Efter sexskandalen: Nu bliver der uddelt to nobelpriser i litteratur

På grund af skandalerne i Det Svenske Akademi blev nobelprisen i litteratur ikke uddelt sidste år. På torsdag uddeles der helt usædvanligt to priser.

På torsdag vil akademiets permanente sekretær, Mats Malm, åbne de høje gulddekorerede palædøre i Børshuset, der ligger på Stortorget i Gamla Stan i Stockholm, og fortælle verdenspressen, hvem der skal modtage årets to priser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik MONTGOMERY

På torsdag er den litterære verdens øjne igen rettet mod Det Svenske Akademis kongelige lokaler i midten af det gamle Stockholm.

Kl. 13 udløses spændingen, når det afsløres, hvem der skal have årets nobelpris i litteratur, der regnes for verdens fineste litterære pris. I år uddeles der endda hele to priser på hver ni millioner svenske kroner. Årsag? Prisen blev ikke givet til nogen sidste år. Det skyldtes en altomfattende skandale, det hærgede akademiet fra november 2017 og helt ind i begyndelsen af 2019.

Det Svenske Akademi var i den periode lammet af en række sager, der omfattede seksuel chikane, interne slagsmål, læk af fortrolige oplysninger og mistanke om økonomiske uregelmæssigheder.  Flere medlemmer trak sig fra deres poster, og den stolte svenske institution, hvis medlemmer er fremtrædende forfattere og akademikere, fremstod som en børnehave, hvor pædagogerne havde forladt lokalet. Akademiets ledelse forsøgte forgæves at få situationen under kontrol. Selv den svenske kong Carl Gustav forsøgte at mægle i stridighederne.

(ARKIV) The Swedish Academy's Permanent Secretary Sara Danius talks to the media as she leaves after a meeting at the Swedish Academy in Stockholm, Sweden April 12, 2018. Krisen i Det Svenske Akademi har efterladt åbne sår, der vil være svære at hele. Nye medlemmer og opdaterede vedtægter skal bringe institutionen på ret køl. Det skriver Ritzau, søndag den 16. september 2018.. (Foto: TT News Agency/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: TT News Agency.

Sagen kulminerede i december, da en advokatundersøgelse, der var bestilt af akademiet selv, fastslog, at et af dets fremtrædende medlemmer, digteren Katarina Frostenson, havde lækket fortrolige oplysninger fra sit arbejde og dermed skadet akademiet. Katarina Frostenson har været en central figur i skandalen, fordi hendes mand, franskmanden Jean-Claude Arnault, har været beskyldt for sexchikane mod kvinder med tilknytning til akademiet. Han blev i oktober 2018 idømt en fængselsstraf for voldtægt. Katarina Frostenson opgav tidligere på året sin plads i akademiet.

Siden har akademiets nye ledelse arbejdet på at genoprette den ærværdige institutions renommé, bl.a. ved at knytte eksterne medlemmer til Nobelkomiteen, der udpeger prismodtagerne. På torsdag vil akademiets permanente sekretær, Mats Malm, åbne de høje gulddekorerede palædøre i Børshuset, der  ligger på Stortorget i Gamla Stan i Stockholm, og fortælle verdenspressen, hvem der skal modtage årets to priser. Herefter vil Nobelkomiteens formand, Anders Olsson, sammen med medlemmer af akademiet præsentere prismodtagerne og deres forfatterskaber.

Pletter på renomméet

Sagen har skadet prisens anseelse, skriver både svenske og udenlandske aviser. Direktøren for Nobelstiftelsen, der finansierer nobelprisen i litteratur, Lars Heikensten, siger til SVT:

»Jeg tror, at tilliden er ganske skadet, men jeg har aldrig tvivlet på, at den nok skal blive genoprettet. Man har foretaget en lang række tiltag, der peger i den retning. En ny gruppe  mennesker (akademimedlemmer og andre, red), har udvalgt de to prismodtagere, hvis navne afsløres i denne uge.«

Den svenske avis Dagens Nyheter, hvis artikler satte hele skandaleforløbet i gang,  har bedt en lang række førende kritikere, redaktører og journalister både i Sverige og udlandet om at vurdere effekterne af skandalen. Konklusionen er, at prisens status i hvert fald på kort sigt har lidt skade, og at den dobbelte prisuddeling stiller modtagerne ringere, end hvis man havde nøjedes med at uddele én pris.

»Jeg synes, at man skulle have ladet pladsen sidste år stå tom som et udtryk for anger over skandalen,« siger den britiske kritiker og redaktør Andrew Brown.

Suvi Ahola, der er kritiker og journalist på den finske avis Helsingin Sanomat, mener, at den dobbelte pris i år vil virke som to halve priser.

»En beslutning om et år uden pris ville have vist, at akademiet havde erkendt alvoren i krisen og forsøgt at håndtere den rigtigt. Pengene fra sidste års pris kunne man så have givet til et velgørende formål som uddannelse for piger eller den globale MeToo-kampagne,« siger hun.

Nicola Lagioia

»I Italien har Nobelprisen til tider været kritiseret, ikke for seksuelle skandaler, men for akademiets valg af prismodtagere, hvor politisk korrekthed har vejet tungere end end det æstetiske valg.«


Andre peger på, at det vigtigste for akademiet ikke er diverse magtkampe og slagsmål mellem akademiets medlemmer, men at man foretager de rette valg af prismodtagere.

»På trods af det, der er sket, tror jeg, at Nobelprisen i litteratur fortsat vil have stor vægt i Italien,« siger den italienske forfatter Nicola Lagioia.

»Det er en meget vigtig pris, formentlig den vigtigste i verden. I Italien har Nobelprisen til tider været kritiseret, ikke for seksuelle skandaler, men for akademiets valg af prismodtagere, hvor politisk korrekthed har vejet tungere end end det æstetiske valg - som om det skulle være vigtigere at være en god demokrat end at være Jorge Luis Borges (den store sydamerikanske forfatter fik aldrig prisen, angiveligt fordi han ikke var demokrat, red.) Nobelprisens prestige kommer i fremtiden til at måles på de litterære valg, ikke på de seksuelle skandaler.«

Der er mange bud på, hvem der modtager priserne i år. Et panel i litteraturprogrammet Babel på den svenske public service-TV-station SVT har Anne Carson, Margaret Atwood, Hilary Mantel og Don DeLillo som favoritter.