5 stjerner: Danmark mangler stil – det vil Jørgen Leth gøre noget ved

Boganmeldelse: Selv om Jørgen Leths lille bog »Om stil« primært er gammel vin på nye flasker, er den stadig velsmagende, inspirerende, berusende og – naturligvis – stilfuld.

Jørgen Leth - journalist, forfatter, tv- og filmmand, foredragsholder, cykelkommentator, digter m.m. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark er stil underprioriteret. En decideret mangelvare. Det mener filmskaberen, forfatteren, kommentatoren (og alt muligt andet) Jørgen Leth, der er aktuel med en bog, som handler om netop stil: tøjstil og spillestil, kørestil, livsstil og stilede personligheder.

Men selv om der er tale om et stort emne, som Jørgen Leth har valgt at kaste sig over, så er bogen »Om stil« en lille én af slagsen. Faktisk rigtig lille. Blot 72 sider i et miniformat, der kan være i en baglomme på langt de fleste jeans. I øvrigt helst af mærket Rogan, hvis det står til Jørgen Leth.

»Det gode ved Giorgio Armani Vendome er, at man bliver ført uden om tvivlens kaos.«


Alligevel føles bogen ikke hurtigt overstået. I hvert fald ikke, hvis man giver sig god tid til at dvæle ved indholdet og holde sine pauser. Og gør man det, så er »Om stil« lidt ligesom en flaske porter fra Omnipollo: tung, intens og proppet med procenter, der er så høje, at indholdet varer ved og sætter berusende spor i én.

Og det endda, selv om man – hvis altså man ikke er ny ud i Jørgen Leths litterære arbejde – har læst flere af de 72 sider før.

»Om stil« er nemlig, bortset fra bogens første seks sider, gammel vin på nye flasker. Et opsamlingsheat af gamle kendinge trukket op fra værker såsom »Mine helte«, »Guldet på havets bund«, »Men jeg er her jo« og »Sportsdigte« og sat sammen til lejligheden.

Sko må ikke klemme

Og det er egentlig lidt ærgerligt med tanke på, hvor gode de første seks nyskrevne sider er. Her sætter Jørgen Leth ord på sit eget forhold til Margiela-sneakers, Nike (som han på identitetspolitisk vis foretrækker frem for Adidas, ikke mindst når han spiller tennis på Palma Sport & Tennis Club), ligesom han berører vigtigheden af en høj pris.

Ikke bare fordi kvalitet koster penge. Men også fordi det kvalitetstunge, det dyre, det eksklusive som oftest er kærester med god stil. Og det er vigtigt. Men det kan vi vende tilbage til.

For lige så banalt de første seks sider kan lyde, lige så fantastisk formår Jørgen Leth at folde banaliteterne ud på en måde, så man som læser rammes af kortvarig epifani. Tag for eksempel en sætning a la »Sko skal være store nok, så de ikke klemmer«. Det er ikke bare Jørgen Leth i en nøddeskal. Det er også et spejlbillede på hans kunstneriske tilgang: Find et område, afgræns det, undersøg det, nedskriv det.

Men tilbage til stil eller manglen på samme. For vi, danskere, mangler den. Ifølge Jørgen Leth, fordi folk er lige, så de skal se ens og grå ud. Middelmådigheden dikterer. Og det er det, som Jørgen Leth vil lave om på med sin nye bog. Ikke ved at skælde ud, men ved at give eksempler på, hvor stilet han selv er, hvor stilet hans helte er, og hvor vigtig en rolle stil spiller i forhold til skabelsen af kunst og æstetik samt menneskets karakter og historiefortælling. Og Jørgen Leth gør det godt i begge lejre.

Film på papir

Bogen indeholder blandt andet en tekst fra »Scener fra mit liv«, der handler om det at handle en skjorte i Armanis butik på Place Vendôme i Paris. Det er clean business, et afmålt ærinde. Det er et moments indblik i en verden, hvor valgene ikke gør ondt. Og hvor prisen ikke er noget, man taler om. Det gode ved Giorgio Armani Vendome er, at man bliver ført uden om tvivlens kaos.

Men Jørgen Leth har også fundet plads til en masse eksempler fra blandt andet jazzens (hvor Thelonious Monk spiller hovedrollen), antropologiens verden (med Bronislaw Malinowski som det menneskelige menneske) og fra sportens verden. Især fra sidstnævnte, hvor Jørgen Leth ikke kun tager endnu en tur på cykel, men hvor han også slår sig løs på en baseballbane. Det er film trykt på papir!

Alligevel – for ja, der kommer endnu et »alligevel«, ligesom der tit og ofte kommer et »men« – så er læseoplevelsen af »Om stil« en fornøjelse med håndbremsen trukket en my.

Lige så givende det er at blive belært om stil (eller manglen på samme) på den lethske måde via et potpourri fra fortiden, lige så berigende ville det have været, hvis forfatteren var gået på talerstolen med nyskrevne tekster i hånden.

Men det, man fik, var stilfuldt. Og tak for det.

»Om stil«
Forfatter: Jørgen Leth. Sider: 72. Pris: 49,95 kr. Forlag: Gyldendal.