Nobel-skandalen: Akademimedlem lækkede fortrolige oplysninger

En advokatundersøgelse fastslår, at et medlem af Det Svenske Akademi, forfatteren Katarina Frostenson, har lækket hemmeligstemplede oplysninger. Hun må nu forlade sin post, konkluderer undersøgelsen, men hun vægrer sig.

Ifølge en advokatundersøgelse har Katarina Frostenson, medlem af Det Svenske Akademi, brudt sin tavshedspligt og bør smides ud af akademiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONAS EKSTROMER Ritzau Scanpix

Skandalen i Det Svenske Akademi, som uddeler Nobelprisen i litteratur, synes at være uden ende.

Mandag fastslog en advokatundersøgelse, som er bestilt af akademiet selv, at et af dets medlemmer, forfatteren Katarina Frostenson, har lækket fortrolige oplysninger fra sit arbejde og dermed skadet akademiet.

»Vores opfattelse er derfor, at Katarina Frostenson umiddelbart bør tage akademiets resolution til efterretning og udtræde frivilligt. Hvis det ikke sker, er det vores opfattelse, at akademiets medlemmer i henhold til paragraf 48 i akademiets vedtægter er forpligtet til at ekskludere hende,« hedder det i advokatundersøgelsens konklusion.

Advokatundersøgelsens konklusion

»Vores opfattelse er derfor, at Katarina Frostenson umiddelbart bør tage Akademiets resolution til efterretning og udtræde frivilligt.«


Det Svenske Akademi har i over et år været lammet af en række skandaler, som omfatter mistanke om økonomiske uregelmæssigheder, seksuel chikane og læk af fortrolige oplysninger. Flere medlemmer har trukket sig fra deres poster, og den stolte svenske institution, hvis medlemmer er fremtrædende forfattere og akademikere, er kommet til at fremstå som en børnehave, hvor pædagogerne har forladt lokalet. Resultatet har bl.a. været, at Nobelprisen, verdens fineste litteraturpris, er blevet suspenderet  i 2018. Den svenske kong Carl Gustav har forsøgt at mægle, men hidtil uden resultat.

Katarina Frostenson har været en central og kamplysten figur i dette slagsmål, fordi hendes mand, franskmanden Jean-Claude Arnault, har været beskyldt for sexchikane mod kvinder med tilknytning til akademiet og for nyligt blev idømt en fængselsstraf for voldtægt. Han har også tidligt i sagen været mistænkt for at have videregivet fortrolige oplysninger om kommende nobelpristagere.

Akademiet mødes først 17. januar

Et tidligere medlem af Det Svenske Akademi, forfatteren Klas Östergren, og dramatikeren Anna Kölén, sagde i går til Svenska Dagbladet, at de har vidnet mod Arnault og Frostenson.

»Jeg ønsker, at akademiet står ved resultatet i undersøgelsen, at der er forekommet læk (brud på tavshedspligten, red.). Jeg ønsker at medlemmerne stopper med at have mistillid til dem, som vidner mod Jean-Claude Arnault og i stedet tager ansvar,« sagde Anna Kölén.

Ifølge dagbladet Expressen, har Katarina Frostenson, tidligere sagt, at hun ikke har ønsket at bidrage til advokatundersøgelsen, men nu siger akademiets officielle talsmand, den såkaldt »permanente sekretær«, Anders Olsson, at Frostensons advokat, har svaret på spørgsmål. Advokaten ønsker ikke at oplyse, hvad der er blevet sagt, men han vil ikke udelukke, at hans klient kan beholde sin plads i akademiet.

»Jeg tror, at vi må holde muligheden for et forlig åben. Vi skal nok ikke låse os fast på en løsning,« siger han til det svenske nyhedsbureau, TT.

Anders Olsson siger til SVT, som er DRs svenske pendant, at han ikke kan udtale sig om, hvorvidt akademiet vil følge advokatundersøgelsens anbefaling af, at man smider Frostenson ud.

»Vi må først behandle sagen ved et møde i akademiet,« siger han og henviser til, at næste møde er 17. januar.

Dermed ser skandalen i den verdensberømte institution ud til at fortsætte en tid endnu.