»Kronborg bag facaden« ligner formidlingens svar på humlebien: Den burde ikke kunne lykkes – men den lykkes flot

»Kronborg bag facaden« er historiefortælling og portræt af en arbejdsplads i overraskende effektiv forening. Hvem havde troet det muligt?

Kronborg er et af Nordeuropas fineste renæssanceslotte. Slottet i Helsingør er også fuldt af historier. Og af mennesker. Foto fra bogen  Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Espersen Marlow
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man skal ikke være faldet ned med et fly – men det hjælper!

»Kronborg bag facaden« er historie af den varme og vedkommende slags: Anja Klemp Vilgaard og fotografen Anders Espersen Marlow har gæstet Frederik IIs gamle slot over et par år og fundet husets sjæl i dets mennesker.

Bogen veksler helt konkret mellem nedslag i slottets dramatiske fortid og personlige portrætter af dets nuværende medarbejdere med fokus på håndværkerne.

Steen er murer på Kronborg og ses her i gang med noget indendørs arbejde. Foto fra bogen Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Espersen Marlow.

Slottet som sådan har været ude for lidt af hvert. Kronborgs mange spøgelser må jo komme et sted fra.

Erik af Pommern overtager Kalmarunionen i 1412 efter Margrete I og introducerer en socialdemokratisk lignende skattepolitik. Kongen grundlægger undervejs en fæstning ved navn Krogen i Helsingør til sikring af de voldsomt lukrative afgifter på Øresunds skibsfart.

Han får af samme grund klager fra særligt Norge og Sverige og må sidst i 1430erne snuppe kronjuvelerne og flygte op mod Gotland med regulær piratvirksomhed som levevej.

Den festglade Frederik II udvider så fæstningen sidst i 1500-tallet og står nu med et af Nordeuropas fineste renæssanceslotte. Kongen får endda fragtet skuespillere med mulige forbindelser til William Shakespeare over og må undervejs se en af berømthederne henrettet oppe på Galgebakken for manddrab.

Shakespeare selv gør under alle omstændigheder Kronborg verdensberømt med sin »Hamlet« bare halvandet årti senere – og hans hovedløse skuespiller har i mellemtiden henlagt sit spøgeri til den lidt mere turistvenlige slotsgård.

»Kronborg bag facaden« fortæller også historien om Caroline Mathilde og hendes ufrivillige ophold på slottet. Den meget unge dronning har ligget med livlægen Struensee og fået en enkeltbillet til Kronborgs tykke mure.

Hun ankommer til Helsingør i noget så mandigt som ridebukser og giver helt generelt byens indbyggere et emne mere til sladderen.

Og man hører både om konsekvenserne af den store brand i 1629 og om slaven Florian Raab og hans lille oprør i 1785 med en halshugning som resultat.

Benny er noget så fint som kobbermontør og har en hverdag fuld af farer. Foto fra bogen Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Espersen Marlow.

Alt sammen præsenteret for hele familien i en let fiktionaliseret form og med behørig angivelse af kilderne og anbefalinger til videre læsning.

Bogens virkelige særpræg ligger alligevel i portrætterne. Tænk ikke klassisk historietime med kendte akademikere i jakkesæt. Tænk noget i retning af den bundsolide »Arne« fra Socialdemokratiets seneste kampagne.

Kronborg viser sig som en helt samfund med arbejde til helt almindelige mennesker i alle fag. Og bogen viser endnu engang de helt almindelige mennesker som fulde af både skæbnefortællinger og fælles erfaringer.

Himlen nede på gulvet

Steen har for eksempel både haft leukæmi og taget den lidt for hurtige vej ned ad en stige engang og arbejder i dag som murer på stedet.

Heidi legede med drenge og elsker nu sit liv som slottets maler for »på Kronborg er der ikke nogen lette løsninger. Her bliver tingene lavet ordentligt.«

Anders på 66 år har altid hørt til de frie fugle og passer nu omkring 300 af slagsen nede i sin have ved siden af arbejdet som slottets aldrig sovende snedker.

En kanonér i gang med oplæringen af den næste kanonér i rækken. Foto fra bogen Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Espersen Marlow.

Carin er husets ene stenhugger. Hun døjer stadig med flytningen fra barndommens paradis. »Jeg lå og græd mig selv i søvn hver eneste aften i et helt år,« siger hun.

Vanja er den anden stenhugger. Hun kan slet ikke se det romantiske ved tømrerlus og glæder sig kun over maskinernes indtog.

