Seks stjerner: Spektakulær bog om KGB-agenten fra København er helt igennem fremragende

Boganmeldelse: Oleg Gordijevskij var KGBs mand i København og fik oplysninger af blandt andre SFs Gert Petersen, der gik under dæknavnet ZEUS. Han skiftede senere side, bidrog kraftigt til Murens fald og blev den mest indflydelsesrige spion de seneste 50 år.

Gordijevskij havde så travlt med at servicere MI6 i London, at han forsømte sit arbejde for KGB, men MI6 hjalp ham med spionarbejdet for KGB! Fold sammen
Læs mere
Foto: Shawn Baldwin/Reuters/Ritzau Scanpix

Der er få personer uden for den snævre kreds af toppolitikere, der kan siges at have bidraget afgørende til Murens fald, kommunismens fald og Sovjetunionens opløsning. Oleg Gordijevskij er en af dem.

Det var ikke mindst som KGB-agent på den sovjetiske ambassade i København i slutningen af 1960erne og begyndelsen af 1970erne, at han for alvor fik smag for Vestens frihed, selv om den første afsmag for kommunismen allerede kom, da han tilfældigvis var til stede i Berlin, da Muren gennem byen opførtes i 1961.

»Den spektakulære flugt foregik med tog, bus og i en britisk diplomatbils bagagerum via Leningrad mod Finland, hvor britiske MI6 og danske PET ventede på ham.«


I København traf han i øvrigt også den daværende formand for SF, Gert Petersen, som KGB betragtede som en »fortrolig kontakt«. Det folketingsmedlem, der gik under kodenavnet ZEUS, fodrede KGB med oplysninger fra møderne i Det Udenrigspolitiske Nævn. I København lod Gordijevskij sig af idealistiske årsager rekruttere som britisk agent for MI6.

Iskold koldkrig

Det var imidlertid først som KGB-officer i London i begyndelsen af 1980erne, at Gordijevskij for alvor begyndte at levere varen til MI6. Det skete på et tidspunkt, hvor Den Kolde Krig var blevet iskold, og hvor de sovjetiske ledere i ramme alvor frygtede et decideret vestligt atomangreb, hvilket indebar en risiko for, at de ville slå først.

Tidligere formand for SF, Gert Petersen, gik under kodenavnet ZEUS og blev betragtet som en »fortrolig kontakt« af KGB. Det danske folketingsmedlem fodrede KGB med oplysninger fra møderne i Udenrigspolitisk Nævn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Knudsen.

Gordijevskij informerede briterne om den sovjetiske tænkning, hvilket fik briterne – og senere amerikanerne – til at dæmpe den krigeriske retorik og i stedet begynde en dialog. Senere briefede Oleg Gordijevskij både Margaret Thatcher og Mikhail Gorbatjov, da de to mødtes for første gang i december 1984. Ikke underligt, at mødet forløb endda overordentlig godt. Grundlaget var lagt for en ny sovjetisk kurs.

Gordijevskij havde så travlt med at servicere MI6 i London, at han forsømte sit arbejde for KGB, men MI6 hjalp ham med spionarbejdet for KGB! Den sovjetiske mesterspion blev først afsløret, da en forgældet amerikansk CIA-agent, Aldrich Ames, med et vist kendskab til Gordijevskij begyndte at sælge informationer til KGB i Washington.

Foto: Gyldendal.

I kølvandet herpå blev Gordijevskij i 1985 hjemkaldt til Moskva, hvor det gik op for ham, at KGB havde en viden om hans forræderi, selv om den ikke var særlig konkret. Han erkendte også, at han måtte væk, hvilket han kom, men han måtte efterlade kone og to børn i Moskva, fordi det var for farligt at medtage dem. Den spektakulære flugt foregik med tog, bus og i en britisk diplomatbils bagagerum via Leningrad mod Finland, hvor britiske MI6 og danske PET ventede på ham.

Ulykkelig genforening

Tilbage i Storbritannien forsøgte han og den britiske regering at få hans familie ud af Sovjetunionen, men det lykkedes først ved det kommunistiske systems sammenbrud. Genforeningen var i øvrigt ikke lykkelig. Forældrene skiltes.

Oleg Gordijevskij ville gøre en forskel. På et afgørende punkt i historien var han med til at give Vesten en helt særlig viden om KGB og Sovjetunionen, som var til stor nytte. Han afslørede for Vestens beslutningstagere, præcis hvordan »den anden side« tænkte, og det gør ham til den mest indflydelsesrige spion i de sidste 50 år. Ben Macintyres bog om Gordijevskij, som nu foreligger på dansk, er fremragende. Baseret på fremragende research. Fremragende skrevet. Og tilmed spændende som en roman i spiongenren.

Spionen og forræderen. Den utrolige historie om den største koldkrigsspion i Danmark.

Forfatter: Ben Macintyre. Forlag: Gyldendal. Sider: 366. Pris: 300 kroner. Bogen udkommer 25. maj.