Der var én, der var to, der var tre … her er Danmarks sidste tomatgartnere

Antallet af danske gartnere, der er specialiseret i at dyrke tomater, er faldet de seneste årtier samtidig med, at den danske tomatproduktion er svundet ind. Her kan du møde dem, der stadig leverer tomater til det danske frokostbord.

Peter Krage, medejer af og direktør for gartneriet Østervang på Stevns, kontrollerer, at tomathøsten er på rette spor, i et af sine væksthuse. Hver år høster Peter Krage 4.500 ton grøntsager, heraf er cirka halvdelen tomater. Det gør gartneriet til landets næststørste tomatproducent. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom Mads Pedersen, ejer af Alfred Pedersen & Søn, er landets største tomatgartner, er han bekymret for, om han og hans konkurrenter kan blive ved med at producere i Danmark på grund af de høje omkostninger til løn, en høj CO2-pris og udsigt til højere energi- og klimaafgifter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Mads Pedersen

Titel: Ejer og administrerende direktør

Virksomhed: Alfred Pedersen & Søn, Bellinge, Fyn

Produktion: 5.000 ton friske tomater årligt. Producerer også agurker og peberfrugter.

Gartneriets størrelse: Nordens største tomatgartneri med 300.000 kvadratmeter drivhuse i henholdsvis Danmark og Sverige. Udvider med yderligere 80.000 kvadratmeter i Sverige og vil dermed rykker ind i top-ti over de største tomatgartnerier i Europa.

Bruttofortjeneste i 2020: 132,5 millioner kroner

Overskud i 2020: 19,3 millioner kroner

Egenkapital ultimo 2020: 101,6 millioner kroner

Antal ansatte: 170 fuldtidsansatte

Mads Pedersen overtog familievirksomheden Alfred Pedersen & Søn i 2000. Han har siden udvidet og moderniseret produktion med fokus på bæredygtighed og energieffektivitet. Samtidig har han etableret tomatproduktion i Sverige.

Mads Pedersen er i dag Nordens største tomatproducent og rykker inden længe op i top-ti i Europa, når en udvidelse af gartneriet i Sverige er gennemført.

Selvom Mads Pedersen kom ud af 2020 med et rekordregnskab, fordi danskerne kastede sig ud i at lave mad med danske råvarer under coronanedlukningerne, er hans største udfordring at tjene penge på tomater i Danmark.

Tre fjerdedele af overskuddet kom sidste år fra den svenske del af produktionen, mens den fjerdedel af indtjeningen, han hentede i Danmark, udelukkende kom fra den økologiske produktion.

40 procent af produktionen i Danmark er i dag økologisk, og han omlægger løbende til økologi. Gartneriet leverer som det eneste i Danmark tomater året rundt.

Udfordring: Alfred Pedersen & Søn opvarmer sine gartnerier med overskudsvarme fra et naturgasfyret kraftværk, som ligger på virksomhedens område i Bellinge. Derfor hører Alfred Pedersen & Søn under EUs kvotesystem.

Virksomheden får også varme fra Fynsværket, som fyrer med naturgas, affald og overskudsvarme fra Facebooks datacenter, men som udfaser brugen af kul i 2022. Derudover har Alfred Pedersen & Søn et stort forbrug af CO2 til at fremme væksten af tomater.

I dag indsamles CO2 fra virksomhedens kraftvarmeværk, men på sigt skal der findes en alternativ, grøn kilde.

 

Peter Krage er medejer af og direktør hos Gartneriet Østervang, der er landets næststørste. Han har investeret i solvarme og fyrer i dag kun med naturgas i få måneder om vinteren. Selvom han producerer mere end to ton tomater om året, mener han, at den danske tomat er truet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Peter Krage

Titel: Medejer og direktør i gartneriet Østervang Sjælland samt Glade Grøntsager

Virksomhed: Gartneriet Østervang på Stevns. Peter Krage ejer sammen med Søren Guala Krage to tredjedele af Østervang samt virksomheden Glade Grøntsager i Otterup. Derudover ejer de Gartneriet Nordfyn, ligeledes i Otterup. De resterende 33,3 procent af Østervang og Glade Grøntsager ejes af Michael Kongstad Rasmussen.

Produktion: Samlet grøntsagsproduktion på 4.500 ton, heraf er cirka halvdelen tomater.

Gartneriet størrelse: 110.000 kvadratmeter på Stevns, heraf er cirka 65 000 kvadratmeter til tomater.

Bruttofortjeneste i 2020 (Østervang Sjælland)*: 22,2 millioner kroner

Overskud i 2020 (Østervang Sjælland)*: 2,7 millioner kroner

Egenkapital ultimo 2020 (Østervang Sjælland)*: 34,6 millioner kroner

*Gartnerierne Østervang, Gartneriet Nordfyn og Glade Grøntsager kører med forskellige regnskabsår. Derfor er kun regnskabet for Østervang Sjælland, som har den største tomatproduktion, medtaget.

Østervang hed tidligere Varpelev Tomater, men Varpelev Tomater gik konkurs i 2011. Gartneriet er siden overtaget af Glade Grøntsager, der er Danmarks næststørste producent af tomater. Virksomheden har investeret i energieffektiviseringer og grønne energikilder, herunder solvarme. Gartneriet høster tomater fra 1. april til 1. december hvert år.

