Tidligere Tvind-discipel tegner dybt skræmmende portræt af Amdi Petersen

Boganmeldelse: Journalisten Pia Elers, der selv har været en af Amdi Petersens disciple, har skrevet en interessant, men også lige lovlig grundig bog om Tvinds kontroversielle grundlægger og bevægelsen gennem 50 år.

Grundlæggeren og den fortsatte hersker af Tvind-imperiet fotograferet i 1975. Han lever tilsyneladende stadig, i en alder af 81 år, i bedste velgående og under åben himmel i Mexico. Fold sammen
Læs mere
Foto: ÅGE SØRENSEN

Vi er mange, der tilhører en generation af danskere, der aldrig har spankuleret rundt og levet et liv på Jorden, uden at en mand ved navn Mogens Amdi Petersen så at sige er gået under den.

Eller det vil sige. Det passer faktisk ikke helt.

For grundlæggeren og den fortsatte hersker af Tvind-imperiet lever tilsyneladende i en alder af 81 år i bedste velgående under åben himmel i Mexico, hvor han fra sit Utzon-designede domicil, bygget af marmor, har panoramaudsigt over Stillehavet.

»Amdi er på mange måder et levende sindbillede på det gode og (især) det onde, og alt det midt imellem. Nøjagtig som Tvind-imperiet var og fortsat er det.«


Endda til trods for at han i årtier har været efterlyst af Interpol og stribevis af medier samt ønsket udleveret af de danske myndigheder.

Og hvorfor er han egentlig det?

Connaisseur eller flipskidsbevægelse?

Dét og meget, meget mere kan man få svar på i en bog af journalisten Pia Elers, der tidligere har været blandt Amdis mest dedikerede disciple – iført jahat, knofedt og store drømme, også kaldet Lærergruppen.

»På rejse med Amdi – Tvind i 50 år« er en god bog at give sig til at læse. Hvad enten man er connaisseur udi Tvinds revolutionære ekspansionshistorie, eller ens forhåndsviden om Amdi og hans imperium begrænser sig til stereotype karakteriseringer a la »Er Tvind ikke den der sektlignende og formand Mao-glade flipskidsbevægelse, der tog røven på statskassen og sikkert stadig gør det?« – og trænger til et nuanceret indblik.

Hverken genopfriskningen eller indblikket kan dog fås, uden at man som læser holder tungen lige i munden og har koffein i blodbanerne.

Information overload

For Pia Elers er grundig. Virkelig grundig. Og forfatterens ønske om at skrive Tvinds krogede og kringlede, men gennemgående eksplosive, historie på nuanceret og (som Pia Elers selv formulerer det) ordentlig vis ender desværre flere steder med at spænde ben for flowet.

Ikke fordi Pia Elers ikke skriver godt. For det gør hun. Journalistisk og uden dikkedarer. Men undervejs i bogens 324 sider bliver detaljeringsgraden i forbindelse med udviklingen og etableringen af alt lige fra Den Gule Spand og Tvindkraft til Tropical Farming og Det Nødvendige Seminarium en anelse for voldsom.

Det samme gør brugen af et mindre hav af kilder, der naturligvis er blevet interviewet med henblik på indholdsmæssig grundighed, men som overordnet set – og desværre – også ender lidt som »information overload«.

Heldigvis skygger hverken det ene eller det andet totalt for bogens egentlig hovedperson, nemlig Amdi, som Pia Elers – ikke mindst takket være sit eget mangeårige virke i Tvind – alt i alt tegner et særdeles interessant, men også dybt skræmmende billede af.

Amdi er på mange måder et levende sindbillede på det gode og (især) det onde og alt det midtimellem. Nøjagtig som Tvind-imperiet var og fortsat er det.

For ligesom Amdi synes at leve i bedste velgående i sit topsikrede og hemmelig liv i sus og dus i Mexico, lige så godt kørende synes Tvinds aktiviteter fortsat at være på kryds og tværs af kloden. Er det virkelig sandt? Ja, det er det, og hvorfor kan man (også) læse mere om i »På rejse med Amdi – Tvind i 50 år«. Og gør endelig det.

»På rejse med Amdi – Tvind i 50 år«
Forfatter: Pia Elers. Sider: 324. Pris: 299,95 kr. Forlag: Gyldendal.