»Herfra min fucking verden går!«

Boganmeldelse: Nordvestkvarteret er for Jonas T. Bengtsson, hvad Vesterbro var for Ditlevsen og Amager for Rifbjerg. »Fra blokken« er en usentimental, let kalkuleret og hårdtslående moderne odyssé gennem Københavns bagsidemiljøer.

»Jonas T. Bengtsson kan den hårdkogte stil og forvalter den uden at ryste på hånden,« skriver Berlingskes anmelder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Også i sin nye roman kommer forfatteren, der for alvor slog igennem med »Submarino« i 2007, en effektiv knytnæve af en roman, tilbage til kvarteret, der har fået status som en slags miljømæssigt vandmærke i forfatterskabet. Lidt på samme måde som for eksempel Vesterbro fik det hos Tove Ditlevsen eller måske Amager hos Klaus Rifbjerg.

»Herfra min verden går« … Sådan kan også Jonas T. Bengtsson på sin egen facon istemme H.C. Andersens »I Danmark er jeg født«, men som moderne hjemstavnsdigter hører han unægtelig til de usentimentalt hårdtslående.

»Det er så decideret Underdanmarks lokaliteter, Jonas T. Bengtsson trækker på snor for øjnene af læseren.«


I romanen »Fra blokken« er de tre kammerater Danny, Christian og Malik vokset op i netop området mellem Nørrebro Station og Brønshøj Torv, og her har de engang fejret et vellykket kup på en af de lokale bodegaer, »Aben«:

»Men Danny ville på Aben. Indre by føltes som et lidt for stramt sæt tøj, som laksko når man skovler møg. Aben var en bodega i Nordvest der i weekenden blev et overophedet amf- og cokefyldt diskotek. Hvor pigerne var amatørprostituerede og drengene gik i T-shirts et nummer eller to for små, så musklerne bulede. Danny ville et sted hen hvor det kunne gå galt.«

Danny, der er lidt mere hovedperson end de to andre, er voldsmanden, der i romanens start prøveløslades efter afsoningen af seks år i fængsel. Malik er drengen fra indvandrerfamilien, der er lidt kvikkere end de fleste, og som også er blevet mønsterstuderende på tandlægeskolen. Ham har Danny tidligt taget under sine beskyttende vinger eller måske snarere næver. Og endelig er der Christian, som er blevet betjent og som såmænd også avancerer til husejer, hvad der nu viser sig ikke ligefrem at være den helt store lykke.

Da Danny kommer ud fra fængslet og vil opsøge sine gamle kammerater, afsløres det, at Malik er sporløst forsvundet, og det sætter gang i den eftersøgning, der er motor i romanens handling. Mens en bandekrig raser og kræver sine ofre, begiver Danny sig ud på en odyssé igennem en række københavnske bagsidemiljøer. Fra udslusningshuset for misbrugere i Sydhavnen med det poetiske navn Birkely til lejligheden på indre Nørrebro, der er kommandocentral for en indvandrerbande, eller til kælderen, der er bygget om til S/M-rum, og hvor der produceres pornofilm. Det er så decideret Underdanmarks lokaliteter, Jonas T. Bengtsson trækker på snor for øjnene af læseren.

Nye tider

Og selvfølgelig rummer »Fra blokken« også en delvis nostalgisk tilbagekomst til et Nordvest-kvarter, hvor nye tider så småt skinner igennem:

»Nørrebro Station ligner sig selv, snavset og fyldt med graffiti. Da bussen kører under højbanen ved Danny at han nu er tilbage i sit gamle kvarter. Han stiger af, passerer grønthandlerne med den halvrådne frugt de troligt stiller ud på gaden hver morgen. Han går forbi bland-selv-slikbutikkerne med den hårde tyske slik og penge der magisk bliver hvide. Opgangene med lejligheder hvor der er blevet dealet dope gennem tre generationer. Alt er det samme og så alligevel ikke. De sagde det til ham i fængslet. Nordvest har ændret sig, sagde de, men han troede ikke på dem. Nu ser han at nye butikker er dukket frem, har klemt sig ind mellem shawarmabarerne og døgnkioskene. Danny ser kaffebarer og butikker med børnetøj, en vinhandel med naturvin. Han ved ikke helt hvad han synes om det. Lidt som at sætte et rødt bånd om en lort, tænker han.«

»Jonas T. Bengtsson kan den hårdkogte stil og forvalter den uden at ryste på hånden.«


Jonas T. Bengtssons bøger, der blandt andet også er blevet belønnet med Martin Andersen Nexø Prisen, hører til den sociale realismes mere rå forlængelser og placerer forfatterskabet i kategori med for eksempel Jan Sonnergaards og Jakob Ejersbos.

Brutal rytme

Bengtssons sprog er i effektiv overensstemmelse med historierne, der fortælles. Hele vejen igennem knapt og direkte med mange punktummer til at hamre den brutale rytme fast.

Den store styrke i »Fra blokken« er miljøskildringerne, men også en kærlighedshistorie får forfatteren passet ind i sin ekstremt sorte fortælling, og evnen til at antyde de blidere følelser, der et eller andet sted ligger gemt under Dannys benhårde panser af skepsis og voldelighed, er en del af gennemslagskraften.

Det er med spænding og bange anelser, at læseren følger Dannys eftersøgning af kammeraten fra Nordvest, og forfatterens blanding af hårdkogt socialrealisme og krimi-noir skuffer ikke. Bengtsson holder stilen til sidste punktum. Hvis ikke alt håb lades ude, så er det i hvert tilfælde svært at få øje på. Jonas T. Bengtsson kan den hårdkogte stil og forvalter den uden at ryste på hånden. Godt og grumt og måske en anelse forudsigeligt i sin kalkulation.

Fra blokken
Forfatter: Jonas T. Bengtsson. Sider: 304. Pris: 300 kr. Forlag: Politikens forlag.