Business-overblik: Bankerne tager sig godt betalt med negative renter

Her er de vigtigste businessnyheder, du bør kende til, før du for alvor tager hul på dagen. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du fra morgenstunden kun behøver at læse én artikel for at være opdateret.

Danskere med stor opsparing i banken betaler negative renter. Forbrugerrådet Tænk mener, at der vil blive skruet på renterne i de kommende tid. Bankerne forsøger at presse kundrene over i mere risikable investeringer, mener Forbrugerrådet Tænk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

God morgen og hermed tirsdagens overblik fra Business.

I dag skal vi forbi bankernes negative renter, den stærkt omdiskuterede seksdagesregel, der kostede milliarder af kroner. Men vi starter med en nyhed om typehuskæmpen Huscompagniet.

Klar til at bryde børstørke

To år kan være lang tid at vente, men nu tyder noget på, at den første store børsnotering kan være på vej på Københavns Fondsbørs. Den seneste notering på hovedbørsen var tilbage i 2018.

Det skriver borsen.dk.

Det er ejeren af Huscompagniet, kapitalfonden EQT, der de seneste måneder har arbejdet intensivt på at gøre typehuskæmpen klar til at blive børsnoteret. Ifølge Børsens kilder skulle der nu ligge en plan for, hvordan og hvornår børsnoteringen kommer til at ske.

Det første skridt er, at Huscompagniet inden for få uger vil gøre det officielt, at selskabet planlægger en børsnotering. Selve børsnoteringen skal herefter foregå i uge 49. Det er den første uge i december.

Stor forskel på de negative renter

Hvis du har en meget stor opsparing, skal du betale penge i form af negative renter for at have dem stående i banken. Sådan har det været i et stykke tid, men nu viser det sig, at der er meget stor forskel på, hvor meget bankerne tager i negativ rente.

Det skriver finans.dk.

Bankerne selv skal betale en en rente på 0,6 pct. for at have penge stående i Danmarks Nationalbank, men trods det har flere banker valgt at have en negativ rentesats på 0,75 pct. over for kunderne. Det betyder, at bankerne tjener 0,15 pct. for at have kundernes penge stående.

Ifølge finans.dk drejer sig det sig blandt andet om Fælleskassen, Salling Bank, Sparekassen Thy, Sparekassen Nr. Nebel og Alm. Brand Bank.

Forbrugerrådet regner med, at der bliver skruet endnu mere på rentesatserne i den kommende tid.

»Jeg tror helt klart, at bankerne vil tage endnu højere negative renter for at kompensere for, at deres forretningsmodel ikke hænger så godt sammen økonomisk,« siger cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk Morten Bruun Pedersen.

Han mener, at bankernes med deres fremfærd forsøger at presse kunderne over i mere risikable investeringer.

Ingen dokumentation for milliarddyr coronaregel

Vi skal åbne Danmark med små skridt, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), da regeringen i sommer opfandt den omdiskuterede seksdagesregel. Den betød, at udenlandske turister skulle booke mindst seks overnatninger for at krydse grænsen til Danmark.

Nu viser det sig, at der ikke findes et eneste dokument om den omstridte regel hos sundhedsmyndighederne.

Det skriver Berlingske.

Dermed ser det ud til, at reglen, som kostede den københavnske oplevelsesindustri milliarder af kroner, blev indført uden at indhente en sundhedsfaglig vurdering fra regeringens egne rådgivere, Statens Serum Institut og Sundhedsstyrelsen.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tre forhold investorerne skal holde øje med:

Investeringsøkonom Per Hansen, Nordnet, har øjenene rettet mod disse tre fokuspunkter:

· Netflix kommer med kvartalsregnskab i dag. I første halvår var der en massiv tilstrømning af nye kunder på grund af Covid-19. Væksten aftager markant: Er investorerne tilstrækkelig forberedte på det, og vil Netflix evt. kapitalisere på væksten og hæve priserne?

·  Yderligere amerikansk stimulans før valget eller ej? Det er det spørgsmål, som optager investorerne mest, og som dirigerer aktiekurserne globalt i dag?

· To uger før det amerikanske valg og med afgørende forhandlingerne om Brexit. Begynder investorerne at ryste på hænderne?

Det sker på markederne:

USA – lukkekurser mandag:

Dow Jones: -1,44 pct.

S&P 500: -1,63 pct.

Nasdaq: -1,65 pct.

Asien – indeks tirsdag kl. 06.30:

Japan Nikkei: -0,49 pct.

Hongkong Hang Seng: -0,09 pct.

Kina CSI: -0,13 pct.-