Udfordring: Samlet set er det ifølge Peter Krage lykkedes at reducere energiforbruget med 65 procent siden 2010 ved at installere et solvarmeanlæg på gartneriet Østervang.

Solvarmen kan lagres i en tank med varmt vand i op til fem dage. Derudover har gartneriet et kraftværk, som fyrer med naturgas. Varmen bruges til at opvarme gartneriet, og CO2en indsamles fra røggassen og sendes ind i drivhusene, så planterne kan optage den.

Når kraftværket ikke kører, får tomaterne CO2 på flaske, indsamlet fra industriproduktion. Østervang producerer ikke tomater om vinteren.

 

Anders Hansen er driftsleder på gartneriet Regnemark i Borup på Sjælland. Gartneriet varmes i dag op med naturgas, men leder efter alternative løsninger. Regnemark producerer tomater til blandt andet Coop under mærket Aromatomater. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Anders Hansen

Titel: Driftsleder

Virksomhed: Regnemark, Borup på Sjælland. Gartneriet ejes af Lis Rasmussen samt Hanne og Gert Larsen.

Produktion: 1.300 til 1.500 ton tomater årligt

Gartneriet størrelse: 40.000 kvadratmeter

Regnskab: Gartneriet er et interessentselskab og fremlægger derfor ikke offentligt regnskaber.

Regnemark har dyrket tomater siden 1983. Gartneriet dyrker konventionelle tomater, som for 95 procents vedkommende leveres til Coop via salgsorganisationen GASA Odense. Gartneriet har investeret løbende i energiforbedringer.

Udfordring: I 2014 skiftede gartneriet fra at blive opvarmet med olie til naturgas. Virksomheden overvejer alternative løsninger, men afventer en afklaring på hvilke afgifter, der skal betales i fremtiden.

Klaus Søgård ejer det økologiske gartneri Markhaven. Det har været et økologiske gartneri siden 1983. Han er knap så bekymret for fremtiden som sine kolleger. De senere år er økonomien blevet bedre, fordi danskerne i stigende grad vælger økologiske tomater. Og klimaspørgsmålet? Det skal bare løses. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Klaus Søgård

Titel: Indehaver

Virksomhed: Markhaven, Beldringe, Fyn

Produktion: Tre millioner pakker med i alt 1.000 ton tomater og agurker om året.

Gartneriet størrelse: 31.300 kvadratmeter

Bruttofortjeneste i 2020: 17,5 millioner kroner

Overskud i 2020: 2,8 millioner kroner

Egenkapital ultimo 2020: 18,7 millioner kroner

Markhaven er Danmarks ældste økologiske tomatgartneri. Det blev etableret i 1983 og har været økologisk drevet siden.

Gartneriet leverer stort set hele sin produktion til Coop, som gartneriet har et tæt samarbejde med. Ifølge Klaus Søgaard er økologiske tomater en god forretning, og den økonomiske situation for tomatbranchen er blevet meget bedre de senere år.

Virksomheden leverer ikke tomater om vinteren. Sæsonen går fra slutningen af marts til udgangen af oktober. Markhaven har planer om at dyrke andre grøntsager, der ikke kræver varme, for eksempel salat, i drivhusene om vinteren.

Udfordring: Markhaven opvarmer sine drivhuse med naturgas. Virksomheden har tidligere købt biogas, men har opsagt aftalen af flere forskellige årsager.

 

Michael Jensen ejer gartneriet Lykkesholm ved Tommerup på Fyn. Han har udvidet gartneriet til tredobbelt størrelse siden 2007 uden at udlede mere CO2, og er i dag et 100 procent økologisk gartneri. Men også han vil blive ramt af højere energiafgifter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Michael Jensen

Titel: Indehaver

Virksomhed: Gartneriet Lykkesholm

Produktion: Producerer økologiske grøntsager, mest tomater og agurker samt peberfrugter, chilier og auberginer.

Gartneriet størrelse: Tomatproduktion bredt ud på 22.000 kvadratmeter

Regnskaber: Gartneriet er et personligt ejet selskab og offentliggør derfor ikke sit regnskab.

Gartneriet Lykkesholm har befundet sig i Tommerup sydvest for Odense siden 1994. Gartneriet har været rent økologisk siden 2000. Siden 2007 har Lykkesholm formået at holde samme CO2-udledning, selvom gartneriet har vokset sig tre gange større.

Det skyldes ifølge Michael Jensen, der er 56 år, at han har bygget bedre drivhuse og forbedret isoleringen i takt med opskaleringen.

Udfordring: Gartneriet er afhængig af naturgas. Men gartneriet benytter sig også af solvarme og fjernvarme samt halmfyring i vinterperioden, og nye energi- og klimaafgifter vil få betydning for gartneriet.

 

Arne Hansen har drevet tomatgartneri ved Middelfart i 33 år, men lukker ved udgangen af denne sæson. Han har ikke ønsket at medvirke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Arne Larsen

Titel: Indehaver

Virksomhed: Gartneriet Arne Larsen, Middelfart

Regnskaber: Gartneriet er et personligt ejet selskab og offentliggør derfor ikke sit regnskab

Arne Larsen har siden 1988 produceret konventionelle tomater, som sælges via salgsorganisationen GASA Odense. Han driver også en gårdbutik i forbindelse med gartneriet. Han har i år besluttet at lukke virksomheden, da han ikke kan få økonomi i tomatproduktionen.