Det var koleraepidemien i 1853, der førte til, at danske husholdninger fik rent vand. Og det var Konditori La Glace, der lærte os at spise is

»Det vidste du heller ikke om Danmark« excellerer i at fortælle små historier om store ting i dansk historie. Det lykkes til overflod. Rasmus Dahlberg og Maj-Britt Schultz fortæller levende og finurligt om Danmarks historie op til i dag.

Konditori La Glace var de første til at præsentere danskerne for den eksotiske  spise, is. Det var i 1870. Her strømmer folk til konditoriet i Schoubogade i København i 1970 i anledning af 100 års jubilæet. Det og meget, meget mere kan man læse om i »Det vidste du heller ikke om Danmark«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Willy Lund

Bogen er en opfølgning på bogen »Det vidste du ikke om Danmark«. Nummer to er også rigtig god. Rasmus Dahlberg er igen beretteren, og Mai-Britt Schultz illustrerer finurligt. Stilen består i levende beretninger om forskellige emner, som man måske ikke før har hørt alverden om, hvortil der er koblet læssevis af sidehistorier. Man kunne også kalde det en bog med historisk funderet petitjournalistik.

Vi hører indledningsvis om, hvordan danskerne blev glade for is, efter at La Glace solgte den første is i 1870. Ind imellem får vi lige serveret historien om, hvordan Friskos Kung Fu-is kom tilbage i sortimentet efter et P3-initieret folkekrav i 1999. Grønland berettes der om med udgangspunkt i Hans Egedes tragiske skæbne. Behandlingen af ældre medborgere – fra fattiggård over aftægt og til alderdomshjem – får også en historiefortælling.

Hvorfor og hvordan opstod teatrene i Danmark, og hvad bestod underholdningen i førhen? I denne fortælling får Søren Kierkegaard en sidebemærkning: »Det hændte paa et Teater, at der gik Ild i Kulisserne. Bajads kom der for at underrette Publikum derom. Man troede, det var en Vittighed og applauderede; han gentog det; man jublede endnu mere: Saaledes tænker jeg, at Verden vil gaa til Grunde under almindelig Jubel af vittige Hoveder, der tro, at det er en Vits.«

Mange kender sikkert til, at kirsebærvin har spillet en rolle i dansk produktion af alkoholholdige drikke. I bogen blotlægges historien om Kijafa og Heerings vine. For at give historien modvægt genfortælles også historien om dansk afholdsbevægelse med udgangspunkt i Lars Larsen-Ledet.

Vi får afklaret, at klipfisk hedder således, fordi fisken blev tørret direkte på klipperne ud for Kristiansund i Norge, hvorefter forfatteren glider over i en fortælling om kogebogens historie i Danmark fra Anne Marie Mangor via Frøken Jensen og til Kirsten Hüttemeier.

I beretningen om Danmark til søs fortælles om udviklingen fra klinkbyggede vikingeskibe over firmaet Randers Rebslageri (slogan: »Hæng Dem ikke i bagateller, hæng Dem i Randers reb«) og til historien om, hvorfor A.P. Møller Mærsks skibe har en syvtakket stjerne som symbol (et tegn fra Gud, da grundlæggeren, Peter Mærsk Møllers kone var syg) og en særlig blå bemaling. Det sidste skyldtes direktør Ringsted fra Odense Staalskibsværft.

Der fortælles om, hvordan vi fik rent vand i danske husholdninger og de begivenheder, som foranledigede det, blandt andet koleraepidemien i 1853. Ind imellem får vi en lille sidehistorie om kampen mellem cantagionisterne og miasmatikerne angående den optimale måde at bekæmpe kolera på. De første sagde karantæne. De sidste bedre hygiejne.

»Vi får afklaret, at klipfisk hedder således, fordi fisken blev tørret direkte på klipperne ud for Kristiansund i Norge, hvorefter forfatteren glider over i en fortælling om kogebogens historie i Danmark fra Anne Marie Mangor via frk. Jensen og til Kirsten Hüttemeier«


I afsnittet om brætspil får vi historien om Matador-spillets opfindelse og udbredelse. Hvem vidste, at Matador (amerikansk: Monopoly) oprindeligt blev konstrueret som et pædagogisk forsøg på at udbrede de monopolkritiske tanker hos den amerikanske økonom Henry George.

Rengøring viser forfatteren også, at der kan spindes en ende over fra badstuerne i Middelalderen og til Schou Sæbehuse i midten af forrige århundrede.

Og der er meget mere. Esbjergs opståen, gamle danske myter, emaljeskilte, støvsugernes historiske udvikling, linned fremstillet af hør, kniplinger og beklædningens skiftende modeluner. Bogen slutter med sodavandens historie i Danmark og kampen om redningstjenesterne mellem Falck og Zonen, som endte med førstnævntes totalsejr.

Summa summarum: Det er en morderlig god bog. Jeg læste den over en weekend og længtes hele tiden efter at genoptage læsningen under døgnenes naturlige afbrud. Viden og underholdning er sat sammen med en understrøm af let humor. Giv bogen til hinanden. Giv endelig bogen til de kommende studenter. Tak for turen rundt i danmarkshistorien med en fortrinlig rejseguide undervejs.

Det vidste du heller ikke om Danmark

Forfattere: Rasmus Dahlberg og Mai-Britt Schultz. Forlag: Gyldendal. Antal sider: 239. Vejledende pris: 300 kroner. Bogen er udkommet.