Coronavirus truer danske turistattraktioner: »Vi bliver nødt til at gøre noget, så vi ikke går fallit«

Coronavirussen har minimeret antallet af kinesiske turister i Danmark, og det rammer de danske turistattraktioner. Især H.C. Andersen Museum i Odense er presset og frygter at miste millioner af kroner i omsætning. Også Kronborg er ramt.

H.C. Andersen Museum i Odense er afhængigt af udenlandske turister, og dem er der nærmest ingen af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Odense Bys Museer

Det vrimler ikke med kinesiske turister i Danmark for tiden. SAS har aflyst alle flyvninger til Kina frem til 29. marts, og det er ikke kun detailhandel og erhvervsliv, der mærker, at de købestærke kinesere er væk. Dansk kulturliv mærker i stigende grad den frygtede virus.

I Italien har virussen allerede medført, at det årlige karneval i Venedig er blevet aflyst, og nu melder det danske kulturliv om samme tendens. De kinesiske myndigheder har sat en stopper for grupperejser ud af Kina frem til maj, og særligt på H.C. Andersen Museum i Odense har det en enorm betydning, at kineserne ikke rejser ud, som de plejer.

Torben Grøngaard Jeppesen

»I 2019 havde vi i uge syv 261 kinesere på besøg, i år havde vi 44 kinesiske gæster i uge syv.«


Torben Grøngaard Jeppesen er direktør for Odense Bys Museer, som H.C. Andersen Museum hører under, og han mærker tydeligt coronavirussens effekt.

»I 2019 havde vi i uge syv 261 kinesere på besøg, i år havde vi 44 kinesiske gæster i uge syv, og vi regner med det går helt ned på nul,« siger han og understreger, at det kan gå endnu værre senere på året. 70 procent af museets kinesiske besøgende kommer primært i andet halvår.

»Det har påvirket os meget allerede. Vi bliver nødt til at gøre noget, så vi ikke går fallit i den her tid. Vi krydser fingre for, at det ikke går så slemt, men kan jo ikke vide det, det betyder meget for os,« siger Torben Grøngaard Jeppesen.

Kan miste over fire millioner

I reelle entréindtægter tjener H.C. Andersen Museum hvert år tre millioner kroner alene på turisterne fra Kina. Hertil kan man »snildt smide én million kroner oveni« på salg af souvenirs som eksempelvis miniudgaver af Den lille havfrue, papirklip og kuverter.

Torben Grøngaard Jeppesens bekymringer går på, hvor længe udrejseforbuddet fortsætter.

»Er det kun nogle få uger og måneder, så overlever vi nok, men ryger vi hen i juni, juli og august, så det strækker sig over hele året, så er det mange penge for os,« forklarer Torben Grøngaard Jeppesen.

I Odense kigger de allerede på, hvilke initiativer man kan sætte i værk. Museet har en buffer ved svigtende indtægter på entreen som følge af dårligt vejr og lignende, men ikke i så stort omfang.

»Vi kigger på, om vi kan gøre andre ting, eksempelvis en indefrysning af nogle af vores driftsbudgetter. Sådan nogle ting bliver vi nødt til at gøre for ikke at gå fallit. Der er nok ikke mange, der vil være tilfredse, hvis vi står og mangler 3-4 millioner sidst på året. Vores budgetter er lavet, så vi går i nul. Vi er en kulturinstitution, der både lever af indtægter og af offentlige indtægter, vi skal ikke generere et overskud. Men vi kan jo ikke leve med pludselig at stå med et hul på den størrelse,« siger han

Torben Grøngaard Jeppesen understreger, at udviklingen i antallet af kinesiske turister er steget massivt de senere år. Alene i de første uger af 2020, kunne man fortsat måle stigningen i antallet af besøgende, men det er nu målbart faldet i kraft af coronavirussen. Generelt er kineserne meget glade for H.C. Andersen.

»Vi havde 20.000 kinesere sidste år, mængden af kinesiske turister er steget fra få håndfulde til flere tusinde inden for få år, så det rammer os, det er ikke noget vi jubler over,« siger han.

»Vi havde 20.000 kinesere sidste år, mængden af kinesiske turister er steget fra få håndfulde til flere tusinde inden for få år, så det rammer os, det er ikke noget vi jubler over,« siger Torben Grøngaard Jeppesen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Odense Bys Museer.

I Odense holder de med egne ord vejret og ser situationen an. En anden frygt, der lurer i horisonten, er museets planer om et nyt 375 millioner kroner dyrt H.C. Andersen Museum, der står til at åbne i sommeren 2021. Her skal den internationale lancering efter planen skydes i gang ved sommerens OL i Tokyo.

