Ondskaben trives i hykleriet i den svenske overklasse

Boganmeldelse: En brutal gruppevoldtægt i en fiktiv svensk rigmandsforstad med »Twin Peaks«-tendenser er omdrejningspunktet i Monika Fagerholms pannordiske univers af en roman, »Hvem dræbte bambi«, der både brillerer og irriterer.

»Men selv om jeg normalt abonnerer på den Helle Helleske minimalisme – de tomme pladser, der inviterer til individuel fortolkning, og de fragmentariske scener, der kun lige med let hånd strør lyspartikler ud over begivenhederne – så står Fagerholms stil desværre i vejen for mit fulde udbytte af bogen.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Niklas Sandström Niklas Sandstr

»Who Killed Bambi?« sang The Sex Pistols i 1979. De tre ord efterfulgt af et spørgsmålstegn var også titlen på en film om selv samme punkband – en film, der aldrig blev færdig. »Unfinished,« står der, når man slår den op på Wikipedia.

I Monika Fagerholms Nordisk Råds Litteraturpris-nominerede finlandsk-svenske roman, »Hvem dræbte bambi«, vil en ung entreprenant filmproducent, der kalder sig Cosmo, lave en film baseret på en gruppevoldtægt, der har kastet en permanent skygge over den fine, velbjærgede villaby, hvor »sådan noget bare ikke sker«. Cosmo vil kalde filmen »Who killed bambi?«.

»Det var i hans elitære forældres luksusvilla, der gennem hele fortællingen er en form for ond, levende organisme, at katastrofen skete. En aften i gymnasietiden. Under hans kommando.«


Det er i denne fiktive villaby a la Hellerup, at Fagerholms »Twin Peaks«-suggestive, pannordiske univers udspiller sig. Her lever karaktererne deres bedste forstillede liv i en forsagende bue uden om de ubekvemme sandheder. Men medierne henter sandheden frem fra gerningsstedets mørke kælderdyb:

»Ung kvinde mishandlet i timevis i luksusvilla i den fashionable forstad. De fire voldtægtsmænd, »drengene«, er skolekammerater fra samme gruppe. Nathan Häggert udpeges som anstifter.«

Nathan, nu en smuk og ulykkelig ejendomsmægler i midten af 20erne, bor i storbyen, men frekventerer dagligt sin hjemstavn for at motionere (læs: Han håber at rende ind i sin fortabte kærlighed, Emmy – en blåøjet blogger, nu gravid med en utro stodder). Det var i hans elitære forældres luksusvilla, der gennem hele fortællingen er en form for ond, levende organisme, at katastrofen skete. En aften i gymnasietiden. Under hans kommando.

Måske er det i virkeligheden dét, Monika Fagerholms roman er allermest: en udstilling af sammenhængen mellem en god, almægtig Gud og eksistensen af lidelse og ondskab i verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niklas Sandström Niklas Sandstr.

Den følsomme kunstner Gusten Grippe, som han har været ven med hele sit liv, deltog også modvilligt i massakren på Sascha Anckar. Hun var anderledes, led lidt af omsorgssvigt, var på stoffer, tog sig ikke af sin hund. Hun havde slået op med Nathan. Han bandt hende fast til sengen og gav hende en sok i munden. Hun bad om nåde. Han bad om at blive frikendt. De sociale markører kunne ikke stå tydeligere.

Teodicé

»Hvem slog bambi ihjel?« er en udstilling af den højborgerlige idyls hyklerier. En udstilling af den grænseoverskridende natur, der indimellem har det med at følge lige i røven på status og magt, og en historie om, hvordan et overgreb mod en ung pige bliver til et ubodeligt overgreb på et helt samfunds facadeudsmykning.

Men selv om jeg normalt abonnerer på den Helle Helleske minimalisme – de tomme pladser, der inviterer til individuel fortolkning, og de fragmentariske scener, der kun lige med let hånd strør lyspartikler ud over begivenhederne – så står Fagerholms stil desværre i vejen for mit fulde udbytte af bogen, der pludselig er knækprosa, så (måske, vistnok) dialog mellem nogen, man aldrig helt får at se. Det er for rodet. »Unfinished,« tænker jeg – ligesom filmen om The Sex Pistols.

Til gengæld brillerer Pia Juuls oversættelse, og bogen brillerer på teodicéproblemet, og det er godt, for måske er det i virkeligheden dét, romanen er allermest: en udstilling af sammenhængen mellem en god, almægtig Gud og eksistensen af lidelse og ondskab i verden.

Foto: Forlaget Turbine.

»Hvem slog bambi ihjel?«
Forlag:
Turbine. Sidetal: 260. Vej. pris: 249,95 kr.