Her er fem gode bøger om arkitektur og design

AOK
Arkitektur
Guide

Bogmessen er overstået, og landets boghandlere og netbutikker gør sig klar til det store julesalg. Måske skal der en bog om arkitektur eller design under træet?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bøger er og bliver en populær gave, og aldrig er der udkommet så mange spændende og interessante bøger som nu. Det er blevet billigere at lave dem, uden at det er gået ud over kvaliteten.

Problemet er imidlertid: Hvad skal man købe? Der er så meget at vælge imellem, og selv ganske glimrende bøger risikerer at synke til bunds i glemslens hav, hvis ingen snakker om dem.

Så her kommer som en tidlig decemberservice en liste over fem interessante bøger om arkitektur og design. De er alle sammen trods deres størrelse meget mere end coffee table books. De er grundige, velresearchede, velillustrerede og som regel velskrevne bøger, som enhver arkitekturinteresseret vil blive glad for.

1

Små huse med store kvaliteter – statslånshusene har fået deres egen bog

I perioden fra 1933 til 1959 støttede staten det private boligbyggeri ved at tilbyde lån, der lå under markedsrenten.

Ordningen, der endte med at blive meget dyrere og meget mere populær end planlagt, knyttede nogle ret stramme krav til både pris og størrelse til de støttede huse, og det »benspænd« formåede en stribe glimrende arkitekter at vende til en styrke.

»Statslånshusene« blev levende eksempler på, hvordan man kan bygge småt og godt.

Med originale planløsninger og klog opmærksomhed på at undgå dødt kvadratmeterspild.

I bogen »Drømmen om eget hus – statslånshusene 1933-1959« kan man læse alt om ordningens historie og samtidig se en række af de mest interessante eksempler på vellykkede enfamiliehuse med et areal på omkring hundrede kvadratmeter.

Læs anmeldelsen her.

»Drømmen om eget hus – Statslånshuse 1933-1959«

Forfattere: Jannie Rosenberg Bendsen og Dorthe Bendtsen. Sider: 256. Pris: 349,95 kr. Forlag: Strandberg Publishing.

2

Fra drømmeby til ghetto

I begyndelsen af 1970erne voksede drømmebyen Gellerup op af markerne vest for Aarhus.

Intentionerne var de bedste: Her var indkøbscenter, her var svømmehal og her var massevis af store, billige lejligheder.

Man skulle tro, at alt ville være perfekt sådan et sted, men nej: I løbet af få år fik Gellerup-planen prædikatet »ghetto« på sig – først som en småfrisk vittighed og siden som en autentisk betegnelse for problemfyldte boligkvarterer.

Hvordan det kunne gå så galt, og hvad, der bliver gjort for at udbedre skaderne, kan man læse om i den fremragende bog »Gellerup«.

Læs et uddrag af anmeldelsen her:

»En by med butikker, kultur, fritidsaktiviteter, sportsfaciliteter og store, gode lejligheder, bygget i moderne, rationelle betonelementer. Drømmen var, at Gellerup skulle blive Aarhus’ nye centrum, og på alle måder repræsenterer Gellerup med sin hybrisagtige »mastermind«-tænkning højdepunktet og afslutningen på en epoke – den suveræne planlægger og arkitekts epoke.

Og netop disse drømme og de evner, der næsten virkeliggjorde dem, viser bogen på glimrende vis. På gengivelserne af Blach-Petersens originale facadeopstalter kan man se, hvor stramt og æstetisk det hele var tænkt, hvor gode planerne i de store lejligheder var, og hvor megen god vilje, drømmen rummede.«

Læs hele anmeldelsen her.

»Gellerup«

Forfattere: Sidse Martens Gudmand-Høyer, Birgitte Geert Jensen, Tom Nielsen, Inge Vestergaard, Kari Moseng, Rune Christian Bach, Karen Olesen. Sider: 411. Pris: 500 kr. Forlag: Arkitektens Forlag

3

Mesterhuse af mesterarkitekter

Fra midten af 1950erne oplevede dansk arkitektur en næppe overgået guldalder.

Her er vi hjemme hos Hanne og Poul Kjærholm. En helt enkel og ganske vidunderlig konstruktion. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Loof & Pernille Pedersen.

