Maria Hellebergs nye roman: Mursten om magt, mord og moderskab i tiden efter Kalmarunionen

Boganmeldelse: Med få virkemidler udfolder Maria Helleberg historisk scener, så man som læser bliver en del af begivenheden, samtidig med at man bliver klogere på vores fælles historie. Desværre er Helleberg blevet så opslugt af sit stof, at »Min Kristin« er blevet alt for lang.

Hvor Margrete I var en skarp strateg og et ambitiøst magtmenneske, var Kristin Gyllenstjerne et mere følsomt og religiøst gemyt.  Her er Kristin tegnet til et af 1800-tallets populære magasiner af Emil Behrens. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Behrens.

»Alt er min skyld,« siger Kristin Nilsdotter Gyllenstjerne, hovedfiguren i Maria Hellebergs moppedreng af en historisk roman om svensk adel og hverdagsliv og i særdeleshed kvindeliv i første halvdel af 1500-tallet.

Enken efter den tidligere rigsforstander tager alt på sine skuldre, både død, forarmelse og krigsnederlag, og »Min Kristin« folder sig således ud som et imponerende værk om både de begivenheder, der ledte op til Kalmarunionens endelige kollaps, det stockholmske blodbad og tiden derefter, og om synd, skam og selvbebrejdelse.

»Handlingen i dette tredje bind er – som altid - velresearchet, Helleberg kender sit stof, og hun formår at genskabe et univers, så man føler sig hensat til fortidens hvirvlende virkelighed.«


Maria Helleberg er en dygtig historiefortæller, og »Min Kristin« lægger sig i slipstrømmen af de mange historiske kvindeportrætter, som hun siden debuten i 1986 har leveret med sans for både drama og datidens robuste damer.

Romanen er sidste del i hendes trilogi om Norden omkring reformationen, med »Sommerfugl« og »Stormene« som de to foregående.

Detaljerigdom som stopklods

Handlingen i dette tredje bind er – som altid – velresearchet. Helleberg kender sit stof, og hun formår at genskabe et univers, så man føler sig hensat til fortidens hvirvlende virkelighed. Med få virkemidler kan hun folde en forhistorisk scene ud, så man som læser bliver en del af begivenheden, samtidig med at man bliver klogere på vores fælles historie.

Desværre er hun blevet så opslugt af sit stof, at hun denne gang har haft svært ved at begrænse sig. »Min Kristin« er blevet alt, alt for lang, ikke kun fordi den er på hele 862 sider, men også og især fordi de mange detaljerede beskrivelser af den ene politiske og personlige konflikt efter den anden sætter den ellers dramatiske handling på en slags plotmæssigt repeat eller litterær slowmotion.

Det er ærgerligt, for der er mange gode elementer i »Min Kristin«, og romanen kunne i en lidt skarpere redigering godt have målt sig med Anne Lise Marstrand-Jørgensens »Margrete I«, der udkom på samme forlag for et par måneder siden.

To forskellige kvindeliv

Selv om der er stor forskel på Marstrand-Jørgensens poetiske og metaformættede sprog og Hellebergs mere direkte, arkaiserede tone, så rammer de to kvindeportrætter på fornem vis Kalmarunions-tiden ind. Margrete I var den, der samlede Norden i en fælles union i 1397, Kristin Gyllenstjerne befandt sig i magtens centrum, da den med den svenske adels selvstændighedsoprør og efter Christian IIs blodtørstige hævn for alvor brød sammen i 1523.

Med de to bøger får man et intenst og nuanceret indblik i politiske intriger og adelens hverdagsliv på den tid, og man bliver klogere på det, der samlede og splittede de nordiske lande. Hvor Margrete I var en skarp strateg og et ambitiøst magtmenneske, var Kristin Gyllenstjerne et mere følsomt og religiøst gemyt, og hun var uerfaren med magtbeføjelser og mandenetværk, da hun 26 år gammel blev enke efter den svenske rigsforstander Sten Sture og overtog tøjlerne efter ham.

Fra tårnet på Stockholm Slot ledte hun, sørgende og gravid med sit sjette barn, slaget mod den danske konge. Hun kom senere til at tilbringe år i et andet tårn, nemlig under dansk fangenskab i Blåtårn i København, efter at Christian II, der gik under navnet Tyrannen, brød sit løfte om amnesti i forbindelse med våbenhvilen i 1520 og under ledelse af den svenske biskop Gustav Trolle henrettede store dele af Sveriges adelige og gejstlige.

Min Kristin
Forfatter
: Maria Helleberg. Sider: 862. Pris: 350 kr. Forlag: Gyldeldal.