4 stjerner: Mænd der afskyr kvinder så meget, at de gør dem ondt

Boganmeldelse: Michael Katz Krefelds »Nattens udyr« er en aktuel roman der tager udgangspunkt i kulisserne af #metoo, dér hvor en gruppe af mænd står og skuler og bekræfter hinanden i, at verden var bedre, da en kvinde var en mands ejendom og lystrede enhver af hans lyster.

Forfatter Michael Katz Krefeld har netop udgivet »Nattens udyr«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ekstremistiske incels og andre kvindehadende internettrolde sætter ild i ikke alene kvinder, men i samtlige sider i Michael Katz Krefelds andet bind i serien om den københavnske politikommissær Cecilie Mars. Det sprudler og brager i »Nattens udyr«, der svides og svedes, og man mærker efterhånden som læsningen skrider frem et stigende ubehag ved det brændende had fra den – måske voksende – gruppe af mænd, der afskyr kvinder så meget, at de gør dem ondt.

»Nattens udyr« er således en på mange måder meget aktuel kriminalroman. Den tager fat et sted i kulisserne af #metoo, dér hvor en gruppe af mænd står og skuler, fordi udviklingen ifølge dem går den forkerte vej. De ser sig som ofre for øget ligestilling, og på diverse internetfora bekræfter de hinanden i, at verden var bedre, dengang en kvinde var en mands ejendom og lystrede enhver af hans lyster.

»Cecilie Mars kommer på sporet af et hemmeligt selskab af incels, der opildner hinanden i deres had, og for at forhindre endnu flere døde og mishandlede kvinder, tager hun sagen i egen (og ikke altid i lovens) hånd.«


I takt med at kønsligheden øges, og seksuel chikane italesættes og udskammes, føler de såkaldte incels, at deres livsvilkår begrænses. Det er enlige mænd, der lever i ufrivilligt cølibat (deraf begrebet incel: involuntary celibate), og de får i Katz Krefelds stramt komponerede, kontante og let klicheprægede krimi en skræmmende og skinger stemme, som – selv om der her er tale om spændingsunderholdning – burde få hårene til at rejse sig på både mandlige og kvindelige lovgivere, lovlydige borgere og lovens lange arm.

Helgenkåret incel

Radikaliserede incels står allerede bag flere terrorangreb ude i virkeligheden, og et af disse danner forlæg for temaet i »Nattens udyr«. En mand går ind i et fitnesscenter, finder det igangværende yogahold, fremprovokerer en konflikt med den kvindelige instruktør og griber derefter til våben. Mange dør, flere såres, og efterfølgende skyder han sig selv, så han kan helgenkåres af sine ligesindede og blive katalysator for nye angreb.

Foto: Lindhardt og Ringhof.

Cecilie Mars kommer på sporet af et hemmeligt selskab af incels, der opildner hinanden i deres had, og for at forhindre endnu flere døde og mishandlede kvinder, tager hun sagen i egen (og ikke altid i lovens) hånd. Hun er en atypisk krimihelt og selv rimelig meget ude på et skråplan, og så er hun alligevel havnet midt i en helt traditionel moderne krimi, hvor helten naturligvis er i evig konflikt med snæversynede chefer, der forhindrer den dygtige efterforsker i at udføre sit arbejde.

Katz Krefeld laver en lille krølle på den del af konflikten med den besværlige politiledelse, da Cecilie Mars hen mod slutningen af bogen får forklaret, hvorfor hun ikke skal regne med at få ophævet sin suspendering, selv om hun har opklaret sagen til UG med kryds og slange: Hun udstiller karriererytternes inkompetence inden for systemet, og det er aldrig smart, slet ikke for en kvinde. Der er dem, der går til radikaliserede yderligheder, og så er der almindelig hverdag.

Med sit skarpe fokus på incels rammer Michael Katz Krefeld lige ned i et aktuelt men mere eller mindre overset problem, der i de senere år er vokset, og som måske også bliver endnu større, hvis #metoo-modstandere får lov at udvikle sig til haters. Når ikke ret mange andre tager problemet alvorligt, er det befriende, at en underholdningsforfatter sætter spot på emnet og fortæller os, at kvindehadende troldehære rumsterer derude og indimellem selvantænder.

Hvad resten angår, så må man bare bære over med, at figurerne i »Nattens udyr« er en anelse skabelonagtige, og at plottet er bygget op omkring en temmelig stereotyp komposition. Men det er radikaliserede incels og andre misogyne mænd i øvrigt nok også helt ligeglade med.

Nattens udyr
Forfatter: Michael Katz Krefeld. Sider: 360. Pris: 300 kr. Forlag: Lindhardt og Ringhof.