David Attenboroughs »testamente« skimter dommedag – men også håb for vores planet

Boganmeldelse: 94-årige Sir David Attenborough har dokumenteret livet på Jorden i en menneskealder. Nu er han parat med karrierens testamente, der opsummerer alvoren af nutidens klimakatastrofe, men også giver mulige løsninger til kommende generationer.

94-årige Sir David Attenborough har brugt størstedelen af sit lange liv på at formidle naturens underfundighed. I hans livs vinter advarer han nu om de potentielle katastrofer, der lurer lige om hjørnet, for vores klodes miljø. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Australian Broadcasting Corporat

De fleste kender Sir David Attenborough fra de mageløse naturudsendelser, som han har været en del af siden 1950erne. Serier som »Den levende planet«, »Den blå planet« og »Den frosne planet« vil være kendt af de fleste.

Attenborough har nu i en alder af 94 år udgivet fortællingen om sit liv. Eller snarere fortællingen om, hvad der er sket med den natur, som har fyldt hans liv. Første del af bogen følger ham således, fra han som knægt blev betaget af at finde fossiler til optagelserne af den film, som er udgivet i forbindelse med bogen. Den kan for resten streames på Netflix.

»Der er desværre ikke tale om dommedagsprofetier, men blot fremskrivninger af den eksisterende forskning på området.«


Hvert kapitel i denne del er et nedslag i hans liv og indledes med tal for, hvor mange mennesker der var på planeten på det tidspunkt, hvor meget CO2 der var i atmosfæren, og hvor meget vild natur der var. Alene det kan ødelægge den hyggelige stemning. For Attenboroughs ærinde er ikke at vække naturforundring, men at banke sig vej gennem vores mange forsvarsværker og få forklaret, hvor stor en krise mennesket befinder sig i i forhold til naturen.

Anden del løfter ikke stemningen, for her forklarer Attenborough, hvad vi har i vente, hvis vi fortsætter med at lade, som om den vilde natur er en pæn, men undværlig genstand uden for vinduet. Der er desværre ikke tale om dommedagsprofetier, men blot fremskrivninger af den eksisterende forskning på området.

Håbet vender tilbage

Tredje del er så den håbefulde, hvor Attenborough peger på, hvordan vi kan løse den gigantiske udfordring, som vi står over for. Her drejer det sig om at få beskyttet og genskabt den biodiversitet, der udgør planetens »hjerte-lunge-maskine«. Det drejer sig om at udfase fossile brændsler, give plads til naturen ved at stabilisere befolkningstallet, spise mere plantebaseret, effektivisere landbruget, ændre det økonomiske vækstparadigme, så det respekterer de planetære grænser, og skabe større social lighed.

Bogomslaget på David Attenboroughs nye bog. Fold sammen
Læs mere
Foto: Forlaget Klim.

Her er intet nyt, men Attenborough peger dels på muligheder, der kan aktualiseres nu og her, dels på mulige teknologiske fremskridt, der kan understøtte udviklingen mod en vildere planet til gavn for både mennesker og natur.

Bogen er ikke en sproglig åbenbaring. Naturens poesi indfanges kun i glimt. Der er heller ikke mange analyser af problemernes bagvedliggende årsag eller diskussion af, hvorfor de mange muligheder, der skitseres i tredje del, ikke for længst er virkeliggjort. Men den er et vidnesbyrd om, hvordan vi i løbet af et menneskes levetid har bevæget os til grænsen for naturens bæreevne – og i nogle tilfælde over den.

En fortælling om, hvad vi har at miste – og en appel fra en erfaren gammel mand, der har brugt sit liv på at formidle naturens forunderlighed, om at tage vare på den og os selv, mens vi endnu kan.

Det bliver svært at fornægte hans budskab med de samme strategier, som er blevet anvendt over for ungdommen med Greta Thunberg som skoleeksemplet. Men mon ikke vi finder på noget, så vi slipper for at tage stilling til den ubekvemme sandhed, som Attenborough på saglig, om end lidt tør vis, søger at fremstille for os? Jeg har fuld tillid til, at vi magter opgaven endnu en gang.

»Et liv på vores planet. Mit vidnesbyrd og min vision for fremtiden«
Forfatter:
David Attenborough. Sider: 309. Forlag: Klim.

Mickey Gjerris er bioetiker og forfatter