Bog om liberalismens vildfarelser er både skarp og anstrengende

Boganmeldelse: Michael Böss' velskrevne »Liberalismens vildfarelser« vidner om stor belæsthed og har flere skarpe pointer, men samtidig vil forfatteren også for meget på én gang.

Arkivfoto: Michael Böss, der er tidligere lektor på Aarhus Universitet, har skrevet bogen »Liberalismens vildfarelser. Forsvar for folkestyret«.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bogen af tidligere lektor på Aarhus Universitet Michael Böss handler om liberalismens udvikling fra Adam Smith og frem. I den forbindelse rettes blikket især mod liberalismens negative sider, som ifølge forfatteren har vist sig med stigende styrke over årtierne for at nå et foreløbigt klimaks under coronakrisen.

Michael Böss' bog kommer vidt omkring. Den behandler liberalismens idéhistorie med de skiftende betydninger af begrebet »liberal«, liberalismens betydning for den økonomiske og politiske udvikling i Danmark, betoningen af det juridiske element i liberalismen på bekostning af det politiske, og hvordan liberalismens nyeste afart i form af neoliberalismen i alt for høj grad medvirker til en betoning af individers rettigheder på bekostning af deres pligter. Ikke mindst sidstnævnte har skabt grobund for identitetspolitikken, som Böss stiller sig meget kritisk over for.

Bogen er skrevet i en effektiv og insisterende prosa. Der foretages ingen stilistiske eller humoristisk-ironiske svinkeærinder. Flere gange får forfatteren hamret pointerne ud i granit.

Således hedder det for eksempel om 1800-tallets liberale: »De liberale ønskede at leve i en åben verden. Som handelsmænd, intellektuelle eller kunstnere ønskede de at afskære båndene til deres hjemlande, at vandre ud i verden og slå sig ned, hvor de kunne fortsætte med at leve på samme måde, som de havde gjort, hvor de kom fra. Og bryde op, når det var nødvendigt, eller et eller andet sted blev mere tiltrækkende for dem. De var den tids kosmopolitter, og ligesom nutidens forestillede de sig, at alle mennesker i verden – givet den rette uddannelse og dannelse – dybest set var ens og havde de samme ønsker for livet. De drømte om en verden, hvor man kunne være hjemme i en hjemløs verden.«

Det er virkelig godt set og skrevet.

»Liberalismens vildfarelser. Forsvar for folkestyret« af Michael Böss. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gads Forlag.

Det er åbenbart, at forfatteren er bredt belæst og har et betydeligt overblik over især den angelsaksiske litteratur om emnet. Samtidig vil han meget i denne bog, når han kontrasterer det idéhistoriske perspektiv med de allerseneste politiske fænomener i det danske samfund angående identitetspolitikken på universiteterne, samarbejdet eller mangel på samme på Christiansborg og den danske regerings coronastrategi. Efter min mening vil forfatteren også for meget på én gang.

Den kalejdoskopiske hoppen fra emne til emne betyder, at de enkelte kapitler fremstår mere som selvstændige kronikker end som led i en fremadskridende analyse, således som idealet ellers er for bøger skrevet af universitetsforskere. Bogens struktur medfører samtidig, at der er ting, som vi hører om igen og igen, hvilket i hvert fald for denne anmelder gjorde læsningen til en i stigende grad anstrengende øvelse.

Det anstrengende ved læsningen af bogen forstærkes også af, at forfatteren meget ofte fremsætter værdidomme om dette og hint. Den og den har ret. Den og den har uret. Det fungerer fint i en kronik, men i en bog på over 300 sider virker det ikke altid læsefremmende. I stedet kunne Böss i højere grad have overladt det til læseren at bedømme tingene, således at vedkommende ville havde ageret en medtænker undervejs. De fleste boglæsere bryder sig vist heller ikke om, at den åndelige føde, de præsenteres for, er fuldstændig blendet. Der må gerne være noget at tygge på.

Summa summarum: Michaels Böss’ bog er god. Jeg er glad for, at jeg fik læst den til ende, hvad jeg desværre ikke tror, at jeg ville have gjort, hvis jeg ikke var tvunget hertil som anmelder. En mere gennemarbejdet bog og mere tidsmæssig afstand til de fænomener, som tages op, ville have været en fordel. Endelig kan det undre, at forfatteren behandler den moderne tyske liberalisme i form af ordoliberalismen så stedmoderligt, da den netop repræsenterer meget af det, som han efterlyser i neoliberalismen.

Liberalismens vildfarelser. Forsvar for folkestyret
Forfatter:
Michael Böss. Sider: 320. Vejledende pris: 300 kroner. Forlag: Gads Forlag. Bogen udkom 25. marts 2021.