Blå profiler tordner mod ministers kritik af Danske Bank: »Fuldstændig forfejlet, plat og populistisk«

Erhvervsminister Simon Kollerups (S) kritik af Danske Bank for at fordoble udbetalingskravet til boligkøbere møder stor modstand i blå blok, hvor både Liberal Alliances Ole Birk Olesen og Venstres Troels Lund Poulsen kalder kritikken forfejlet. Erhvervsministeren står ved kritikken.

Ole Birk Olesen og Troels Lund Poulsen tordner mod erhvervsministerens kritik af Danske Bank. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Fuldstændig forfejlet, plat og populistisk.

Sådan beskriver Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, den kritik, som erhvervsminister Simon Kollerup (S) tirsdag eftermiddag rettede mod Danske Bank.

»Jeg synes, det er helt urimeligt af erhvervsministeren. Kritikken er fuldstændig forfejlet, plat og populistisk. Det er altså en erhvervsminister, som giver Danske Bank tørt på, fordi de tillader sig at have en vis forsigtighed i den her situation,« siger Ole Birk Olesen.

Hans udmelding kommer efter, at Erhvervsministeriet tirsdag eftermiddag udsendte en pressemeddelse, hvori erhvervsministeren kritiserer Danske Banks realkreditstramning. I meddelelsen udtaler han blandt andet:

»Selv om jeg erkender, at vi står i en vanskelig situation lige nu med coronaudbruddet, så gør Danske Bank det med denne beslutning sværere for nye boligkøbere at købe deres første bolig. Det er meget uheldigt i en situation, hvor vi har et stort og fælles ansvar om at skabe ro om økonomien, ikke mindst på boligmarkedet.«

Kritikken var en reaktion på, at Danske Banks realkreditinstitut, Realkredit Danmark, tirsdag meddelte, at udbetalingskravet til boligkøbere fremover bliver hævet fra fem til ti procent af købsprisen.

Øget forsigtighed

Men kritikken af Danske Bank er forfejlet, lyder det fra to borgerlige profiler i Folketinget.

»Regeringen har skabt maksimal usikkerhed om, hvad der kommer til at ske i fremtiden som følge af coronaepidemien, og det forplanter sig til usikkerhed i økonomien og dem, der agerer på markederne, ved ikke, hvad de har at forholde sig til. Danske Bank er en af dem, for de ved ikke, om deres kunders levebrød bliver ramt af det her, og derfor højner de forsigtigheden en anelse og kræver lidt mere egenfinansiering,« siger Ole Birk Olesen.

Han kalder Danske Banks adfærd for »ansvarlig«. Hvilken strategi, der er den mest rigtige, vil tiden vise, fremhæver han, men han understreger, at man kan ikke klandre banken for at vælge en mere forsigtig strategi.

Under finanskrisen blev bankerne kritiseret for det modsatte – at de ikke var forsigtige nok med udlånene.

»De ser ud til at have lært af finanskrisen i forhold til ikke at være for optimistiske, men derimod gardere sig mod usikkerhederne. Og det får de så også kritik for,« siger Ole Birk Olesen.

Usikkerheden skyldes jo coronavirussen. Har ministeren ikke en pointe i, at der lige nu er behov for ro omkring boligmarkedet?

»Det er ikke bankernes opgave at skabe en kunstig ro om boligmarkedet med uforsigtige lånevilkår. Den opgave må ligge hos regeringen og erhvervsministeren selv, der skal bidrage til, at der ikke er så stor usikkerhed om boligmarkedet i fremtiden,« siger han og tilføjer:

»Bankerne skal ikke låne ud til projekter på vilkår, man ikke ved, om holder, fordi man ikke vil skabe uro på markederne. Det er simpelthen ikke deres opgave.«

Han bakkes op af Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen.

»Realkredit Danmark gør det, at de forbereder sig på, at krisen bliver længere og dybere, end regeringen ønsker at fortælle befolkningen om, og det forstår jeg godt, for den er ikke rar, men derfor er det patetisk at angribe banken, fordi den tilpasser sig den virkelighed, den er i,« siger Troels Lund Poulsen og fortsætter:

»Hvis den ikke gjorde det, så ville den få kritik for ikke at være omhyggelig nok. Det er rettidig omhu, om man kan lide det eller ej.«

En dårlig situation for mange

Troels Lund Poulsen erkender, at der er en pointe i, at der er brug for ro omkring boligmarkedet, men han mener ikke, at det er for meget at forlange, at man er nødt til at spare mere op, inden man køber en bolig.

»Det handler jo om, at vi ser ind i en stor arbejdsløshed, og banken er jo ikke interesseret i at sætte folk i et gældsfængsel. Derfor er det bedre at sige, at man skal have noget på kistebunden, inden man køber sin drømmebolig,« siger han.

Erhvervsministeren, Simon Kollerup (S), kritiserede tirsdag Danske Bank for at fordoble udbetalingskravet til boligkøbere. Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Hos Radikale Venstre forstår man derimod godt ministerens kritik, fortæller erhvervsordfører Katrine Robsøe:

»Jeg er rigtig glad for, at de andre realkreditudbydere ikke ser ud til at følge trop, for det sætter førstegangskøbere i en endnu mere træls situation. Bankerne skal ikke lave lån, som kunderne ikke har råd til, men at lave en generel fordobling sætter en stor gruppe i en dårligere situation på nuværende tidspunkt,« siger hun.

Flere af Danske Banks konkurrenter sagde tirsdag, at de ikke agter at følge trop, men at det derimod handler om at foretage en individuel vurdering af den enkelte kunde. Morten Bruun Pedersen, cheføkonom i Forbrugerrådet Tænk, vurderede imidlertid, at det alene er et spørgsmål om tid, før de andre banker også sætter udbetalingskravet op.

Erhvervsministeren står ved kritikken

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) fastslår i et interview med Berlingske, at han står ved kritikken af Danske Bank.

»Vi har et fælles ansvar, både politikere og store banker, for ikke at skabe unødvendig uro på boligmarkedet, og derfor undrer det mig meget, at et parti som Venstre bakker op om, at man fordobler kravet for udbetaling. Det skaber uro om rammerne for boligmarkedet, og jeg mener ikke, at det er fair, at en stor bank sender regningen videre til boligejerne på den her måde,« siger han og tilføjer:

»Vi har siden finanskrisen strammet op på kravene til boligkøb, og bankerne er bedre polstret til at stå imod, end de var dengang. Det er et unødvendigt tiltag, som ikke er rimeligt.«

Læs hele interviewet med erhvervsministeren på Berlingske.dk torsdag.