regeringens udskydelse af de nye boligskatter bliver dyr for rigtig mange boligejere. Udskydelsen af boligskatterne betyder nemlig, at den tvungne indefrysning af skatten på grund af den såkaldte grundskyld står til at blive forlænget med yderligere tre år.

Det skriver Berlingske.

Oprindelig skulle gælden kun ligge i fryseren fra 2018 til 2020, hvorefter den kunne indfries. Nu skal den efter planen være indefrosset til og med 2023. Dermed bliver boligejernes gæld på grund af grundskylden bare større og større. For et gennemsnitligt hus på Frederiksberg, hvor grundværdierne er de højeste i landet, kan gælden komme helt op på 64.000 kr., viser beregninger, som Danske Bank har lavet for Berlingske.

I resten af hovedstadsområdet vil der også ske ret betydelige stigninger. Boligejerne kan vælge at betale gælden i 2024 eller vente, til huset bliver solgt. Men efter 2024 løber der renter på gælden.

»Det er penge, der skal betales, hvis huset bliver solgt, og fra 2024 kommer der altså også renter på. Det skal man være forberedt på, så man skal spare mere op eller være forberedt på at have mindre friværdi,« siger cheføkonom i Danske Bank Las Olsen.

3
Jyske Bank advarer mod obligationsfonde

Det er ikke godt at investere i obligationer med den rekordlave rente. Kunderne risikerer tab på investeringer i både korte og lange danske obligationer. Det tager Jyske Bank nu konsekvensen af som de første af de store banker.

Det skriver Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans.

Jyske Bank har stoppet al onlinesalg af de store investeringsfonde med stats- og realkreditobligationer. Samtidig har banken sendt en advarsel ud til kunder, der allerede har investeret i fondene.

Ifølge professor Carsten Tanggard fra Aarhus Universitet er det et opsigtsvækkende træk fra Jyske Bank, når banken griber ind over for både de lange og korte obligationer. Det er nogle investeringsprodukter, som bankerne tjener stort på, men som ikke længere er særlig attraktive for ret mange kunder.

»Det lyder ualmindelig fornuftigt, at Jyske Bank nu griber ind. For de fleste kunder vil det eneste rigtige være at komme ud af obligationsfondene, da vi har en situation, hvor renterne er så lave, at de næppe kan dække omkostningerne,« siger Carsten Tanggaard.

Privatkunder og erhvervskunder har ifølge brancheforeningen Finans Danmark tilsammen placeret cirka 80 milliarder kroner i detailfonde med korte og lange danske obligationer.

4
Nu skal vi snart til at flyve grønt

Elektrofuel fremstillet af CO2 fra den biomasse, der afbrændes i kraftværker, kombineret med brint fremstillet af grøn strøm og vand er vejen frem, hvis flyindustrien skal blive grøn og klimavenlig.

Det skriver Berlingske.

Budskabet kommer på baggrund af en rapport, som en forskergruppe med professor og kemiker Henrik Wenzel ved Syddansk Universitet i spidsen præsenterer for branchen og andre interesserede i Københavns Lufthavn tirsdag eftermiddag.

Bag rapporten står Nordic Initiative for Sustainable Aviation (NISA), Syddansk Universitet og den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras, der har brugt de seneste seks måneder på at undersøge, hvad der skal til for at få gang i produktionen af syntetiske brændstoffer til flyindustrien.

»Elektrobrændstoffer er i mine øjne fremtiden for biomasse i el- og varmesektoren. Det er, at man fanger CO2en og laver den videre om til eksempelvis flybrændstoffer – eller for den sags skyld til brændstof til skibe og tung landtransport i store lastbiler,« siger Henrik Wenzel.

Tre forhold, investorerne skal holde øje med:

  • I går var en relativt stille dag i forhold til, hvad vi forventer af resten af ugen. Men ikke desto mindre kom der en række nøgletal, regnskaber, og så blev Storbritannien og EU nu officielt enige om at udskyde deadlinen for Brexit til 31 januar 2020. Og ikke mindst tabte Boris Johnson et forsøg på at få udskrevet et nyt parlamentsvalg. Der vil i løbet af tirsdag være endnu en afstemning, hvor Boris Johnson vil forsøge at få en lov igennem, således at der udskrives valg 12. december, og selv om han blot skal bruge absolut flertal til det, risikerer han, at der bliver stillet ændringsforslag til forslaget. Ikke desto mindre forventer vi fortsat, at der bliver et nyt parlamentsvalg i Storbritannien før en eventuel aftale inden 31 januar, men vejen derhen bliver ujævn.
  • Der bliver rig mulighed for at følge regnskaber i dagens løb hvor bl.a. selskaberne Mastercard, den japanske bank Nomura, energiselskabet BP og bilproducenten General Motors aflægger regnskab. Derudover aflægger danske FLSmidth regnskab.
  • På nøgletalsfronten bliver det mest interessant at følge forbrugertilliden i USA ved Conference Board, hvor der særligt vil blive holdt øje med, om svagheden i industrisektoren har spredt sig til andre steder i økonomien, og ikke mindst i sidste ende vil ramme arbejdsmarkedet og forbrugeren. Det ser nu ikke ud til for alvor at være tilfældet.

Det sker på markederne:

Indeks & udvikling i procent.

Aktier USA

S&P 500: 0,6 pct.
Nasdaq: 1 pct.
Dow Jones: 0,5 pct.

Aktier Asien

Nikkei 225: +0,4 pct.
Hongkongs Hang Seng: -0,4 pct.
China Shanghai Composite: -0,4 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,1 pct.

Tirsdag morgen dansk tid