5 stjerner: Smid fordommene og læs Messerschmidts lille store bog om kristendommen

Morten Messerschmidts »Den kristne arv« er fyldt med argumenter for en revitalisering af kristendommen i Danmark. Den vil gøre meget godt for sjæleroen. Men først og fremmest bringer den os på linje med den sandhed om menneskelivet, som kristendommen er.

»Vi bør alle smide fordommene og læse den,« skriver Peter Nedergaard om Morten Messerschmidts nye bog om kristendommen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Morten Messerschmidt har skrevet en lille bog om kristendommen. Den er både en personlig beretning og en analyse af kristendommens placering i Danmark nu og tidligere.

Anledningen til bogen var Morten Messerschmidts udmelding i sommeren 2020 om, at kristendommen burde spille en større rolle i skole og samfund i Danmark. Det blev mødt med kritik fra Jens Rohde, Bettina Heltberg, Zenia Stampe m.fl., men støttedes ifølge en opinionsundersøgelse af store dele af danskerne. Ifølge Morten Messerschmidt beroede meget af kritikken på en misforståelse af, hvad kristendommen er. Derfor denne udlægning af teksten.

Peter Nedergaard

»Det er en meget stor lille bog, Morten Messerschmidt har begået. Den bør sendes til kollegerne på Christiansborg og gives som konfirmationsgaver i de kommende måneder.«


I præcise sætninger får vi en præsentation af kristendommen i den dansk-lutherske version. Den beror naturligvis især på Biblen, men hertil lægges tolkningen heraf hos både Kierkegaard og Grundtvig. Ifølge forfatteren repræsenterer de to hver sin side af mønten af dansk kristendom. Det er korsets teologi over for opstandelsens. Det er »hiin enkelte« over for menighedens fællesskab. Begge ting skal med.

Ifølge forfatteren medfører manglende forankring i kristendommen tillige, at folk bliver forvirrede, flakkende og fremmedgjorte, når det hele tiden er op til hver enkelt at realisere sig selv i stedet for at hvile med hele sin sjæl i den tradition, som findes i Danmark. Kristendommen kan frisætte danskerne for dette i virkeligheden umulige job og samtidig mindske selvoptagetheden og præstationspresset. Det betyder ifølge Morten Messerschmidt ikke, at man skal revitalisere kristendommen i Danmark, fordi det er nyttigt, selv om det efter alt at dømme er tilfældet. Man skal gøre det, fordi kristendommen er sandheden om menneskelivet.

Foto: Eksistensen.

Bogen indeholder også en harsk kritik af det, som forfatteren ser som kristendommens fjende i Danmark nummer ét: kulturradikalismen med rødder hos Georg Brandes. Hans had til kirke og kristendom gør ham til hovedmodstanderen. Brandes skrev kritisk om Kierkegaard og Grundtvig, men kritikken var overfladisk og abstrakt, som kulturradikalismen ifølge forfatteren altid er. I dag er Brandes’ kritik glemt, men der må et opgør til med ham, så kristendommen kan komme frem.

Sprækker i det ateistiske panser

Ud over at præsentere den dansk-lutherske kristendom i en ajourført form, således at den bliver relevant for moderne mennesker, indeholder bogen også beretningen om Morten Messerschmidts egen vej til kristendommen. Som ung blev han ansat som kirkesanger i den lokale kirke i Frederikssund, selv om han under ansættelsessamtalen erklærede, at han betragtede sig som ateist. Måske satte afsyngningen af salmerne søndag efter søndag alligevel noget i gang. Han var imidlertid stadig afvisende over for kristendommen, da den ligeledes ateistiske Mogens Camre tog ham under sine vinger. På et tidspunkt blev der dog slået sprækker i det kristendomsafvisende panser, og Morten Messerschmidt turde endelig at være kristen i begyndelsen af 30-års alderen.

Morten Messerschmidt skriver som regel klart og prægnant. Det eneste sted, hvor det skrider lidt, er i kapitlet om friheden hos Grundtvig, som drejer sig om, hvad der menes med udsagnet »Frihed for Loke såvel som for Thor«. Forfatteren trækker i den forbindelse på en analyse af forskeren Flemming Lundgreen-Nielsen, som forkaster den »flade« frihedstanke, som mange tillægger udsagnet. Det bliver lidt for refererende og omstændeligt. Det er dog for småting at regne.

Det er en meget stor lille bog, Morten Messerschmidt har begået. Den bør sendes til kollegerne på Christiansborg og gives som konfirmationsgave i de kommende måneder. Vi bør alle smide fordommene og læse den.

Den kristne arv
Forfatter:
Morten Messerschmidt. Sider: 116. Vejledende pris: 120 kroner. Forlag: Eksistensen.