Business-overblik: Bekymring om strammere låneregler: Tusindvis af danskere kan ende på grå lånemarked

Her er de vigtigste businessnyheder, du skal kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være opdateret.

Myndighederne vil stramme vilkårene for  forbrugslån, men det kan give bagslag for mange gode, danske borgere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kristian Djurhuus/Ritzau Scanpix

God morgen, og velkommen til dagens overflyvning af de største erhvervs- og økonominyheder, som du skal kende for at komme godt i gang med ugen.

I dag skal vi både forbi Carlsberg og en fornyet kritik af regeringen, men vi starter med den danske teststrategi, hvor tingene er gået rigtig stærkt den seneste tid.

Søndag udspillede sig et drama omkring den danske teststrategi, da det kom frem, at Region Midtjylland har meddelt SOS International og underleverandøren Medicals Nordic, at den kun én uge gamle landsdækkende aftale er opsagt.

»Når vi oplever, at de ikke magter opgaven og trods krisemøder ikke retter op på forholdene, må vi opsige kontrakten,« sagde Anders Kjærulff, koncerndirektør i Region Midtjylland, til Berlingske søndag.

Bruddet kommer efter problemer med dårlig hygiejne og manglende datasikkerhed.

Topøkonomer kritiserer regeringen

To af landets topøkonomer, administrerende direktør i Maj Invest, Jeppe Christiansen, og cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, mener, at regeringen har alt for lidt fokus på de omkostninger, der er ved nedlukningen af den danske økonomi på grund af coronavirussen. Det skriver Berlingske.

Jeppe Christiansen henviser konkret til, at da Mette Frederiksen på et pressemøde i slutningen af januar bekendtgjorde, at hun forlængede den vidtrækkende nedlukning af Danmark, da handlede det endnu en gang udelukkende om det sundhedsmæssige.

Fungerende finansminister Morten Bødskov (S) afviser kritikken.

Butiksindehaver: Nyt tiltag hjælper ikke det store

I dag træder de nye muligheder for click and collect i kraft, som betyder, at butikkerne nu kan tilbyde forbrugerne, at de kan vente med at betale varen, til de rent faktisk afhenter den ved butikken i stedet for at forudbetale.

Det nye tiltag skal hjælpe detailbranchen, som lige nu er rigtig hårdt ramt af nedlukningen. Men ifølge Per Christensen, som sammen med sine to sønner driver fire tøjbutikker i Jylland, så kommer det ikke til at gøre den store forskel. Det skriver Finans.

»Det kommer altså ikke til at gøre nogen synderlig forskel eller at skabe kundetrafik på handelsgaderne. Det nye tiltag holder ikke og virker ikke gennemtænkt,« siger han til mediet.

Carlsberg skyder ny strategi i gang

Carlsbergs topchef binder sig i et interview med Børsen til Carlsberg, hvor han nu sætter gang i en ny strategiproces, som han både skal udvikle og eksekvere.

63-årige Cees't Hart, der har været topchef gennem seks år, sværger dermed troskab ind i 2020erne, hvor efterfølgeren til strategiplanen Sail'22, skal sikre landets største bryggeri dets fortsatte succes.

»En af grundene til, at vi foretager de her ændringer, er at forberede os på fremtiden,« siger han til Børsen.

Udbredt seksuel chikane blandt ingeniører

Der er udbredt seksuel chikane blandt ingeniører. Det står klart på baggrund af en undersøgelse lavet af Ingeniørforeningen i Danmark (IDA), der viser, at mere end hver femte kvindelige IDA-medlem har oplevet seksuelt krænkende adfærd i forbindelse med deres arbejde inden for de seneste 12 måneder. Det skriver Berlingske.

Det samme gør sig gældende for seks procent af mændene.

Omfanget af den seksuelt krænkende adfærd er overraskende stort, mener IDAS formand, Thomas Damkjær Petersen.

Strammere låneregler kan ramme titusindvis af familier

Bankernes interesseorganisation, Finans Danmark, og en privatøkonomisk rådgiver frygter, at det kan sende titusindvis af familier i armene på bagmænd på det grå lånemarked, at myndighederne vil stramme vilkårene for  forbrugslån, skriver Finans.

Det kommer, efter at en opstramning af reglerne for, hvordan familiers kreditværdighed skal vurderes, er sendt i høring.

»Vi er bekymrede. For med denne opstramning kan banker rent faktisk ikke yde lån til en lang række gode, danske borgere, som har brug for lån. Det betyder, at lån inden for normalgrænsen op til 100.000 kroner er i risiko for at blive ramt. Så er kunderne henvist til det grå lånemarked, hvor man på ingen måde ser på hensynet til forbrugerne,« siger Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør i Finans Danmark, til Finans.

Sanjay Shah får lov at give sig selv løn

Den hovedtiltalte i udbytteskatteskandalen, Sanjay Shah, har af en domstol i Dubai fået lov til at trække en millionløn ud af den formue, som de danske myndigheder ellers havde fået indefrosset, skriver Børsen.

Det er til trods for, at Skattestyrelsen har forsøgt at at modsætte sig, at Sanjay Shah skulle have frigivet midler.

I et svar til mediet skriver Skattestyrelsen, at Shah trods indefrysningen har »ret til at afholde visse omkostninger til for eksempel almindeligt levehold, advokatomkostninger i anledning af søgsmålet mv.«

Pengene til minkavlere lader vente på sig

Omkring 700 danske minkavlere blev i efteråret hyret af Fødevarestyrelsen til at slå deres egne dyr ihjel og gøre rent på de tomme farme. Men nu, flere måneder senere, har kun en mindre del fået den løn, de har til gode. Det skriver Børsen.

Det er til trods for at både styrelsen selv og to ministre har lovet hurtig afregning.

I en mail oplyser Fødevarestyrelsen til Børsen, at der ultimo januar var sendt i alt 6,9 millioner kroner afsted til 30 minkavlere. Man vurderer, at der samlet skal udbetales omkring 290 millioner kroner for rengøringen samt 70 millioner kroner for aflivningen.

Tre forhold, som investorerne skal være opmærksomme på

Nordnets investeringsøkonom, Per Hansen, kommer her med sine bud på, hvad investorerne bør være opmærksom på i dag:

  1. Er GameStop-kampen mellem hedgefonde og private investorer ved at finde sin vinder, eller finder de private ny luft og energi efter sidste uges meget massive kursnedtur?
  2. Coronamutanter er stadig en reel og alvorlig trussel for sundheden. Her til morgen har Sydafrika stoppet vaccinationen med AstraZenecas produkter. Bliver det også en stigende trussel for investorerne på et tidspunkt?
  3. På nøgletalsfronten er det de danske handels- og betalingsbalancetal for december som offentliggøres i dag. Den danske eksport har på trods af coronakrien vist sig modstandsdygtig. Er den udvikling fortsat?

Det sker på markederne

USA – lukkekurser fredag:

  • Dow Jones: +0,30 procent
  • S&P 500: +0,39 procent
  • Nasdaq: +0.57 procent

Asien – indeks mandag kl. 6.45:

  • Japan Nikkei: +1,93 procent
  • Hongkong Hang Seng: +0,56 procent
  • Kina CSI: +0,97 procent