Har du mødt en psykopat? Her er 20 tegn, du skal være opmærksom på

Mellem tre og fire procent er ifølge forfatter til ny bog psykopater. Der findes kvindelige psykopater, men de fleste er mænd. Og så er de både charmerende og veltalende.

Psykopater er typisk narcissister. Verden til for dem og der findes ikke noget større, end dem selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Veltalende med overfladisk charme. Psykopater har ofte et forbløffende stort ordforråd. De taler hurtigt, og det kan nogle gange være svært at følge deres tankegang. Er charmerende, smiler meget, uddeler komplimenter og gør sig næsten latterligt populære ved at smigre alle, de møder. Får os til at tro, at alt, hvad de siger, er sandt, også selv om det er ulogisk og usammenhængende.

2. Grandios og hævet over andre. De er mere værd og fortjener større succes i livet, end os andre – mener de selv. Mange psykopater er klassiske narcissister, der kun elsker sig selv. Det falder dem helt naturligt at prale med både virkelige såvel som opdigtede triumfer.

3. Fravær af anger og skyldfølelse. Psykopater er ude af stand til at føle anger. De kan spille angerfulde, når det passer dem, men det modsvarer aldrig deres virkelige følelser. De påvirkes ikke af at gøre andre mennesker fortræd. Det spiller ingen rolle, om det er deres værste fjende eller deres egne børn. Det er kun dem selv, der betyder noget.

4. Manglende evne til empati. Psykopaten ved, at du føler noget, men det interesserer ham ikke, hvad det er. Han kan betragte en alvorligt såret person, uden at det påvirker ham. Er stolt over af ikke at lide af »personlighedsforstyrrelsen« empati. Det gør det lettere at mishandle og svindle.

5. Patologisk løgner. At lyve er som at trække vejret, det kræver ingen anstrengelse. Bliver han taget i en løgn, vil han ikke skamme sig det mindste. Vil blot hævde, at der var tale om en misforståelse. Lyver også, når der ikke er grund til det. Mest fordi det er underholdende at narre andre.

Psykpater mener selv, de er højt hævet over alle andre og mere værd. De praler og opdigter triumfer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris.

6. Bedragerisk og manipulerende. Psykopater har uhyggeligt let ved at læse andre menneskes svagheder. Og vil hurtigt anvende svagheden mod deres ofre. Formål? At narre og snyde andre. Det ligger i hans natur at træde på andre mennesker. Er ligeglad med at blive opdaget, hvis han lyver og snyder.

7. Overfladisk følelsesliv

Deres følelser er i realiteten ikkeeksisterende: Ingen frygt, ingen skræk, ingen uro, ingen anger. Men psykopaten er yderst tilfreds med ikke at føle noget. Selvom psykopaten ikke har følelser, kan han sagtens »spille« sine følelser.

8. Impulsiv og lever i nuet. En psykopat planlægger ikke fremtiden og bruger ikke tid og energi på at afveje fordele og ulemper. Konsekvensanalyse eksisterer heller ikke.

9. Manglende kontrol over egen adfærd. Selvom psykopaten udsætter sin omgivelser for fornedrelser, har han selv meget let ved at blive såret. Det mindste »fejltrin« fra andre, og han føler sig provokeret.

10. Kommer let til at kede sig. Lever meget for spændingens skyld og har behov for dopaminkick. Spænding og ophidselse er vidunderligt. Gør han ikke selv noget vanvittigt, prøver han at få andre til det.

11. Uansvarlig. Tager aldrig ansvar for noget. Heller ikke tilbagebetaling af gæld, børnebidrag eller sine egne børn (selv om han siger, at han elsker dem). Risikoen ved tilfældig sex er han ligeglad med. Slipper ofte af sted med det hele, eftersom verden er fuld af mennesker, der tager ansvar.

12. Tidlige adfærdsproblemer. De fleste psykopater viser allerede afvigende adfærd fra før, de er fyldt 12 år. De kan være ondskabsfulde og behandle både andre børn og også dyr helt forfærdeligt.

En psykopat er charmerende, smiler meget og uddeler komplimenter konstant. Han får et kick af at få kontrollen over andre. Fold sammen
Læs mere

13. Asocial adfærd. En psykopat er ligeglad med samfundets normer. De regler, der gælde for andre, gælder ikke for psykopaten. Regler begrænser hans muligheder for at gøre, hvad han vil, derfor finder han på sine egne regler.

14. Snyltende livsstil. Hans egen fortræffelighed giver ham ret til ikke at betale regningen, hvis han kan få andre til det. Optræder ofte i registre over dårlige betalere. Låner gerne penge af sine nærmeste, men har ingen intentioner om at betale dem tilbage.

15. Promiskuøs. Har ofte mange og kortvarige seksuelle kontakter. Er charmerende, derfor er der sjældent mangel på partnere. Konstant utroskab. Hvad mon man kan slippe af sted med?

16. Fravær af langsigtede mål. Lever i nuet og har ikke brug for langsigtet planlægning. Det er hans impulsive natur imod. Ender ofte som en slags »nomade«, der skifter partner og job efter behag. Ser aldrig fremad eller tilbage. Målet er at leve livet på andres bekostning, og det gøres bedst fra den ene dag til den anden.

17. Tager ikke ansvar for egne handlinger. En psykopat har altid nogle andre at give skylden. Også selv om han ved, han selv har skylden, vil han udpege en syndebuk. Det morer ham at lade en anden tage skylden.

18. Loven er svær at overholde. Det er meget almindeligt, at psykopater tidligt i livet har haft problemer med at overholde loven.

19. Almindelige regler gælder ikke … for psykopater. Og straf bider heller ikke på dem. Derfor reagerer de  ikke på trusler om repressalier. De gør, hvad der passer dem, også hvis de har været i fængsel og er blevet løsladt.

20. Vil prøve det hele. Mange kriminelle har bestemte specialiteter: overfald på pengetransporter, personrøveri, mishandling, salg af narkotika. Men psykopaten er mere alsidig. Han er nysgerrig og vil prøve alt.

Kilde: Forfatter, ledelsescoach og foredragsholder Thomas Erikson i sin bog, der netop er udkommet: »Omgivet af psykopater – sådan undgår du at blive udnyttet af andre.« Ifølge Thomas Erikson findes der også kvindelige psykopater, men de fleste er mænd.

Erikson har i en årrække beskæftiget sig med adfærdspsykologi og bogen: »Omgivet af idioter«  fra 2017 har solgt 800.000 eksemplarer i Sverige og er udkommet i 27 lande. Thomas Erikson har måttet forsvare sig over for fagkundskaben, som har kritiseret hans bøger for at være »populærvidenskab.« Desuden har psykologer rejst kritik af den grundpræmis og de teorier, som anvendes i bestselleren »Omgivet af idioter.«