Det forbandede fremskridt: Livet ændres for milliarder af mennesker

Boganmeldelse: Den digitale udvikling har fanget mennesket i en faustisk pagt, der kan frarøve os vores menneskelighed, hævder forfatterne bag »Forbandede fremskridt«.

Det er på høje tid, at vi er ærlige om de udfordringer, ny teknologi præsenterer menneskeheden for, og sætter fokus på løsninger. Fold sammen
Læs mere
Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ

Min hustru spurgte forleden, hvorfor jeg hviskede derhjemme. Jeg svarede, at jeg var bekymret for, om Mark Zuckerberg lyttede med. Hun grinte. Alexa grinte. Siri grinte.

Sådan cirka lyder en vittighed, der elegant forholder sig til vores angst for de store tech-giganters viden om os.

Problemstillingen er central i brødrene Adam og Johan Moe Fejerskovs nye bog, »Forbandede fremskridt«, der handler om digitale teknologier, og hvordan de indvirker på vores liv og samfund.

»Mens jeg hører mange, der bekymrer sig over fake news, overvågning og populisme, så hører jeg få, der er villige til at slå Siri fra og vælge mere analoge løsninger.«


Med bogen ønsker de to forfattere, der er henholdsvis journalist på Politiken og forsker inden for internationale studier, at »tegne et portræt af en verden, hvor ny teknologi forandrer livet for milliarder af mennesker«.

Understrømmen i bogen er bekymret, hvilket formuleres på den måde i indledningen, at historien er en historie om »fremskridt, som også er en forbandelse«, og at det hele »i sidste ende handler om magt«.

Hvis dette lugter lidt af tech bashing, en litterær genre, der efterhånden optager en del hyldemeter, så er det ikke helt forkert. Franklin Foers »Verden fra forstanden« fra 2017 er et glimrende eksempel herpå.

Forfatterne åbner  døren til en fest, der har været i gang en rum tid: Er ny teknologi reelt set et gode, og er der noget vi kan gøre, hvis svaret er nej?

Bogen leverer mange eksempler på den negative vinkling. Ja, din digitale færden kan følges og sælges som en vare. Ja, droner kan bruges til at slå ihjel med. Ja, kvasimonopoler som Amazon og Google udnytter deres position. Ja, Uber og Wolt ødelægger det arbejdsmarked, vi har brugt generationer på at forhandle på plads.

Men samtidig er det vigtigt at tænke på, at det netop er vores frivillige brug af teknologivirksomhedernes varer og tjenester, der skaber grobunden for deres succes. Og mens jeg hører mange, der bekymrer sig over fake news, overvågning og populisme, så hører jeg få, der er villige til at slå Siri fra og vælge mere analoge løsninger.

Dystopisk fremtid

Dette dilemma løber som en rød tråd gennem bogen, hvor teknologiske løsninger på den ene side roses for at kunne samle mennesker i politiske oprør og bringe nødhjælp til svært tilgængelige områder, men også fremhæves for deres nærmest faustiske pagt, der kan frarøve os vores menneskelighed og sætte os på en glidebane mod en dystopisk fremtid.

Bogen er velskrevet og balanceret i sin fremstilling, og er man nytilkommen i denne diskussion, er den absolut læseværdig. Alligevel er jeg i tvivl om, hvem der er målgruppen. Kapitlerne er organiserede som lange longreads, der nok opsummerer kendt viden, men ikke rigtig bringer os videre. Et eksempel herpå er det 40  sider lange kapitel om Facebook, der næppe bringer mange ny viden. Bedst synes jeg om bogens to sidste kapitler, der kredser om militær teknologi og et forsøg på en konklusion.

Jeg håber, at diskussionen omkring ny teknologi på længere sigt når et mere modent stadium. Med det mener jeg, at det burde være åbenlyst, at al teknologi har både positive og negative effekter, og at vi som samfund skal bruge regulering til at begrænse de negative konsekvenser.

Opgraderet intellekt

De teknologiske bølger er lange dønninger, der brutalt ændrer vores samfund. Dette var gældende, da vi begyndte at bruge maskiner til at aflaste vores fysik, og det er gældende nu, hvor vi bruger maskiner til at opgradere vores intellekt. I begge tilfælde har vi behov for at diskutere omfanget af den medfølgende disruption, der styrker vinderne og svækker taberne. Vi gør dette mange steder allerede, som når vi regulerer brugen af våben eller stiller krav om inspektioner af elevatorer i højhuse.

Vi burde gøre det med nye kommunikationsplatforme, som for eksempel Facebook, også selv om vores politikere er blandt de mest aktive brugere. Og vi burde gøre det, når vi forsøger at fremtidssikre vores skattesystem til en verden, hvor salg og indtjening kan ligge langt fra hinanden.

Med andre ord er det på høje tid, at vi er ærlige om de udfordringer, ny teknologi præsenterer os for, og sætter fokus på løsninger. »Forbandede fremskridt« bringer os ikke rigtig nærmere på dette. men vil man have en introduktion til debatten, er man i udmærket selskab her.

Forbandede fremskridt

Forfattere: Adam og Johan Moe Fejerskov . Sider: 270. Pris: 250,00 kr. Forlag: Gyldendal