»Vi vil gerne lancere på den danske stand i Tokyo, og der er kun fem måneder til. Japanerne er også begyndt at blive nervøse for OL. Det ville være frygteligt ærgerligt, hvis den mulighed ryger,« siger Torben Grøngaard Jeppesen.

H.C. Andersen Museum følger situationen nøje og håber, at turisterne vender tilbage.

»Det kan godt være, at de får virussen inddæmmet, men inden rejsevirksomheden kommer op at køre igen, kan der gå tid. Foreløbig har de kinesiske myndigheder jo sagt til rejsebureauerne, at nu lukker I ned indtil til maj, og inden de så får startet op igen, kan der jo gå lang tid,« siger Torben Grøngaard Jeppesen.

Mikael Rasmus Nielsen, Kronborg Slot

»I den størrelsesorden, vi oplever nu, gør det ikke noget, men det er klart, at når vi til højsæsonen, er det en helt anden snak.«


Aflysninger på Kronborg

På Kronborg har man også oplevet problemet med de manglende kinesere.

»Vi har fået aflysninger fra nogle grupper i løbet af de første par måneder. Det drejer sig om 70 mennesker, for det er jo vores lavsæson. Derudover er der 160-170, der har aflyst i forbindelse med en konference, hvor der kommer en del fra Kina. Her har arrangøren valgt at udsætte arrangementet,« forklarer Mikael Rasmus Nielsen, der er slotschef på Kronborg.

Generelt kommer der mange kinesiske turister på Kronborg. Skrækscenariet er, at grupper fra Kina vil aflyse, og at det vil betyde noget for besøgstallene og få økonomiske konsekvenser.

»I den størrelsesorden, vi oplever nu, gør det ikke noget, men det er klart, at når vi til højsæsonen, er det en helt anden snak. Den starter i maj, så vi håber på en afklaring inden da,« siger Mikael Rasmus Nielsen.

»Vi kan ikke gøre så meget ved det, men vi kigger på, om der er andre kundegrupper man kunne satse mere på, hvis kineserne udebliver.«

Københavnerne tager det afslappet

Hos flere andre kulturinstitutioner i hovedstadsområdet er man mindre bekymrede over manglende kinesiske turister.

I Tivoli er 40 procent af gæsterne fra udlandet, og Tivoli deler ikke tallene for, hvor deres gæster kommer fra, men der kommer flere og flere kinesere.

»Med hensyn til kinesiske turister i København og i Tivoli, så har vi under Vinter i Tivoli ikke oplevet et dramatisk fald af besøgende. Vi har ikke specifikt målt på antallet af kinesiske turister. Vi håber som alle andre, at der snart kommer skik på den omtalte coronavirus, så de kinesere, der gerne vil ud i verden, også kommer til Danmark,« lyder det fra pressechef i Tivoli Torben Plank.

Torben Plank understreger, at man i Tivoli følger de anbefalinger og råd, som de danske sundhedsmyndigheder måtte komme med.

»Lige som alle andre følger vi nøje udviklingen. Foreløbigt har der ikke været konstateret tilfælde af coronavirus i Danmark. Derfor har der ikke på myndighedernes anbefaling været behov for at iværksætte særlige initiativer hos os,« forklarer Torben Plank.

Torben Plank ønsker ikke at svare på, hvad han selv kalder »hypotetiske spørgsmål« om, hvorvidt man i Tivoli frygter, at coronavirussen vil betyde færre kinesiske turister i Danmark.

»Vi har ikke gjort os de store overvejelser endnu, for det er jo en process, der er i gang, og man skal lige holde benene på jorden, men det ville da være trist, hvis kineserne ikke kommer til Danmark. Selvfølgelig har det da betydning for København, hvis der kommer færre kinesere, men vi ønsker ikke at puste en stemning op. Men vi følger naturligvis udviklingen,« siger Torben Plank.

Hos Kongernes Samling, med de to afdelinger, Rosenborg Slot og Amalienborgmuseet, har man heller ikke oplevet en nedgang i besøgstallene, efter coronavirussen er brudt ud.

»Vi har samme antal besøgende turister som sidste år, så vi oplever ikke besøgsnedgang. Generelt udgør de kinesiske turister en forholdsvis lille del af vores samlede besøgstal, så vi er ikke nervøse for besøgstallet i forbindelse med coronavirus,« lyder det fra kommunikationsmedarbejder Jeanne Sølbeck.

Hos Nationalmuseet oplever man ingen nedgang i besøgstallene for februar måned. Hos Louisiana og på Glyptoteket tracker man ikke på nationalitet og kan derfor ikke komme med konkrete tal. Man har heller ikke endnu opgjort besøgstallene for februar måned, så man kan ikke måle, om der har været fremgang eller tilbagegang.