Et heldigt sammenfald af økonomisk vækst og en generation af meget begavede arkitekter resulterede i en perlerække af smukke, originale, minimalistiske og humanistiske villaer og enfamiliehuse.

Amerikaneren Michael Sheridan udgav for ti år siden bogen »Mesterværker« om de bedste af disse huse, og den fremragende bog, der er blevet genudgivet her i 2021, er selv blevet en klassiker.

Læs et uddrag af anmeldelsen her:

»Da der for tiden bliver bygget overalt på de danske villaveje, er der god grund til at fremhæve bogen netop nu. Og til at opfordre alle grundejere og bygherrer:

Køb bogen! Lær! Og hold så op med at bygge alle de forlorne hæsligheder, der strøs i så rigt mål ud over de uskyldige grunde overalt i landet.«

Læs hele den femstjernede anmeldelse her.

»Mesterværker – Enfamiliehuset i dansk arkitekturs guldalder«

Forfatter: Michael Sheridan. Sider: 336. Pris: 499,95 kr. Forlag: Strandberg Publishing

 

4

Den glemte designer

I dag siger navnet Jens Harald Quistgaard ikke mange noget, men stort set alle danskere har uden at vide det et eller flere af hans design, for eksempel den klassiske, flade Raadvad dåseåbner.

Quistgaard var et multidesigntalent, der i 1950erne og 60erne i USA var stort set synonym med begrebet »Dansk«, som også var navnet på den virksomhed, der udbredte hans formgivning i hele USA.

En ny bog fortæller historien om Quistgaard og er sammen med mange af tidens andre bøger med til at bringe en forsvunden fortid frem i lyset igen.

Foto: Politikens Forlag.

Læs et uddrag af anmeldelsen her:

»Karakteristisk for Jens Harald Quistgaards designstil var hans hang til runde former og krumme linjer. Man mærker billedhuggerens formsans i hans ting – og samtidig også håndværkerens trang til at forenkle og optimere.

Til gengæld var Quistgaard ikke ideolog. Hans baggrund som autodidakt og ud af en lidt eksklusiv familie gjorde, at han ikke faldt naturligt ind i dansk designs hovedstrømning i efterkrigstiden.

Jens Harald Quistgaard var ikke til paroler, til kantet minimalisme eller lyst dansk træ som for eksempel Børge Mogensen. Han foretrak eksotiske olieholdige træsorter og udviklede endda den originale klodslimningsteknik, der blev brugt i store serier af (teak) træting, der i USA endte med at blive indbegrebet af det danske design.«

Læs hele anmeldelsen her.

»Jens Harald Quistgaard – en dansk designer«

Forfatter: Emilie Rygaard Rasch. Sider: 208. Pris: 300 kr. Pris: 300 kr. Forlag: Politikens Forlag.

5

Insanely great things

Vores helt egne verdensarkitekter fra BIG med det efterhånden voksne vidunderbarn Bjarke Ingels i spidsen ærgrer sig sikkert over, at det var Apples Steve Jobs, der fandt på linjen med de »sindssygt fede ting«, for der er noget i den altædende optimisme, der passer lige så godt på BIG som på Apple.

Foto: BIG/Taschen Verlag.

Bigs seneste bogværk hedder »Formgiving« og præsenterer de projekter og tanker, der udgjorde udstillingen af samme navn på Dansk Arkitektur Center.

Bogen er en lystvandring i overraskende, skæve og altid interessante projekter fra BIGs hånd, og lige meget hvad mere forsigtige kritikere siger er det altid værd at beskæftige sig med »bigsternes« arkitektur.

Læs et uddrag af anmeldelsen her:

»Det, Bjarke Ingels fra starten har været så eminent dygtig til, har altid været det frapperende billede, den overraskende oneliner, det krystalklare koncept. Hvis han ikke var blevet arkitekt, kunne han have været en fantastisk reklamemand – ingen tvivl om det – og BIGs praksis har da også konsekvent lige fra den tidlige begyndelse (dengang tegnestuen hed Plot) været næsten lige så meget showbiz som arkitektur.

Det siger jeg uden den mindste smule ironi i stemmen. Der er efter min mening al mulig grund til at hylde og respektere arkitekter, der er i stand til at tænke folkeligt, præcist og enkelt.«

Læs hele anmeldelsen her.

»BIG: Formgiving«

Sider: 736. Pris: 450 kr. Forlag: Taschen.