Erhvervsministeren kritiserer Danske Banks fordobling af udbetalingskrav: »Det er meget uheldigt«

Danske Bank har hævet kravet til, hvor mange penge en boligkøber skal stille med, fra fem til ti procent af købesummen. Stramningen har fået erhvervsministeren til at reagere prompte.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) forstår ikke begrundelsen for, at Danske Bank nu kræver, at boligkøbere skal stille med mindst ti procent af købesummen mod de normale fem procent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) kritiserer Danske Bank for beslutningen om, at kunder fremover skal lægge dobbelt så mange penge på bordet, når de køber bolig gennem bankens realkreditinstitut, Realkredit Danmark.

Ministeren forstår ikke begrundelsen for beslutningen, lyder det i en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet.

»Selv om jeg erkender, at vi står i en vanskelig situation lige nu med coronaudbruddet, så gør Danske Bank det med denne beslutning sværere for nye boligkøbere at købe deres første bolig. Det er meget uheldigt i en situation, hvor vi har et stort og fælles ansvar om at skabe ro om økonomien, ikke mindst på boligmarkedet,« udtaler Simon Kollerup i meddelelsen.

Meddelelsen kommer efter, at Danske Bank tirsdag har annonceret, at udbetalingskravet til boligkøbere fremover bliver hævet fra fem til ti procent af købsprisen.

Brug for ro om boligkøb

Carsten Nøddebo Rasmussen, som er adm. direktør i Realkredit Danmark, ønsker ikke at kommentere kritikken fra erhvervsministeren direkte.

Men han siger overordnet:

»Man holder ikke hånden under ejendomsmarkedet ved at yde lån til boligkøb til familier, som er økonomisk sårbare, og som måske risikerer at komme i problemer under corona-krisen. Det er ikke ansvarligt over for den enkelte familie.«

Han understreger desuden, at der er tale om en midlertidig stramning, som har til formål at beskytte de mest sårbare kunder, hvilket typisk er førstegangskøbere.

Direktøren forklarer også, at cirka 90 procent af kunderne i forvejen stiller med en udbetaling på ti procent eller mere.

Men bankens tiltag undrer altså erhvervsministeren, der mener, at »der er brug for ro om rammerne for at købe bolig«.

I pressemeddelelsen argumenteres der for, at den finansielle sektor siden finanskrisen er blevet både solid og velpolsteret. Og at bankerne har fået adgang til 200 milliarder kroner i ekstra udlånskapacitet i forbindelse med, at regeringen har frigivet den kontracykliske kapitalbuffer.

»Vi har behov for banker i Danmark, der forstår at løfte deres del af samfundsansvaret, og som hjælper med at holde hånden under boligmarkedet og danske boligejere. Derfor er jeg også glad for, at det ikke tyder på, at de øvrige banker følger Danske Banks beslutning,« lyder det fra Simon Kollerup.

Man skal passe på med udlån

Boligekspert Curt Liliegreen, som er direktør i Boligøkonomisk Videncenter, siger til Simon Kollerups kritik, at han ville være enig med ministeren, såfremt vi var på den anden side af krisen.

»I den nuværende situation skal man nok passe på med bare at låne ud. Vi skal lige se prisfaldet på ejerboligmarkedet blive realiseret. Lad nu politikere og embedsmænd få tid til at sætte sig ind i det og lad os se, hvad der sker fremover. Man gør jo ikke folk en tjeneste ved at give dem lån, hvorefter priserne brager ned efterfølgende,« siger Curt Liliegreen til Berlingske.