Fire stjerner: Roman om at være ung, forelsket og lesbisk er befriende fri for identitetspolitik

Caroline Ørsum har med »Afstanden mellem dig og mig« skrevet en rørende roman om den første, komplicerede kærlighed mellem unge mennesker, der tilfældigvis er kvinder.

»Afstanden mellem dig og mig« er som en let dansk ungdomsudgave af Sally Rooneys »Normale mennesker«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

I en tid, hvor identitetspolitikken efterhånden fylder så meget, at den indimellem begrænser vores udsyn og vores ret til at sige, skrive og mene noget som helst om andet eller andre end os selv og vores egen verden, er det en lise at læse en roman om ung kærlighed, hvor usikkerheden, kejtetheden og sommerfuglene i maven er det væsentligste. Og ikke at de to elskende tilfældigvis er lesbiske.

Om Caroline Ørsum får på puklen for at have skrevet »Afstanden mellem dig og mig«, er selvfølgelig svært at spå om. Måske vil nogle mene, at den er for lidt lesbisk, for apolitisk, for meget hen ad noget, man kunne kalde kønnet blackfacing. Men herfra skal der lyde en skriftlig klapsalve – denne young adult-roman er et yderst velskrevet, underholdende og hjertegribende portræt af den allerførste svære kærlighed mellem to mennesker, uanset køn, uden kønspolitisk dagsorden.

»Ørsum formår at få det tunge til at flyde let, så også den stramme komposition fremstår blød og blomstrende.«


Laura er gymnasieelev og ret sikker på, at hun er til piger. Det er dog først, da hun møder den lidt ældre Mille, at hun for alvor giver los for sine følelser. Deres forhold kompliceres imidlertid af, at Mille får ansættelse som vikar for Lauras klasses dansklærer.

Samtidig presses Laura af, at hendes to bedste venner, Valde og Olivia, bliver kærester og måske, måske ikke lukker hende ude fra deres nye tosomhed, og af, at hendes mor og papfar flytter til Island. Her skal han forske i den ulmende vulkanske aktivitet i undergrunden, mens moren tager billeder af den storslåede natur og måbende får, og Laura flytter ind i et kælderværelse hos Valde og hans familie.

Fejlende favntag

»Afstanden mellem dig og mig« handler med andre ord om nærhed og fjernhed, om at turde give sig hen og samtidig holde fast i sig selv, når alting omkring én ser ud til at falde fra hinanden, om savn og fejlede favntag og om at finde sin egen mentale hjemstavn.

Historien er skrevet i en dagbogsagtig form i et sprog, der umiddelbart synes pludrende, trivielt og jævnt, men som ved nærmere eftersyn er mere og andet end blot ungdommeligt banalt. Ørsum formår at få det tunge til at flyde let, så også den stramme komposition fremstår blød og blomstrende.

Ørsum bruger Søren Kierkegaards livslange forelskelse i Regine som litterært spejl, uden at det dog fylder mærkbart. Samtidig fletter hun let og legende symboler og metaforer ind i teksten, så man læser dem uden at snuble over snørklede tvetydigheder eller tunge moraler. »Afstanden mellem dig og mig« er som en let dansk ungdomsudgave af Sally Rooneys »Normale mennesker«, selv omslaget ligner, men hvor de dybere refleksioner er færre, og den psykologiske barre sidder lavere.

Caroline Ørsum har skrevet en rørende roman om den første komplicerede kærlighed mellem unge mennesker og om at turde omfavne alt det, man aldrig rigtig kan forberede sig på i livet. Som når ens »stemme knækker over og falder til jorden som små stumper af noget, der engang var selvkontrol«, og man føler sig »som et landskab, der falder og stiger i forunderlig forandring«. Ikke fordi man er lesbisk – selv om det er hun, som et helt almindeligt og ikke identitetspolitisk faktum – men fordi man er menneske, og det kan vi alle identificere os med.

Afstanden mellem dig og mig
Forfatter: Caroline Ørsum. Sider: 240. Pris: 200 kr. Forlag: Gyldendal.