Skandale har kostet Det Svenske Akademi ti millioner kroner

Det er dyrt at skændes og skilles. Krisen i Det Svenske Akademi, som har fået adskillige akademimedlemmer til at smække med døren, har kostet op imod ti mio. kroner.

Forfatteren Sara Danius forlod i februar Det Svenske Akademi som følge af skandalen, som begyndte i efteråret 2017, da Dagens Nyheter begyndte at skrive om kulturprofilens overgreb mod en række kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT News Agency

Advokater og kommunikationskonsulenter har haft en fest under krisen i Det Svenske Akademi.

Den ærværdige kongelige institution har det seneste års tid været ude i en krise, som aldrig tidligere er set, siden Gustav III i 1786 stiftede Svenska Akademien, som bl.a. uddeler Nobelprisen i litteratur.

Medlemmer af akademiet, forfattere og akademikere, som er valgt på livstid, har skændtes, så det bragede, nogle har trukket sig fra deres poster, og den svenske konge har forsøgt at gyde olie på vandene. Krisen kulminerede, da akademiet måtte opgive at uddele Nobelprisen i litteratur i 2018.

Nu er der så småt faldet ro over gemytterne, og akademiet har gjort økonomien op, skriver SVT på sin hjemmeside.

Regningen lyder på knap ti mio. kr., der fortrinsvis er gået til advokatredegørelser og kommunikationskonsulenter, som har forsøgt at styre krisen. Beløbet fremgår af en virksomhedsberetning, som netop er et resultat af krisen.

Forfatteren Katarina Frostenson og hendes mand, Jean-Claude Arnault, er et prominent par i svensk kulturliv. I efteråret 2017 skrev Dagens Nyheter om en række overgreb, som en række kvinder beskyldte Arnault for. Det udløste en krise i Det Svenske Akademi, som Frostenson dengang var medlem af. Arnault blev senere dømt for voldtægt, og Frostenson trak sig fra sin post på akademiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: HENRIK MONTGOMERY.

»For at forbedre kommunikationen med omverdenen har akademiet besluttet at udgive en særlig virksomhedsberetning sammen med den traditionelle årsberetning i foråret 2019. Formålet er at skabe øget gennemsigtighed og tilgængelighed i vores informationer så langt, som det er muligt,« udtalte akademiets faste sekretær, Anders Olsson, i december.

Det Svenske Akademi har dog ikke udsigt til at løbe tør for penge. Formuen er på ca. 1,6 mia. svenske kr.

En decideret skandale

Krisen, som med rette kan betegnes som en decideret skandale, begyndte i efteråret 2017, da Jean-Claude Arnault, i svenske medier i første omgang kaldet »kulturprofilen«, blev beskyldt for seksuelle krænkelser mod en række kvinder. Arnault, der er gift med poeten Katarina Frostenson, var dybt involveret i svensk kulturliv og havde bl.a. modtaget økonomisk støtte til en kulturel klub fra Det Svenske Akademi.

Jean-Claude Arnault blev senere dømt for voldtægt, og hans kone, Katarina Frostenson, forlod sin plads i Det Svenske Akademi som følge af sagen.

Sammenlagt brugte akademiet 8,6 mio. kr. på advokatredegørelser om sagen i 2018. Hertil kom øgede udgifter til pensioner og 1,6 mio. kr. til kommunikationskonsulenter.

»Det Svenske Akademi har i hele 2018 været mål for en stor mediebevågenhed, som begyndte i efteråret 2017 som følge af akademiets forbindelse med den såkaldte kulturprofil,« hedder det i akademiets virksomhedsberetning, skriver SVT.

Det er stort set lykkedes akademiet at få dæmmet op for krisen. I sidste uge fik man besat den sidste ledige post i akademiet. Det nye medlem er Åsa Wikforss, filosof og forfatter. Man har besluttet at uddele to litteraturpriser i år – en for 2018 og en for 2019.