»Den første gang, du rammer, får du et blåt mærke. Næste gang bliver det blå mærke endnu mere blåt, og til sidst går der hul. Og du skal stadig turde slå hårdere end sidste gang.«

Blikkenslageren og kobbermontøren Benny blev mobbet af en lærer i 8. klasse. »Hun var altid efter mig, og selvom jeg ikke var Guds bedste barn, var jeg dog bare en bølle som alle andre.«

Hans tilværelse har faktisk budt på alt fra afstrafninger til livsfarlige situationer og altså ikke været alt for nem. Men: »Jeg føler, jeg har været superheldig hele mit liv – at jeg er gået fra den ene succeshistorie efter den anden,« siger han sørme.

Skæbnefortællingerne fortsætter side op og side ned.

Om butikslederen Frank og hans liv i faderens gamle tjenestebolig. Om elektrikeren Preben med den forestående pensionering og større tro på know how end på computere.

Petra – hun ses her som den talende i kantinen – var med på Stefan G. Rasmussens nødlandede SAS-fly for tre årtier siden. Foto fra bogen Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Espersen Marlow.

Videre om slotsbetjenten Jørgens utrolige vej fra et liv i samfundets venstrebane til omviser og hyggeonkel for kongelige på uanmeldt besøg.

Om rengøringskonen Jenny fra Kina og hendes utrolige kærlighed til alt dansk. »Jeg kan faktisk godt lide, at det er mørkt, når jeg møder ind – og at det så bliver lysere og lysere.«

Og selvfølgelig om kanonéren Jørn og hans oplæring af viceværten Martin til et af Danmarks ældste fag. Jobbet som vicevært virker ellers varieret nok i forvejen:

»Den ene dag står jeg med armene nede i et tilstoppet lokum, den næste tager jeg livet af en syg måge, og en helt tredje hjælper jeg politiet i forbindelse med et EU-topmøde.«

Overleveren

Så hvad med nødlandingen? Petra var stewardesse på Dana Viking for snart tre årtier siden.

Hun sad på sæde 5B ved siden af en lille pige og kunne fornemme uro straks efter afgangen fra Stockholms lufthavn. Vejret og dårlig kommunikation havde forvandlet et af SAS’ flagskibe til svævefly og sendt det på kollisionskurs med landjorden!

Kaptajnen i skikkelse af danske Stefan G. Rasmussen og hans svenske styrmand fik så flyet manøvreret hen over en skov og endte som folkehelte.

»Der er nogle ting, der er forsvundet fra hukommelsen«, siger Petra i dag. »Men jeg ved, at vi fløj igennem en skov for at sætte hastigheden ned, at vi fik en lang rutsjebanetur sidelæns gennem trætoppene – og at vi alle sammen overlevede.«

Situationen lærte hende meget. Hun opdagede livets små mirakler. Og lidt om forskellen på vigtigt og uvigtigt i livet.

»Jeg kan huske, at jeg gik ud sammen med den lille pige og tænkte på, at jeg ikke havde fået morgenmad,« siger hun. »Det var den eneste tanke, der fyldte mit hoved, da jeg stod og kiggede på den eksploderede flyver og en stewardesse, der lagde frisk læbestift på.«

Og når man så besøger Kronborg, fremstår alt passet og velplejet – takket være indsatsen fra en hel hær. Foto fra bogen Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Espersen Marlow.

Petra selv lod sig nøje med to ugers sygemelding og kunne måske derfor mærke de psykiske knubs meget længe. Hun skiftede karriere efter nogle år og blev medarbejder i Tupperware og konsulent i kemivirksomheden BASF med videre.

Og hun gør sig i dag som eventmanager på Kronborg og fylder det gamle slot med selskaber på flere hundrede personer ad gangen.

Det to kilo tunge værk er museumshistorie og »En arbejdsplads i Danmark« i skøn forening.

»Kronborg bag facaden« ligner formidlingens svar på humlebien: Bogen burde ikke kunne lykkes og ligner så alligevel eksperimentet med den lykkelige udgang.

Og ærlig talt: Hvem vil ikke spejde en ekstra gang efter de 14 personligheder på gulvet ved næste besøg oppe i Helsingørs verdenskendte firkant!

 

Kronborg bag facaden. Skæbnefortællinger fortalt fra gulvet i Danmarkshistorien.

Forfattere: Anja Klemp Vilgaard og Anders Espersen Marlow. Forlag: Get Ajour. Sider: 305. Pris: 369 kroner.