5 stjerner: Partikelfysikerens helt almindelige far havde de vildeste hemmeligheder

Boganmeldelse: I sin nye roman »Mr. Woolf«, holder den norske stjerneforfatter og litterære jonglør Jan Kjærstad en imponerende mængde bolde i luften, i historien om legens magiske kræfter og en alletiders far.

Den norske forfatter Jan Kjærstad holder et imponerende antal bolde i luften i sin nye, legesyge roman. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et sted i romanen »Mr. Woolf« dukker en mand op, der jonglerer med fire bolde, og den behændige jonglør på Eventyrbroen i Oslo har unægtelig en del tilfælles med forfatteren Jan Kjærstad.

Den norske stjerneforfatter, der fik sit helt store publikumsgennembrud med »Forføreren«, den første af Jonas Wergeland-romanerne, holder et imponerende antal bolde i luften i sit seneste og på mange måder mere end almindeligt legesyge udspil.

»Jan Kjærstad er den veloplagte mediagttager af det tidstypiske klientel på jagt efter den ultimative kaffenydelse.«


En opbrudt og fragmenteret fortælleteknik drives til det absolut yderste, og hele vejen igennem romanen fastholdes den krævende form, hvor fortælleren henvender sig til en person, der skal skrive hans biografi. Den eksperimenterende leg er blevet et fast element i forfatterprofilen.

Blandt de spraglede rekvisitter i »Mr. Woolf« optræder både en legetøjsbold og en kernefysikerbold, en mystisk Hongkong-bold og en kaffebold, og Jan Kjærstad håndterer alle sine bolde eller temaer med ekvilibristisk sikkerhed og solid viden. Men først og fremmest tegner Kjærstad hen over romanens sider et portræt af en far, der både er helt almindelig, og som også viser sig at gemme på de vildeste og mest overraskende hemmeligheder.

99-årig far

Forlagsmeddelelsen, der følger med bogen, har blandt andet form af et brev fra forfatteren til læseren. Jan Kjærstad fortæller, at midtvejs i arbejdet med romanen fik han besked om den 99-årige fars død, og det satte gang i grublerierne over, hvem faren egentlig var. »Dette er en bok til far. Dette er bok om far«, fastslår Jan Kjærstad i sit brev til læseren, og et af de bemærkelsesværdige steder i romanen er en passage, hvor faren, legetøjshandleren Erasmus, sætter sig på sengekanten hos sin febersyge søn, former dynen til et landskab og arrangerer en safari med legetøjsdyr. Afsnittet er en hyldest til legens magiske kræfter, men ligner også et indlysende bidrag til en fremtidig antologi med portrætter af alletiders fædre.

Foto: Gyldendal.

I det hele taget får Jan Kjærstad det maksimale ud af faderskikkelsens beskæftigelse som legetøjshandler, og skildringerne af butikken i Oslos Storgata er proppet til randen med ting og sager og den barndomsnostalgi, som billederne af en overfyldt legetøjsbutik kan kalde frem i mange læsere.

Fortælleren i »Mr. Woolf« er partikelfysikeren William Abelson, der sidder i Geneve med udsigt til Mont Blanc og prøver at samle trådene i historien om sit eget liv og om vejen til den Abelson-model, der har indbragt ham Nobelprisen.

I kort resume har William af sin far været sendt til Hongkong for at finde sin forsvundne søster Liz, og gade- og miljøskildringerne fra det menneskemyldrende og varespækkede Hongkong hører med de intense lugte og kakofonien af lyde, den indbyggede mystik og en stribe farverige agerende til romanens absolutte højdepunkter, og det samme gør sekvenserne, hvor den lovende fysiker holder en slags pause fra forskningen for at arbejde som barista på Café Laboratorium, kaffebaren, der, som det hedder, er »selve omdrejningspunktet i dagens samfund«. Jan Kjærstad er den veloplagte mediagttager af det tidstypiske klientel på jagt efter den ultimative kaffenydelse.

Mørk materie

Bold for bold folder den litterære jonglør Jan Kjærstad sin komplekse og eventyrlige historie ud, og som hans hovedperson, fysikeren, der er på jagt efter glimtet af universets mørke materie, sådan søger forfatteren mod indsigten i og afdækningen af de skjulte og ukendte sider af sine figurer, og for eksempel portrættet af søsteren Liz står fascinerende ved siden af faderskikkelsen. Liz med den intuitive sans for potentialet i et nyt stykke legetøj er en person, der hele tiden skifter bane med sine markante drømme om at blive protestsanger, arkitekt, billedkunstner eller bibliotekar.

At en bold hist og her undervejs i det ambitiøse show falder til jorden er den risiko, den dristige jonglør løber, og for eksempel den bold eller det tema i romanen, der handler om fysikerens pludselige geniale indsigt, der udmønter sig i den såkaldte Abelson-model er svær at gribe. Ligesom selve konstruktionen med den indimellem temmelig vidtløftige henvendelse til en tavs og passiv lytter kan virke søgt. Men helheden er på en eller anden måde ikke det afgørende i romanen »Mr. Woolf«. Det vigtige er de enkelte bolde eller bestanddele, og Jan Kjærstads flyvske historie rummer en hel stribe af pragtfulde og stimulerende sekvenser, beskrivelser og portrætter, som det meste af vejen gør læsningen både forførende og udbytterig.

Mr. Woolf
Forfatter: Jan Kjærstad. Oversættelse: Camilla Christensen. Sider: 300. Pris: 300 kr. Forlag: Gyldendal.